Skocz do zawartości

Problem z ogrzewaniem - ciągle gorące powietrze na szybę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

wczoraj zauważyłem pewien problem - nie ważne co nawciskam w climatronicu i tak na szybę leci gorące powietrze :/ z nawiewów do wewnątrz jest ok, tak jak być powinno.

Wie ktoś co może być przyczyną lub jest ktoś w WWY kto by mi pomógł to zdiagnozować?

Opublikowano

Hej,

nie jestem co do tego przekonany, ale nie wiem, czy nie dzieje się tak, ponieważ czujnik mierzy temperaturę na zewnątrz i stąd na szybę leci ciepłe powietrze, aby zapobiec jej zaparowaniu.

Czy próbowałeś ustawić temp. na 16 stopni, niebieskie kropki na manualnej regulacji i wybrałeś tylko górny nawiew? Nadal leci ciepłe? Spróbuj z wyłączoną i włączoną klimatyzacją.

To niekoniecznie jest zaworek, tylko być może celowe działanie, ale to też taka moja hipoteza :)

Opublikowano
Chyba padł Ci rezystor klimy, tak zwany JEŻ. Musisz wymienić na nowy

Jeż nie objawiałby się bardziej "falowaniem" obrotów dmuchawy?

Opublikowano
Co bym nie ustawil zawsze dmucha gorace powietrze na szybe,wczesniej tak nie bylo :/ klima dziala,mam wplyw na zmiane temperatury z nawiewow skierowanych do wewnatrz...moze ktos jeszcze sie wypowie
Opublikowano
Co bym nie ustawil zawsze dmucha gorace powietrze na szybe,wczesniej tak nie bylo :/ klima dziala,mam wplyw na zmiane temperatury z nawiewow skierowanych do wewnatrz...moze ktos jeszcze sie wypowie

Jeszcze ostatnie pytanie z mojej strony - czy jest różnica w temperaturze tego powietrza w przypadku, kiedy ustawisz 16 stopni, a 23? Sprawdzasz to teraz na zewnątrz?

Opublikowano
Hej, mam to samo, jak narazie podejrzewam ten własnie zaworek. Od czasu do czasu jak się pobawię w włączanie/wyłączanie klimy tudzież tryb auto on/off to zaczyna pracować normalnie, ale i tak po jakimś czasie dzieje się to samo czyli +32C na szybę i wysychające soczewki w oczach ;)... powodzenia w dochodzeniu, chętnie się dowiem kto tu zawinił..
Opublikowano

mam nadzieje, ze bedziesz pierwszy i podzielisz sie wynikami :P

moze ktos jeszcze sie wypowie??nie wydaje mi sie, zebysmy tylko my spotkali sie kiedys z tym problem....

czy po podlaczeniu do kompa powinno wywalic jakis blad swiadczacy o przyczynie?

Opublikowano

u mnie był zaworek, albo piździło albo wrzątek na nogi i szybę

używka oczywiście, przedtem szukałem błędów kompem ale nic nie wyszło

Opublikowano

super, ze ktos wiecej sie wypowiedzial :) zaworek mam za 60zl, nowy do benzyny okolo 280. Chyba tez pojde w uzywke, next time jak padnie kupie noweczke ;)

dobrze, ze zima idzie to sie nie musze spieszyc bo tak nei przeszkadza :)

Opublikowano
Jeż gdyby padł nie było by sterowania nawiewem nie chodził by, a climatronik włączył by klime na szybe żeby osuszyć powietrze i ją odparować przyczyną zapewne jest elektrozawór