Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

ostatnio dokładałem u siebie w e90 (po lifcie) lusterko fotochrom wewnętrzne. Oryginalnie miałem zwykłe lusterko bez pociągniętej wiązki do uruchomienia fotochromu, także mniej optymistyczna wersja, ale do zrobienia.

Niestety strona www, z której korzystałem nie wyświetla się już.

TUTAJ fotorelacja jak dostać się do lusterka i jego podłączenia.

Ja nie kupowałem zestawu naprawczego 61120434330, którego koszt wynosi około 90pln, a składa się głównie z 4 lub 5 przewodów i wtyczki.

Zamiast tego kupiłem ZŁĄCZE 2x6PIN. Pozbyłem się dwóch PINów, tak aby otrzymać złącze 2x5PIN (tyle pinów ma kostka w lusterku fotochrom). Nie wszystkie piny w złączu/kostce są potrzebne, ale o tym później.

W złączu/kostce z zarobionymi przewodami przedłużyłem przewody. Dorobiłem około 15cm przewodu do każdego potrzebnego pinu. Końcówki przewodów wchodzące do kostki z instalacji auta zarobiłem TAKIMI pinami.

Przed przystąpieniem do prac zalecam odłączyć akumulator.

1. Zdejmujemy obudowę lusterka z szyby - osłona w moim przypadku osłania mocowanie lusterka, czujnik zaparowania i zmierzchu. Osłonę trzeba delikatnie rozdzielić i mamy jej dwie połówki w ręku.

2. Wyjmujemy FZD/lampkę przy lusterku, element A14286

http://bmwe32.pxd.pl/gallery/pic583/v2013022211080326037512.jpg.

Lampka od strony szyby przedniej ma dwie metalowe, sprężynujące wsuwki. Należy je nacisnąć w kierunku tyłu auta. Całość powinna się wysunąć bez większych przeszkód.

3. Z lampki interesuje nas wtyczka X14288, a powinna wyglądać tak

http://bmwe32.pxd.pl/gallery/pic718/v2013022211080568533559.jpg.

Należy wysunąć szarą kostkę z tej wtyczki.

4. Kolejnym krokiem jest podłączenie kostki lusterka z wyjętą w punkcie 3 kostką z instalacji auta. Należy wcześniej przeciągnąć przewody przez gumową tulejkę "łącząca" podsufitkę i lusterko, tak aby przewody były estetycznie zamaskowane i przede wszystkim osłona lusterka mogła zostać ładnie zamknięta. Kostka wchodząca do lusterka ma taki schemat

http://bmwe32.pxd.pl/gallery/pic174/v2013022211080583039021.jpg

i nim będę się posługiwał na potrzeby tej instrukcji.

5. Łączymy następujące PINy zgodnie ze poniższym schematem, kostka w lusterku --> kostka w instalacji auta:

- PIN nr1 --> PIN nr14

- PIN nr3 --> PIN nr20

- PIN nr4 --> PIN nr15

- PIN nr5 --> PIN nr16

ostatni, PIN nr10 - uziemienie fabrycznie poprowadzone jest aż do miejsca przy pedałach we wnęce na nogi kierowcy. Z oczywistych względów nie robiłem tego. Za punkt uziemienia wybrałem wtyczkę w FZD znajdującą się tuż obok wtyczki wyjętej w punkcie3. Jest to wtyczka X14287 i ma taki kształt.

http://bmwe32.pxd.pl/gallery/pic966/v2013022211080489766327.jpg

U mnie był tam tylko jeden przewód, w PINie1, brązowy - uziemienie.

- PIN nr10 --> PIN nr1 we wtyczce

Praca z podłączaniem zakończona.

Składamy wszystko w odwrotnej kolejności, podłączamy aku i lusterko fotochromatyczne działa. Nie trzeba nic kodować.

Całe podłączenie wykonałem sam. Koszt około 3pln (przewody, konektory), lusterko ca. 50pln.

Pamiętajcie tylko, że dłubanie w waszych autach = wasza odpowiedzialność.

Za jakiś czas dorzucę instrukcję jak zmienić tylną lampkę na suficie na taką z własnymi przyciskami. Ja mam u siebie na razie taką, która włącza się razem z przednią lampką i mnie to już deko mierzi. Zlinkuje te dwa tematy jak drugi będzie gotowy. Oczywiście drugi temat będzie ze zdjęciami co i jak. Teraz wszystko było już na jednej stronie www, ale stronę wcięło, a ja nie robiłem żadnych zdjęć.

UPDATE:

Namiastka instrukcji DIY dołożenia lampki tylnej z przyciskami do poczytania TUTAJ.

pzdr

yaz

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Właśnie przyszłomi lusterko fotochromatyczne do e90 (w poprzednim bez foto ułamała siė blaszka utrzymująca lusterko w konkretnej pozycji). Zabrałem się do przejrzenia tego co mam u siebie w aucie i oczywiście wiązki niet. Ale większe zaskoczenie że po zdjęciu osłońy lampki nie znalazłem tylu wtyków co ty a zaledwie to co na zdjęciu. Masz jakieś sugestie gdzie co podłączyć? Lub jakikolwiek kierunek który można obrać aby lusterko jednak działało jak należy.

https://www.dropbox.com/s/ycmwda02dco0gko/Zdj%C4%99cie%2024.03.2014%2C%2013%2013%2028.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli dobrze widzę na zdjęciu, to masz auto bez FZD i w takim przypadku nie da rady się wpiąć w tę lampkę, ponieważ nie ma tam sygnałów sterujących pracą fotochromu.

Przewody u Ciebie w lampce:

- pin1 (czerwono-niebieski) - sygnał z Footwell module z pinu 35 wtyczki X14260, zasilanie dla lampki przedniej i tylnej

- pin2 (szaro-czerwony) - zasilanie pomarańczowej diody w lampce

- pin3 (brązowo -żółty) - sygnał z Footwell module z pinu 27 wtyczki X14261

- pin4 (brązowy) - uziemienie lampki przedniej i tylnej

pzdr

yaz

• 2 lata później...
  • 5 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam ja przy swoim bmw e90 mam zwykle lusterko bez żadnych czujników mam drogie co są czujniki zmierzchu deszcze fotochrom wiecie jak to podłączyć ???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam ja przy swoim bmw e90 mam zwykle lusterko bez żadnych czujników mam drogie co są czujniki zmierzchu deszcze fotochrom wiecie jak to podłączyć ???

Zgodnie z powyższymi schematami.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Nie chcę zakładać nowego tematu - kwestia montażu jest mi znana.

Natomiast czy mogę dokonać takiej konwersji jeżeli mam lusterko z nosem klauna i alarmem, ale bez kompasu, czujnika deszczu, zmierzchu i szyberdachu. Moje centrum w podsufitce to jedynie 3 przyciski od światełek, mam już zamówioną wiązkę, ale z zamówienia mogę zrezygnować.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie chcę zakładać nowego tematu - kwestia montażu jest mi znana.

Natomiast czy mogę dokonać takiej konwersji jeżeli mam lusterko z nosem klauna i alarmem, ale bez kompasu, czujnika deszczu, zmierzchu i szyberdachu. Moje centrum w podsufitce to jedynie 3 przyciski od światełek, mam już zamówioną wiązkę, ale z zamówienia mogę zrezygnować.

Pozdrawiam

Jeśli nie chcesz zrobić tego po 'bożemu' to dla lusterka fotosromatycznego wystarczy + i -.

Teoretycznie jest jeszcze sterowanie lusterka na wstecznym, ale...

Jeśli nie masz FZD to po prostu po 'bożemu' się gdzieś dalej kable ciągnie, chyba do JBBF ?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Odświeżam temat.

Kupiłem lusterko fotochrom i oryginał kabel w BMW.

Wszystko je podłączone jak w instrukcji a lusterko nie działa.

O co chodzi?

Bezpiecznik?

Dzieki!

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
...edit

dla tych którzy posiadają tzw nos klauna :

Napięcie ok 4,6V

PIN 8 Dioda led Alarmu +

PIN 9 Dioda led Alarmu -

Pozdrawiam

Witam. Rozumiem, że są to numery pinów na lusterku, rozumiem też, że muszę je podłączyć pod wtyczkę auta żeby dioda tzw. nos klauna działał. Pytanie pod które piny w wtyczce auta mam się wpiąć? Domyślam się że chodzi o tą wtyczkę: X14288.

Opublikowano
Cze

Wg schematu pin 19.

Ja mam osobny imobilizer od którego doprowadziłem zasilanie diody więc to połączenie pominąlem

Pozdr

Czyli do pinu 19 z wtyczki X14288 mam podłączyć pin 8 z lusterka, czyli +. Pin 9 z lusterka muszę podłączyć pod masę, czyli np. Tam gdzie podłączony jest pin 10 z lusterka? Lusterko podłączyłem dzisiaj i działa fotochrom, została mi tylko dioda...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, Możecie wkleić jak ta kostka (2x5PIN /2x6PIN) ma wyglądać. Domyślam domyślam się i nie mogę znaleźć :mad2:
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

@dolceta

Też szukałem, ale ostatecznie zamówiłem lusterko z oryginalną wiązką, w sumie 50pln całość, trzeba tylko uprzedzić "demonterów" żeby ją wyjęli,

a nie cięli. Ja zakupiłem całą nienaruszoną razem z tym gumowym peszlem, wtyczką od strony lusterka i wtyczką od strony lampki.

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam chciałbym odświeżyć kotleta... Mam problem z E87 po zakupie brak centralnego i fotochromu. Widać coś było przy w tyczce lusterka madrowane. Co do fotochromu podpiołem się ja kolega w temacie ładnie opisał i uruchomiła się diodą centralnego, natomiast fotochrom za Chiny nie działa. Mam drugie lustro na podmianke i też nic. Pytanie do obeznany czy problem może być w lampce że nie daje sygnału???

Drugie pytanie czy na pinach 1-5 mają być jakieś napięcia? Jak tak to jakie i kiedy może ktoś pomoże?