Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pytanie jak w temacie: jak bardzo przechodzone swiece wplywaja na wysokosc spalania? dla przykladu moze byc m40b16.

pytam z czystej ciekawosci bo i tak planuje wymiane swiec. mam auto ok 8 tys km, nie wiem ile jezdzil poprzedni wlasciciel ale pewnie tez nie wymienial. auto odpala poprawnie, swiece sa czyste bez wyraznych zanieczyszczen. czy ich przebieg (np. ok 40, 50 a moze wiecej tys km) ma znaczacy wplyw na zuzycie paliwa?

niestety w archiwum nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi.

pozdrawiam - qube

Opublikowano
Witam. Ja z doswiadczenia wiem, że jakość świec ma bardzo duży wpływ na spalanie a szczególności jak sie jeździ na gazie. Autko na nowych świecach paliło mi około 16 litrów gazu i było spoko. Zronbiłem na swiecach około 17 tyś.km. i autko zaczeło palić między 18, a 21 litrów gazu i zaczoł strzelać gaz aż przepływomierz musiałem wymieniać. Teraz wymieniłem świece i wszystko powróciło do normalności. I stwierdziłem, że teraz to będe świece wymieniał co jakieś 12-13 tyś.km.
Opublikowano
Zużyte świece mogą powodować zwiększone zużycie paliwa ale bez przesady, bardziej martwiłbym się ich przegrzaniem i możliwością skruszenia ceramiki lub ułamaniem elektrody. Oprócz tego powodują zwiększoną emisję zanieczyszczeń, ograniczone osiągi, nierówną pracę silnika, trudności z uruchomieniem, możliwość uszkodzenia katalizatora, wypadanie zapłonów itd. Poza tym są nieocenionym źródłem informacji o kondycji silnika ewentualnie o jego niedomaganiach.
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
gazu nie mam i raczej nie planuje. producent zaleca wymiane swiec bodajze co ok 20 tys km - czy sie myle?
Opublikowano

Ja zapytam też o świece jesli mozna, czego objawem może być czarny osad na świecch ?? Jak wymieniałem ostatnio zauważyłem, ze był czarny osad na nich a na dwóch to już zupełnie dużo większy, mechanik powiedział, żeto moze być wina, że coś tam niedopalaczy nie wiem dokładnie o co mu chodziło, prosiłbym o radę czym to moze być spowodowane?

pozdro

Opublikowano

dolaczam sie do pytania lukas23.

wczoraj wymienilem swiece na NGK BKR6EK - zgodnie z podpowiedziami uzytkownikow tego forum. stare swiece z niewiadomym przebiegiem mialy wlasnie czarne slady, jakby lekko sadza albo cos. moj silnik to m40b16 przebieg ok 200tys km, zadnych problemow z odpalaniem zimnego czy tez cieplego auta, zadnych problemow z moca czy z osiaganymi obrotami - kreci spokojnie do odciecia ok 6500. silnik pracuje rowno, nie szarpie. nie mam tez gazowni. olej polsyntetyk schell 10w/40 7tys km. temperatura silnika prawidlowa. jezdze pol na pol: miasto trasa.

w ksiazce "naprawa, serwis e30" wspomina sie o tym ze w takim przypadku to wina zbyt bogatej mieszanki. w jaki sposob wyregulowac sklad mieszanki w ukladzie bosch motronic 1.3 ??

spalanie wydaje mi sie wlasnie troche za wysokie.

Opublikowano

Przyczyn może być wiele:

-zły skład mieszanki, np. za bogata (usterka sondy lambda, problemy z ukł. zapłonowym),

-spalanie oleju, silnik bierze olej,

-częsta jazda na krótkich odcinkach, niedogrzanie świecy brak samooczyszczenia,

-zła jakość paliwa

To są chyba najczęstsze przyczyny

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano

paliwo staram sie tankowac na wiekszych stacjach a nie na takich gdzie stoi jeden dystrybutor w polu :)

oleju nie pali - tzn bieze minimalne ilosci wedlug instrukcji - kazdy silnik cos tam bieze. od wymiany 7000km temu wlasciwie nie dolewalem a stan kontroluje regularnie.

poza tym auto uzytkuje normalnie - nie paluje zimnego silnika, pozwalam sie nagrzac, ogolnie dbam o auta.

kiedys na forum byl temat jak podlaczyc do sterownika lampke i z jej mrugniec odczytac kod bledu - moze to by rozwiazalo problem. ale nie moge w archiwum znalezc jak sie ja podlaczalo - w ktore gniazdo. moze ktos pomoze?