Skocz do zawartości

Opony na zimę ROF - jakie najlepsze? - ANKIETA

<t>Opony na zimę ROF - jakie najlepsze? - ANKIETA</t>  

11 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Borykam się ostatnio z wyborem opon na sezon zimowy.

Przejrzałem już większość testów i opinii publikowanych w internecie, lecz to jeszcze bardziej wprawia mnie w zdezorientowanie.

Parametry opon: 225/55 R17

Do wyboru mam 3 marki, tylko 3 bowiem muszą być to ROF (taka ofertę/akcje otrzymałem od BMW)

Bridgestone Blizzak LM-32 RFT

Dunlop SP WINTER SPORT 3D ROF

Pirelli W 210 Sottozero S2 Run Flat

Jakie są Wasze opinie i doświadczenia z wymienionymi oponami. Co polecacie a co odradzacie?

Opublikowano

Jeździłem na wszystkich. Rozmiary różne: Dunlop 17", Bridgestone 19", Pirelli 19". Są porównywalne. Określiłbym je tak: dobre, przewidywalne, wystarczające. Najgorsze opinie w internecie ma Bridgestone, ale to chyba nie do końca prawda. Najlepsze odczucia mam na Sottozero, ale to pewnie dlatego, że mam je aktualnie. Wbrew opiniom nie kończą się szybko, 10tys i przody są jak nowe (8,4mm), tyły to wiadomo, zależy jak kto pokonuje ronda ;) Dunlopy też mnie nigdy nie zawiodły, miałem w przednionapędowej hondzie. Wydaje mi się, że Dunlopy były najlepsze na śniegu, natomiast mokro lub sucho, przy minusowej, najlepiej trzymają Pirelli.

Jeśli nie latasz po torze, nie jeździsz zawsze na 110%, to każda z tych opon będzie dobra, wszyscy producenci są renomowani, żaden nie wypuszcza bubli. Wybierz po prostu najlepszą promocję. I pamiętaj, że najbardziej skrajne opinie w necie piszą zwykle oszołomy.

Opublikowano

Co do cen to są porównywalne - różnica 40 CHF na sztuce. Ale nie w tym rzecz, ponieważ opony dealer daje gratis - taka akcja.

Dlatego chce wybrać coś czego najlepszego z tej trojki.

Co do jazdy to głównie autostrady i drogi lokalne - miedzy innymi dlatego tez skupiałem się na opiniach mówiących o błocie pośniegowym.

Opublikowano

A ja napisze tak:

Nie wiem, jak pozycje 1 oraz 3, ale mam w tej chwili założone u siebie Dulop Winter Sport 3D i poza tym, że są ciche, to nic więcej pozytywnego o nich nie napiszę. Spadł lekki śnieg kilka dni temu i na rondzie zacząłem wyjeżdżać w niezrozumiały dla mnie sposób...to po pierwsze.

Po drugie - nie wiem skąd, ale coś mi zorało 2 tylne opony (naderwany bieżnik na praktycznie całym obwodzie) - jazda mega spokojna, bez upalania, szaleństw, itp. Dodatkowo, może na śniegu są dobre, ale strasznie w moim odczuciu schodzą na suchej nawierzchni :mad2:

Nie polecam.

Pirelli ponoć ładnie się sprawują i te bym typował - Blizzak'a niestety nie znam.

Opublikowano

Witamy serdecznie,

Zachęcamy do zapoznania się z wynikami testów dla poszczególnych modeli opon.

- Bridgestone Blizzak LM-32 RFT

- Dunlop SP WINTER SPORT 3D ROF

- Pirelli W 210 Sottozero S2 Run Flat

Na naszej stronie znajdują się nie tylko oceny rezulteo, ale są także zawarte liczne wyniki testów przeprowadzonych przez różne instytucje.

Pozdrawiamy,

Ekipa rezulteo :)

Wszystkie opony do BMW i najnowsze informacje ze świata opon na http://www.rezulteo-opony.pl

Śledź nas na: Facebooku oraz na Twitterze https://twitter.com/rezulteo_opony