Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie jest spalanie 520i na bezynie i na gazie i 528i też na benzynie i na gazie?? Bo chce kupić sobie nową bumke ale nie wiem jakie są różnice w spalaniu benzyny i gazu w tych dwóch samochodach.

z góry DZIĘKI

Opublikowano

Witam

Co do 520 to trudno mi sie wypowiedziec.

Mam e39 528i od 2 miesiecy.

Miesiac temu zalozylem intalacje gazowa sekwencyjna DT GAS za 3800 zl ze zbiornikiem w kole (50 litrow).

Na benzynie i na gazie pali mi bardzo podobnie. Max to ok 1 litra wiecej na gazie po miecie niz na benzynie.

Tak wiec w trasie przy predkosciach do 130 - 140 km/h pami ok 10 litrow zgazu, a w miescie (male dystanse 5 - 10 km) pali ok 15 - 16 litrow - oczywicie przy anormalnym obchodzeniem sie z gazem (ale tez nie jezdze jak dziadek 80 letni ;-) ). Jestem pewnien ze jak teperatury beda wyzsze spalanie jeszcze spadnie gdyz jest sporo siniegu i kola czesto buksuja (mimo ASC), nie da sie wrzucac wyzszych biegow bo jest slisko i nie ma sie kiedy rozpedzic. A tez nei ukrywam ze lubie czasem wylaczyc ASC sie zdeczka poslizgac ;-)

Naprawde polecam ten silnieczek - idelna kultura pracy odpowiedznia moc no i spalanie chyba nie duzo przewyzszajace silniki 2 i 2,5 litrowe.

POzdrawiam

Opublikowano
spalanie gazu u mnie w 528 na poziomie 11-11,5 l gazu, przy bardzo lekkiej nodze

BMW 528i, vito 110 CDi,

Zajazd pod Sosnami, Małkinia

Bar Sosenka, Rockwool polska, Małkinia

Zajazd Chodowiak, Chodów k/Siedlec

Opublikowano

witam

mam 520i e39 od 2 miesiecy

na trasie przy predkosciach do 120km/h pali ok 8.5litra ben..

a gazu ok 9.5 litra.przy predkosciach od 170 do 210km/h pali od 14 do15 litr

Opublikowano

cos Wam malo pala te 528i :?

mi 12-12,5l

trasy rzedu minimum 30km, po miescie prawie wcale,

E36 touring

Opublikowano

Instrukcja do E39 podaje:

520i - 13,0/6,8/9,1

523i - 13,9/7,4/9,8

528i - 14,2/7,4/9,9

Wszystkie dane dotycza pojazdow z manualna skrzynia biegow. W przypadku automatu nalezy dodac srednio od 0,5L do nawet 1,5L.

Sa to wiarygodne dane, gdyz o dziwo moja 523i spala nawet mniej, ale to chyba dlatego, ze jezdze bez pasazerow.

Spalanie dla mojej 523i wynosi odpowiednio:

w miescie: 11,0-13,0

trasa: UWAGA!!! od 6,7 - 8,5

Roznice zaleza od stylu jazdy, pory roku i ilosci pasazerow.

Jesli moglbym doradzic to tylko 528i. Wieksza moc niz 523i, a spalanie prawie to samo. Jesli chodzi o 520i to chyba zbyt slaby silnik jak na takie autko. Apetyt rosnie w miare jezdzenia, heee. Mysle juz o 530i.

Pozdrawiam

GO NAVY...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
520ka wcale nie jest taka słaba...natomiast silnik wysokoobrotowy wymusza utrzymywanie obrotów powyżej 3000...no i wir w zbiorniku się robi :P

Pozdrawiam

Jacek