Skocz do zawartości

[E91] zakup auta u niemca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich jako nowy na forum,

planuję zakup e91 318d lub 320d , 2008/09 rok , przebieg jaki zakładałem to max 150 tkm , cena max 14 tys Euro.

Zastanawiałem się nad różnymi autami CITROEN c5, Mazda 6, Opel Insignia itd. do momentu kiedy nie przejechałem się 3ką znajomego. Może i jest mniejsza, może ma twarde zawieszenie, ale ma to coś czego nie daje żadne z wymienionych aut.

Natomiast czytając to forum, podjąłem decyzję ( chyba ) o zakupie z niemieckiego salonu BMW - sprawdzony i pewny. Niestety auta te są droższe niż inne modele o podobnych parametrach. Czy warto dokładać 1 - 1,5 tys Euro za używane auto kupione w BMW , czy próbować w większych komisach i z mniejszym przebiegiem ? za zaoszczędzoną kasę kupię chociażby zimówki :) Jak sprawdzić auto, wystarczy książka serwisowa i ew. dekra na życzenie po deklaracji zakupu ? Zazwyczaj te duże komisy mają swój warsztat, wierzyć im, czy dodatkowo sprawdzić jeszcze w ASO u niemca ?

Czy jak ładny i nie bity to brać za lepszą kasę i założyć, że jak się sypnie coś to porostu trzeba zrobić i tyle ? Na co zwrócić uwagę żeby nie sypał się cały czas ?

I teraz pytanie, jako że zakładałem przebieg 150 tys, znalazłem w BMW auto które mieści się w moim budżecie, ale ma przebieg rzędu 170 tkm. Co mnie może czekać po zakupie, mam się liczyć z jakimiś naprawami ? Jeśli nie były wymieniane turbo czy dwumas to gdzies koło 200 tkm czeka mnie wymiana tak ?

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano
Wiesz kolego trochę już tego było. Poszukaj i poczytaj, a na pewno dożo się dowiesz. Ogólnie rzecz ujmując, to wiele zależy od poprzedniego właściciela auta, jak dbał o turbo, czy robił serwis itd. Osobiście nie przejmowałbym się przebiegiem 170k. Auta z Niemiec nawet trzyletnie potrafią mieć taki przebieg, ale uważam, że dla e9x to nic strasznego, choć wiadomo jakie jest dzisiaj parcie na bezwypadki z małym przebiegiem. Auto nawet jak będzie wyglądało jak nowe i z wypełnioną książką to i tak sprawdziłbym w ASO.
Opublikowano
170K przebiegu jest ok ale..- jezeli 1 turbina to niedlugo wymiana, podobnie DPF...
Opublikowano
  • Autor

no waśnie już wszystko przeczytałem :) i chciałem się upewnić.

no dobra biorę tego ze 170 tkm , po chwili wymieniam turbo, dpf i dwumas - 10 tys zł i jeżdze kolejne 200 tkm oczywiście z serwisem na bieżąco ?

A gdybyście mieli wybierać :

opcja 1

320d , 02/2009, 168 tkm, pełen wypas, bez panoramy - salon BMW , cena 13900 Euro

opcja 2

320d, 02/2009, 125 tkm, prawie pełen wypas :) - duży komis , prawie tylko bmw sprzedają , wszystkie papiery, auto flotowe = mniejsza moc , cena 12700 Euro

???

Opublikowano

zyjesz w PL wiec DPF mozesz wyciac i przeprogramowac auto :cool2:

a jak turbina kleknie to kupisz nowa i wymienisz-

i faktycznie masz wtedy 100K raczej bezproblemowej taniej jazdy. (ewentualnie zawiecha pozniej)

Opublikowano
no waśnie już wszystko przeczytałem :) i chciałem się upewnić.

no dobra biorę tego ze 170 tkm , po chwili wymieniam turbo, dpf i dwumas - 10 tys zł i jeżdze kolejne 200 tkm oczywiście z serwisem na bieżąco ?

A gdybyście mieli wybierać :

opcja 1

320d , 02/2009, 168 tkm, pełen wypas, bez panoramy - salon BMW , cena 13900 Euro

opcja 2

320d, 02/2009, 125 tkm, prawie pełen wypas :) - duży komis , prawie tylko bmw sprzedają , wszystkie papiery, auto flotowe = mniejsza moc , cena 12700 Euro

???

Zależy co rozumiesz przez pełen wypas i prawie pełen wypas, bo jak na pełen wypas 320d 2009 to trochę tanio. Ja pół roku temu za 320d '08 dałem więcej, sporo więcej. No ale fakt, że przebieg 130k :D

Opublikowano
170K przebiegu jest ok ale..- jezeli 1 turbina to niedlugo wymiana, podobnie DPF...

Nie rozumiem, czemu z góry zakładać, że tak będzie, jeśli turbo i filtr w momencie kupna są w dobrym lub bardzo dobrym stanie, a następny właściciel jest świadomy istnienia tych elementów to jeszcze długo posłużą. Przykładowo u mnie 160 tyś i turbina (od nowości) w idealnym stanie, podobnie DPF - bardzo dobrze się wypala, nie zapycha się idrive pokazuje jeszcze 130 tyś km żywotności filtra.

Opublikowano

Twój przypadek to wyjątek- jestem ciekaw na ile prawdziwy bo nie wiesz czy poprzedni właściciel nie wymienił już DPF.

95% użytkowników tych aut wymienia turbine miedzy 100k a 200k km. Na e90-forum.de była nawet sonda i 40% wymieniają już po 100k km- reszta do 200k.

Dpf jest obliczony na 180-200k km i także jest już zapchany.

Opublikowano
Twój przypadek to wyjątek- jestem ciekaw na ile prawdziwy bo nie wiesz czy poprzedni właściciel nie wymienił już DPF.

95% użytkowników tych aut wymienia turbine miedzy 100k a 200k km. Na e90-forum.de była nawet sonda i 40% wymieniają już po 100k km- reszta do 200k.

Dpf jest obliczony na 180-200k km i także jest już zapchany.

Nie był wymieniony, bo znam historie tego samochodu (poza tym rok. jego prod.2005), był sprawdzany przed zakupem podobnie pod kątem zapchania i jest w bardzo dobrym stanie, znajomy ostatnio sprowadził e90 z DE i również DPF orginalny - turbina wymieniana, auto poleasingowe serwisowane w ASO.

Poprzednie 2 auta, laguna 2.0 III, przebieg 240 tyś od nowości używana przez drugą połówkę, DPF również orginalny - inny przypadek, ale tylko przytaczam.

Poza tym powtarzam jeśli auto ma 170 tyś km i przed zakupem wyszło że oba elementy są w bardzo dobrym stanie, to raczej nie padnie ot tak za 10-20 tys (przyjmując świadomość użytkownika)

Opublikowano
No więc właśnie "raczej" padnie- statystyka jest nieublagana i cieżko z nią dyskutować.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wszystko zależy od tego jak poprzedni właściciel dbał o turbo i jaki olej stosował, znam ludzi którzy mają 300-400 tys. km. i turbiny nie były wymieniane. Mój samochód ma 205 tys. km., mam całą dokumentację z ASO od początku i turbina pierwsza w super stanie, z resztą można łatwo poznać czy turbina była demontowana.
Opublikowano

Statystyka choćby w tym temacie mówi co innego - nie ma co polemizować, bo odbiegamy od tematu

pozdrawiam :)

Opublikowano
  • Autor

Zależy co rozumiesz przez pełen wypas i prawie pełen wypas, bo jak na pełen wypas 320d 2009 to trochę tanio. Ja pół roku temu za 320d '08 dałem więcej, sporo więcej. No ale fakt, że przebieg 130k :D

hehe no tak, wszytsko to co mi porzebne, grzane fotele, duża navi, czujniki parkowania ten z guzikiem :) , start stop, ksenony, tapicerka półskóra, kiera sportowa, nie ma panoramy i podświetlanych klamek. To już dla mnie wypas - wystarczający :) Poza tym dlatego biorę pod uwagę tego z 170tkm, bo jak na swój rocznik i wyposażenie jest stosunkowo tani, no i zakup w BMW więc w sumie pewniak - tylko ten przebieg.

reasumując :

170 tkm , pojeździ chwilę i za około rok sypnie się wszystko co w dieslu może się sypnąć. Przebieg do 150 tkm, da mi trochę oddechu, oczywiście przy odpowiednim dbaniu o auto.

Zapytałem serwis co było robione, jak było coś wymieniane z tych elementów to chyba nie będę się zastanawiał.

A powiedzcie mi jeszcze czy 318d ( 143 KM ) ze względu na swoją mniejszą moc jest bardziej wytrzymała/długowieczna niż ten sam silnik, ale w wersji 320d ( 177KM ) ?

Opublikowano
  • Autor

A znalazłem coś takiego :

http://www1.bmw.de/gahp_images/gahp3_pics/6752610.jpg

rok produkcji 12.2008

przebieg 162 000 km

cena 12890 Euro

Oczywiście z salonu BMW. Wklejałem link ale nie działał.

mniejszy przebieg, trochę starszy, ale już po lifice. jeszcze niższa cena. Co wy na to ?

Opublikowano
Wypas jakiś tam jest :) choć fotele przydałyby się lepsze :cool2: . Cena przyjemna.
Opublikowano
Wszystko zależy od tego jak poprzedni właściciel dbał o turbo i jaki olej stosował, znam ludzi którzy mają 300-400 tys. km. i turbiny nie były wymieniane. Mój samochód ma 205 tys. km., mam całą dokumentację z ASO od początku i turbina pierwsza w super stanie, z resztą można łatwo poznać czy turbina była demontowana.

Kolego to jak poznać czy było turbo wymieniane czy też nie :?:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kolego to jak poznać czy było turbo wymieniane czy też nie :?:

Nie koniecznie wymieniana ale demontowana. Poznać to idzie po śrubach mocujących turbinę, z resztą podobnie jest z innymi elementami samochodu.

Opublikowano
Po śruba to wiem ,ale myślałem że można inaczej poznać bez demontażu :wink:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Po śruba to wiem ,ale myślałem że można inaczej poznać bez demontażu :wink:

W silniku M47N2, M57N2 pod filtrem powietrza jest zaślepka i pod nią są śruby mocujące turbo tak że podczas wymiany filtra można łatwo sprawdzić, nie wiem jak jest w przypadku N47.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Niekoniecznie.

Ja mam 172 tys. DPF niedawno sprawdzany i wszystko z nim ok.

Podobnie z turbiną. Brak luzów na wirniku.

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano
  • Autor

A jeśli auto było bite w Niemczech, naprawione w BMW, są na to papiery, dokumentacja co i za ile, naprawa na wartość 4100 Euro. To pakować się w takie auto ? Czy odpuścić walone ?

W takim BMW lepiej naprawią po dzwonie ?

Opublikowano

Kolego, to zależy gdzie było bite i co było robione. Jak są papiery to zerknij. Ja jak swoje kupowałem, to właściciel pokazał mi zdjęcia sprzed stłuczki (był lekko walnięty w tył, w zasadzie, to tylko lakiernik przy aucie pracował, stłuczka sprzed czterech lat) i kosztorys naprawy z ASO. Po zdjęciach i kosztorysie (3500 zł w ASO to nie była duża naprawa) widziałem, że to był mały, nic nieznaczący pocałunek w pupę :lol: - wiesz jak to jest :norty:

Nie przeszkadzało mi to więc w zakupie.

Musisz sam ocenić.

Opublikowano
Ostatnio ogladalem auto delikatnie trykniete. I naprawione w ASO. Koszt naprawy byl na chyba 3800zl wiec nie duzo. Ale po glebszym wnikaniu w historie samochodu okazalo sie drzewo delikatnie weszlo i znalazlo sie w okolicach kierownicy. :duh: Niewiem jakim cudem faktura byla wystawiana na taka kwote.
Opublikowano
Ostatnio ogladalem auto delikatnie trykniete. I naprawione w ASO. Koszt naprawy byl na chyba 3800zl wiec nie duzo. Ale po glebszym wnikaniu w historie samochodu okazalo sie drzewo delikatnie weszlo i znalazlo sie w okolicach kierownicy. :duh: Niewiem jakim cudem faktura byla wystawiana na taka kwote.

Dlatego dobrze jest widzieć stan auta sprzed wypadku. Papier to papier, zawsze można spreparować.

Opublikowano
  • Autor
No właśnie nie mają zdjęć, wysłali mi jedynie fakturę. uto puknięte rok po zakupie. Faktura na wartość 4500 Euro. ( 20K PLN - sporo chyba ) Wymieniana maska, zderzak, lakierowanie, czujniki parkowania z przodu i jakieś pierdoły. Lampy nie były wymieniane. Żadne chłodnice i inne elementy. Sama blacha i plastiki.