Skocz do zawartości

Zamiana skrzyni manualnej 525d na 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to ta sama skrzynia ,ostatnio wlasnie kupilem taka ,identyczna jest w e46 330d 184KM ,oczywiscie mowa o 5 biegowej :wink:

Przelozenia maja takie same ,jedyna roznica polegac w oleju do skrzyni MTF 1 lub 2 ( naklejka na skrzyni biegow )

E39 525d .e39 530d ,e46 330d 184 KM ta sama :!: :wink:

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786

Opublikowano
Mam jeszcze jedno pytanie , czy ktoś miał "przyjemność" wymiany łożyska w skrzyni , czy raczej się tego nie robi ? Nie pytam o ekonomię , tylko o techniczne trudności. Znalezienie skrzyni z małym przebiegiem jest raczej mało prawdopodobne i zastanawiam się czy naprawa mimo kosztów nie będzie bardziej "ekonomiczna" :?
Opublikowano (edytowane)
Dam Ci odpowiedz nie dlugo ,bo swoja 1 skrzynie dalem do fachowca ( teraz jezdze na drugiej ,troche lepszej )by sie ja zajal i jutro ( wtorek ) ma dac znac ,wiec wstrzymaj sie moze jeszcze kolego z pochopnymi decyzjami :wink: Edytowane przez trak

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786

Opublikowano
Mam jeszcze jedno pytanie , czy ktoś miał "przyjemność" wymiany łożyska w skrzyni , czy raczej się tego nie robi ? Nie pytam o ekonomię , tylko o techniczne trudności. Znalezienie skrzyni z małym przebiegiem jest raczej mało prawdopodobne i zastanawiam się czy naprawa mimo kosztów nie będzie bardziej "ekonomiczna" :?

Co do wymiany łożyska to nie ma z tym większych problemów technicznych. Jedyny problem to ekonomia - żeby wymienić łożysko na wałku wejściowym do skrzyni to trzeba rozebrać skrzynię i wyjąć WSZYSTKIE jej elementy ponieważ rozbraja się ją od strony wału a łożysko jest od strony silnika. Poza tym ponoć bebebchy do skrzyń BMW są dość drogie stąd dość mała opłacalność takiego remontu. Oczywiście - zawsze to masz swoją skrzynię po remoncie i wiesz co w niej jest ale z drugiej strony jak szukasz skrzyni używanych i nie bierzesz takiej z bardzo dolnego zakresu cenowego to ona będzie długo służyła i będzie długo służyła. Generalnie te skrzynie są dość wytrzymałe i tylko w niektórych egzemplarzach się coś sypnie.

Pzdr.