Skocz do zawartości

[524TD] nowa pompka a dalej nie dziala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakis czas temu wymienilem pompke paliwa, i wczoraj znowu padla, po podlaczeniu na krotko dziala, wiec poszukalem i mam cos takiego:

Przekaznik od pompki masz w komorze silnika po prawej stronie. Przekaznik jest pomaranczowy lub brazowy w zaleznosci od wersji.

Sprawdzasz tak:

Przykladasz woltomierz do zaciskow 30 (+) i 85 (-) w cokole przekaznika - napiecie ma byc ok 12v

jesli pokazuje inne przykladasz do 30 i masy - jesli teraz masz 12V sprawdz brazowo-zielony przewod czy nie ma przerwania. W przeciwnym razie sprawdz czerwony i jak cos wymien

Wlacz zaplon i woltomierz do zacisku 86(+) i masy - napiecie ok 12V. Jak nie ma sprawdz czerwono-bialy przewod.

Jak cos polacz zaciski 30 i 87 krotkim przewodem - jak bedzie pompka pracowac wymien przekaznik. Ew zielono_fioletowy kabel - idzie do pompki.

ok tylko jest problem mam i pomaranczowy i brazowy przekaznik ;/

http://img28.imageshack.us/img28/6571/20121111095200.jpg

na pomaranczowym 30 i 85 nic, 30 i masa jest prad, 30 i 87 nic

na brazowym 30 i 85 mam prad, 30 i masa jest prad, 30 i 87 nic

narazie tylko to sprawdzilem

Opublikowano
  • Autor
panowie? ktos cos? czy forum nie pomoze i wolac elektryka?>
Opublikowano
  • Autor

po odchyleniu widac takie cos

http://img818.imageshack.us/img818/6396/20121112142947.jpg

od prawej brazowy przekaznik srodek pomaranczowy i lewy czerwony

mozecie mi powiedziec ktory bedzie od pompki?

Opublikowano

wiec jeżeli chodzi o twoje przekazniki to :

brązowy -pompka paliwa

pomarańczowy-ogrzewanie filtra paliwa

czerwony -przekaznik główny silnika

eSKa

Opublikowano
  • Autor

czyli co mam do sprawdzenia? jaki kabel? czy poprostu od poczatku

musze dorwac odpowiedni miernik, bo mam tylko taki z zarowka, czy mam prad czy nie, a ona i tak bd swiecila jak bd 11v czy 12 a mam miec wg instrukcji wyzej 12,

no i zostaje na jutro mi sprawdzenie 86 i masa na zaplonie, moze akurat to, co myslicie? ze na 30 i 87 razem nic sie nie dzieje?

szukalem po schematach ale ze po angielsku to jeszcze i czarno biale wycinki wiec slabo z jakims rozszyfrowaniem;/ jutro jak bede mial czas siade do tych kabli,

Aha wg tych instrukcji od przekaznika ida kable do modulu pod siedzeniem, a u mnie chyba ida one prawa strona przy aku (aku pod siedzeniem) lacza sie kostka i ida pod samochod i do bagarznika,

Opublikowano
mateo ,jeżeli chodzi o elektrykę ja ci nie pomogę .Nie znam się kompletnie....

eSKa

Opublikowano
  • Autor

no to nic, jutro czy tam kiedy bede sprawdzal czy jest caly kazdy z kabli, w sumie duzo roboty przy tym nie bd, podlacze np aku do kabla np +, - do miernika i bede sprawdzal czy dochodzi prad do tej kostki pod siedzeniem, jak nie to znaczy ze miedzy tylem a przodem mam gdzies rozwalone, czasem metoda prob i bledow jest najlepsza;]

Dzieki za wyjasnienie ktory przekaznik to ktory ;]

Opublikowano
  • Autor

ok nowe fakty

sprawdzilem kabel zielono fioletowy z przodu do siedzenia jest ok z siedzneia do tylu tez,

pozniej sprawdzalem brazowy, od siedzenia do bagaznika ok, ale od przodu nie sprawdzilem, bo idzie z prawych przekaznikow do lewej czesci i tam sie zmienia i idzie do tylu.

Dzisiaj albo jutro sprawdze z jakiego na jaki sie zmienia, i bede wiedzial i patrzyl dalej, bo jak bd ok, to pozostaje mi sprawdzic krotkie kabelki od wtyczki glownej do baku do wtyczki do pompki.

http://img543.imageshack.us/img543/9986/2639173274.jpg

ten przekaznik zaznaczony na czerwono ma cos wspolnego z tym brazowym po prawej,

ogolnie podlaczylem brazowy z pod siedzenia i po dotykaniu z w lewych bezpiecznikach prad jest,

ciemno juz i nie sprawdzilem jaki kabel idzie do czego, bo np ten brazowy pod siedzeniem i po dotknieciu niktorych pinow z lewych przekaznikow mam prad wiec duzo mi to nie mowi,

jutro biore sie znowu za to ale sprawdzam czy idzie prad prawe do lewych przekaznikow a dokladniej brazowego do tego

PS chcialem wykrecic tą skrzynke odkrecilem zolte srobki i [BAD]...

Dzieki

Na zdj patrzac dopatrzylem sie ze tez jest brazowy, ale chyba nie bylo na nim pradu, kurde nie pamietam, no nic to zostawie na jutro

Opublikowano
  • Autor
jak tam panowie? widze ze niestety nikt zabardzo mi nie pomoze i musze wolac elektryka... ;/ szkoda
Opublikowano
zapewne masz to samo z czym ja sie ,pieprzyłem kilka dni. przepalił się kabel w srodku auta (nie spodziewałbym sie czegoś takiego) puscili mi nową wiązke od przekaznika do pompy nie chciało im sie tego szukać.
Opublikowano
  • Autor
hmm moze wiesz ktory to kabel, musze w weekend sie za to zabrac wkoncu porzadnie,
Opublikowano
niestety nie wiem chciałem zrobic to tak bo w gniezdzie przekażnika prąd, miałem sam pzrekażnik takze ,działał otwierał i zamykał jak nalezy (nawet obudowe z niego plastikowa sciągnałem) żeby być pewnym niestety nie miałem warunków do grzebania bo auto stało na dworze a nocą po pracy na deszczu niewiele da się zrobic wieć zawiozłem dziadostwo do serwisu lawetą. zmierz czy jest napiecie w gnieżdzie przekażnika. jesli jest to nastepnie zmierz na wtyczce przy pompie zapewne nie będzie. i od pompy leć po kablach aż do przekaznika. u mnie niby przepalił sie gdzies w srodku auta.
Opublikowano
  • Autor

ok doszedlem ze do wymiany zielono fiolet kabel;]

wiec temat do zamkniecia i dzieki dla udzielajacych sie tu ;]

Opublikowano
  • Autor

prawdopodobnie bo nie mam pradu pomiedzy przodem a kostka pod tylnym siedzeniem, wiec pewnie jak u Ciebie, albo sie przepalil lub w co bardziej wierze uszkodzil sie jakos mechanicznie, bo jak by sie mial spalic to by byly wieksze uszkodzenia,

bo poscilem oddzielny kabel z wtyku 87 dowtyku od ziel-fiole kabla pod siedzniem i polaczylem 30 z 87 tak jak bylo pisane wczesniej i pompka ruszyla,;] wiec poprowadze nowy,

Edytowane przez mateo2558

Opublikowano

rozbarajają mnie te auta. takich komicznych usterek w żadnej innej marce nie ,widziałem. żeby sie kable przepalały w srodku auta. jak ,popatrzyłem u siebie pod kanape i poprowadzenie tych kabli to jakis niedorozwiniety człowiek, wymyślił :shock:

no ale dobrze że to tylko kabelek się okazał.

Opublikowano
  • Autor

heh no tych kabli jest w chuu i troche, np idzie chyba od kazdego obwodu oddzielny kabel na mase ;D bo mam brazowych pod siedzeniem z 15 przykreconych jedna srubka do masy ;D

no jescze tylko rozwiazac problem z centralnym bo sie cos tez zwalilo i nie dziala, chociaz moze jak przeprowadze nowy kabel to i tamto sie naprawi, bo w piatek rano zobaczylem ze nie dziala centralny a w sobote rano ze juz nie odpala. Chociaz mam zajecie na week ;]

Opublikowano
  • Autor

u mnie ten samochod ma dozywocie, a ze ma przebieg 387tys to pewnie juz nie tak dlugo, bo jak silnik stanie to ciekawe czy bd sie oplacalo naprawiac ;/ bo niestety do 2.4 ciezko z czesciami a jak sa to drogie ;/

no u mnie tez kiedys pompa szalala sam dodawal gazu sam zwalnial itp, poszla do uszczelnienia itp i ok 1000zl poszlo ;/

ale kiedys i tak kupie druga e34 ;]

zobacz moze cos poradzisz w innych moich tematach ;p

Opublikowano
  • Autor

u mnie koledzy kupili sobie jeden civica 1.3 niestety, a drugi celice 1.6, a ja jednak wole dalej moje bm;] jednak sie wygodniej jezdzi,

dobra konczymy OT bo zle sie to dla nas skonczy ;]