Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś może wymieniał rozrząd w silniku 2500 na vanosie M50 , jeżeli tak to ile taka przyjemnosc kosztuje i co należy wymienic oprócz łańcuch a i napinacza. Wiem że niby rozrząd w tych silnikach jest do końca życia motoru ale słyszałem też że po 200 000 tyś km. zaleca sie wymianę.

Dzięki za odpowiedzi .

Pozdrowienia

BMW to pełnia życia.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Wiem że niby rozrząd w tych silnikach jest do końca życia motoru ale słyszałem też że po 200 000 tyś km. zaleca sie wymianę.

Dzięki za odpowiedzi .

Pozdrowienia

A ja słyszałem, że z rozrządem nie robi się nic dopóki łańcuch nie zacznie grzechotać. Wtedy wymienia się napinacz. Ale łańcuch powinien przeżyć silnik. U Osowieckiego powiedzieli mi kiedyś, że nie pamiętają żeby kiedykolwiek wymieniali komuś łańcuch...

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

No to by było ok ale u mnie juz słychać właśnie grzechotkę więc może czas na napinacz ile coś takiego kosztuje bo nie orientuję sie i czy teba z tym jechać do specjalisty np ASO czy każdy "dobry " mechanik to zrobi.

Pozdr.

BMW to pełnia życia.
Opublikowano

Sa dwa łańcuchy rozrządu i dwa napinacze, zespół 4 elementów prowadzenia łańcuchów /koszt części ok.1100 zł,nie licząc uszczelek wymienianych przy okazji demontażu/. Aby zrobić to pożądnie trzeba również zdemontować misę oleju i głowicę cylindrów.

PS .Polecam zdemontować pokrywę głowicy i skontrolować stan napędów

Jeśli chodzi o hałas silnika podczas spadania obrotów z ok.2500 do biegu jałowego to nie koniecznie napęd rozrządu.

Myślę ,że warto podjechać do ASO i spytać co z tym zrobić.... a jest to problem nie jednego użytkownika silników R6 24V

Napisz jak coś się wyklaruje, pomożesz także innym