Skocz do zawartości

e39 520i falowanie obrotów na gazie słaby na benzynie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich mam następujący problem z którym nie mogę się uporać od dłuższego czasu mianowicie: auto zachowuje się bardzo dziwnie gdyż na gazie strasznie falują obroty, po odpięciu przepływki falowanie ustaje, na benzynie to nie występuje jest natomiast problem z małą mocą na niskich obrotach jest problem ruszyć z miejsca potem jest nieco lepiej( cały czas jeżdze na odpiętej przepływce). Byłem u gazowników stwierdzili że nie jest to wina gazu :/ gazownik jeszcze wspominał że mam nieprawidłową mieszankę ( bodajże zbyt ubogą ). Co zrobiłem do tej pory: podmieniałem przepływkę nie było zmian, czujniki położenia wału i wałka sprawne (gdyż na jedny i drugim odpiętym auto odpala ) choć komputer pokazuje błąd czujnika położenia wałka rozrządu. krokowiec i przepustnica przeczyszczone, lewego powietrza raczej nie bierze. Jeszcze się zastanawiam nad wymianą czujnika temperatury i tu moje pytanie z tego co się orientuje jest jeden czujnik temperatury który podaje wskazania na liczniki i do sterownika silnika, czy mozliwe by dobrze pokazywał na licznikach a źle na komputerze ??
Opublikowano
Zakladalbym problem z lewym powietrzem. Mój po adaptacj na gaz tez sie dziwnie zachowywał, bo miałem odpiety czujnik położenia walka ssacego czy jak tam go zwal. Następnie okazało sie ze redaktor był uszkodzony i tamta strona sie dostawało lewe powietrze. Odłączyć całkowicie instalacje lpg, podłącz przeplywomierz i jeździł na benzynowe i zobacz. Kiedy to sie zaczęło dziać? Po instalacji lpg czy pózniej? Jaka masz instalacje? W 90% przypadków to wina lpg i złego montażu/ ustawienia,
Opublikowano

dokladnie ja bym zaczal od tego, ze pojezdzilbym na benzynie 100 km, dopiero pozniej pod komp i sprawdzanie,

ale skoro piszesz, ze komputer wskazuje blad czujnika walka rozrzadu to tym bym sie zainteresowal

Opublikowano
Gaz miałem założony jakieś pół roku temu a problemy zaczęły się jakieś dwa tygodnie temu wtedy wymieniałem czujnik położenia wału (były problemy z odpaleniem) i jakieś dwa dni wszystko ładnie chodziło a potem się zaczęło to co napisałem wyżej. Jeszcze raz spróbuje odpiąć czujnik położenia wału w celu sprawdzenia czujnika położenia wałka ostatnio auto odpalało na jednym odpiętym :/ więc to raczej nie to no ale spróbuje jeszcze raz może zepsuło się do końca :/. Jeśli chodzi o lewe powietrze na ucho nie słyszałem żeby gdzieś je ciągłą.
Opublikowano
czujnik położenia wału orginalny simens tyle że używany, ale jak go zamontowałem była znaczna poprawa w odpalaniu i wkręcaniu się na obroty.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak masz błąd czujnika wałka to go zmień.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
To tak dla tych którzy mają podobny problem, udało mi się to rozwiązać przez przypadek. Rozwiązaniem okazało się dolanie wody i odpowietrzenie układu chłodzenia :/po tej czynności problemy z falującymi obrotami ustały jest dobrze od jakiś 3 dni. (pewnie w parowniku brakowało wody czy coś nie znam się na instalacjach gazowych)