Skocz do zawartości

[E46] Dziwny dźwięk podczas chodzenia dmuchawy ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przyszła zima i przyszły kolejne problemy z bmw...

Dokładniej sprawa tyczy się pracy wentylatora dmuchawy.

Otóż zauważyłem, że przy niższych biegach (do połowy podziałki climatronica) wydobywa się taki "skrzeczący" dźwięk.

Objaw ten nie występuje na wyższych i najwyższym biegu...

Jest to bardzo irytujące i zakłóca komfort podróży wew. auta.

Źródło dźwięku wg. mnie jest usytuowane z środkowymi wlotami na desce.

Co to może być ? Czy ktoś się spotkał z takim tematem ?

Opublikowano
u mnie podczas przyspieszania jak jest zimno potrafi coś tam zaświergotać :D dlaczego podczas przyspieszania nie wiem :P ogólnie możesz wyjąc wentylator i go nasmarować. Ale jest z tym troche roboty i nie wiem ale w niektorych silnikach chyba trzeba ściągać kolektor ssacy aby go wyjąć. Wentylator jest pod szybą, wyciaga się go od strony silnika, jest pod rynienką filtra kabinowego, jest tam taka ścianka na śrubkach gwiazdkowych, jak ją odkrecisz zobaczysz obudowe wentylatora.
szukam
Opublikowano
u mnie podczas przyspieszania jak jest zimno potrafi coś tam zaświergotać :D dlaczego podczas przyspieszania nie wiem :P ogólnie możesz wyjąc wentylator i go nasmarować. Ale jest z tym troche roboty i nie wiem ale w niektorych silnikach chyba trzeba ściągać kolektor ssacy aby go wyjąć. Wentylator jest pod szybą, wyciaga się go od strony silnika, jest pod rynienką filtra kabinowego, jest tam taka ścianka na śrubkach gwiazdkowych, jak ją odkrecisz zobaczysz obudowe wentylatora.

No u mnie też podczas przyspieszania tak się dzieje i przy ostrych łukach.

Z tego co wiem to poleciały łożyska w panewkach, a tego nie da się wymienić.

Słyszałem też, że trzeba demontować deskę rozdzielczą ?! Tylko dziwne, że w SAM NAPRAWIAM E46 nie ma słowa o tym ...

Opublikowano

ee coś ty :D ja obudowe wentylatora wyjąłem bez demontażu kolektora. Wiec zależy od silnika pewnie ale raczej się go wyciąga pod maską.

http://www.diymybmw.com/e46/wp-content/uploads/HLIC/6c4bea104131f5d40b90705d6935b4a3.jpg

tutaj masz jak to wyglada :) to takie czarne ze strzałkami to właśnie obudowa wentylatora więc spokojnie się do niego dostaniesz od strony silnika i raczej deski nie trzeba demontować.

szukam
Opublikowano
ee coś ty :D ja obudowe wentylatora wyjąłem bez demontażu kolektora. Wiec zależy od silnika pewnie ale raczej się go wyciąga pod maską.

http://www.diymybmw.com/e46/wp-content/uploads/HLIC/6c4bea104131f5d40b90705d6935b4a3.jpg

tutaj masz jak to wyglada :) to takie czarne ze strzałkami to właśnie obudowa wentylatora więc spokojnie się do niego dostaniesz od strony silnika i raczej deski nie trzeba demontować.

dzisiaj na szybko wyjąłem filtr powietrza i już widać tą obudowę wentylatora, więc też tak podejrzewam.

Warsztat rzekomo specjalizujący się w BMW z Piaseczna M... powiedział, że trzeba zrzucać deskę i 500zł chcą za to.

Jak mi się uda wyjąć to przez silnik to chyba zadzwonię do nich :P

Swoją drogą u mnie w silniku 2.2 to chyba będę musiał na nim usiąść :P