Skocz do zawartości

E38 M52B28 Bicie koła i drgania na kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem biciem przedniego koła i drganiami na kierownicy. Przy prędkościach 0-70 wszystko jest ok największy problem jest przy 80-90km/h. Po przyspieszeniu do 120-140 drgania ustępują jak by ręką odjął. Oddałem dziś felgę do prostowania była lekko sprzywiona jutro ją odbiorę, lecz teraz jeżdżę na zapasie i problem nie ustąpił. Gdzie szukać przyczyny?

Opublikowano

Wahacze - gorny, dolny, drazek kierowniczy, koncowki, lozyka, piasta, tarcze, maglownica. Nie musi byc w tej kolejnosci :norty:

Warto poczytac forum, bo temat taki juz byl.

Opublikowano
Tuleje wahaczy,miałem ten sam problem,wymieniłem i jest idealnie.Na szarpakach nic nie było widać a jednak były zerwane.Wymień te tuleje i będzie ok.
Opublikowano
A jak nie beda to tuleje a sworznie gimela? A co jak wymieni tuleje i problem nie ustapi? Bez blizszego zbadania sprawy nie ma co 100% diagnozowac.
Opublikowano
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jeżeli to jakoś naprowadzi to zaczęły się stuki w zawieszeniu podczas jazdy na małych dołkach, lecz to pewnie wina końcówek drążków (?) Luzów w układzie ani na kole nie ma. Będę grzebał dokładniej po świętach, dam znać jak znajdę przyczynę.
Opublikowano
Problem z drganiem kół i kierownicy okazał się tak błahy, że aż śmieszny :) Powodem problemów były zbyt duże otwory centrujące na feldze w stosunku to pierścieni w aucie (samochód mam z półtora tygodnia - nie ja kupowałem te felgi). Kupiłem nakładki na pierścienie - koszt operacji 15zł :oops: Wahacze wszystkie są nowe powodem stukań były łączniki stabilizatorów. Auto prowadzi się obecnie jak nowe. Dzięki za zainteresowanie tematem i pozdrawiam