Skocz do zawartości

E39 TDS - wymiana tylnej kratki nawiewu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich kolegów.

Mam takie pytanko, a chciałbym uprzedzić że nic na ten temat nie znalazłem na forum.

Mianowicie, posiadam tylną kratkę nawiewu, tą zwykłą gdzie leci tylko zimne powietrze, czy jest możliwość zmiany i podłączenia na tą z regulacją ciepła.

Jeśli tak, to proszę o jakieś wskazówki co trzeba by zrobić, zmienić, dokupić itd.

Czy w ogóle jest to możliwe

Z góry dzięki za zainteresowanie.

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

Opublikowano
Jest to możliwe,ale wiąże się to z wymiana nagrzewnicy i dokładką kawałka wiązki. Czyli dużo roboty,ale w jeden dzień do ogarnięcia. Koszt to jakieś 300 pln za klamoty+robota.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Twój post mnie zmobilizował i postanowiłem wymienić u siebie całą nagrzewnicę na tą z nawiewem ciepłego na tył. Mam już wszystkie klamoty tj. nagrzewnicę,kratkę nawiewu i wiązkę. Montaż to nic trudnego. Wiązka różni się tylko tym,że doszedł kabel do kratki nawiewu z tyłu. Podepnę się na szybko pod panel klimatronika by sprawdzić czy wszystko działa i przekładka.
Opublikowano

Hmm, no ja ciągle o tym myślę. Trochę to jest denerwujące, bo zazwyczaj z tyłu auta jest zawsze chłodniej.

Teraz już trochę zimno się robi aby coś grzebać, ale pomyślę chyba o tym na wiosnę.

Może kolego zrobisz kilka fotek i wrzucisz opis do działu "zrób to sam", na pewno te wskazówki byłyby pomocne, nie tylko mi :cool2:

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

Opublikowano

Ja mam panowie pytanie w druga stronę, co zrobić aby z tylu leciało powietrze z klimatyzacji ? Mam klimę manual i u mnie z tylu leci albo powietrze neutralne z zewnątrz albo właśnie z nagrzewnicy. Nie idzie włączyć zimnego z AC.

Pozdrawiam

Opublikowano
Podpiąłem się na szybko do panela i lipa,okazuje się,że mój panel (rocznik 1996) nie podaje prądu na sterowanie tylną kratką,ale szybka podmiana panela na inny (czytaj ten od kompletu z nagrzewnicą) i temat załatwiony wszystko lata. Teraz muszę wygospodarować chwilę i wymienić wszystko w aucie.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam. Kończę temat bo w końcu ogarnąłem. Do dołożenia ciepłego nawiewu z tyłu potrzebne jest: nagrzewnica, panel klimatronika z tego samego auta co nagrzewnica (mamy pewność komunikacji), rura pod tunel i kratka z regulacją, na tył, oraz wiązka z nagrzewnicy. W autach do 98 trzeba ominąć jeszcze jeden przekaźnik (nad modułem komfortu) który puszcza prąd na silnik dmuchawy, auta po 98 go nie mają, a co za tym idzie, nowsze panele klimatronika nie mają wyprowadzenia zasilania które by ten przekaźnik włączały (ja wypiąłem przekaźnik i wstawiłem gruby kabel z bezpiecznikiem 50,tak jak w ori instalacji). Dodatkowo musiałem wymienić w nagrzewnicy chłodniczkę klimy bo ma inne wyjście, co prawda można by wywalić kołki ustalające, ale ja od razu umyłem wszystko w środku. Reszta to już klocki lego. Pozdrawiam.