Skocz do zawartości

[E46] 330d M57N - brak mocy :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie i Panie.

W mojej E4 330d M57N (204PS) silnik przestał ciągnąć powyżej 3 tyś obrotów. Bunia sptraciła moc. Po podłączeniu do INPY wyrzuca 2 błędy o kodach:

410C oraz 4152 (1427).

Nadmienie, iż po zakupie rok temu odrazu zostały wywalone klapki z kolektora. Po tej operacji zero błędów w kompie aż do dnia dzisiejszego.

Wszyskie odczyty silnika na wolnych brotach są poprawnę tzymją się w normie. Pod obciążeniam na 4 biegu wszytski jest w normianie aż do momentu przejsica w "tryb awaryjny" (brak mocy) przy 3 tyś obrotów.

Jedynie co jest poniżej danych nominalnych z INPY to PWG (tylko pod obciążeniam).

Może ktoś z Was miał do czynienie z takim problemem i podzieli się wiedzą jak go rozwiązać.

Z góry ziękuje.

Artur

Opublikowano
Błąd 4152 (1427) to sterowanie klapek w kolektorze. Podczas samo diagnozy sterownika odczytuję że wychodzi poza zakres i stąd błąd, po wywaleniu klapek u mnie ten sam błąd. Po wykasowaniu powraca, zastanawiam się czy nie wpływa on w jakimś stopniu na pracę silnika, a właściwie na mapy paliwa (Tak mi zasugerował Pan Krzysztof z żyznej) Ten błąd 410C to na pewno dobrze spisałeś ? Masz EU4 ?
Opublikowano

Może i ma EUR4. Why not?

Jest topic o spadku mocy. Jak w kompie nic nie ma to bym obstawial zapieczone kierownice turbo. Jak masz EUR4 to elektrozawor turbo jest nieobecny. Turbo sterowane jest elektrycznie. Zobacz w czasie jazdy jak depniesz jakie masz cisnienie doladowania.

Opublikowano
Jak turbo elektronicznie sterowane to po przekręceniu kluczyka na zapłon sterownik powinien przestawić kierownicę w skrajną pozycję. Przynajmniej u mnie tak jest.
Opublikowano
  • Autor

Turbo jest sterowane elektroniczmie. Auto jest z 2005r i na pewno ma EU4.

Po włączneiu zapłonu widać ruch kierownicy/siłownika.

Jeśłi były by zapieczone kierownice turbo to jak można to zniwelować/usunąć.

Auto średnio robi 100km/200km dziennie (50% trasa szysbkiego ruchu a drugie 50% w mieście. Przy takim trybie jazdy kierownice turbo nie powiny się zapiec ??

Opublikowano
A masz je od nowości? Masz inpe to zrób test dynamiczny. Coś musi nie domagać, zobaczysz po parametrach.
Opublikowano
Spróbuj z odpiętym EGR. Sugeruję także wyzerować ustawienia przepływki i sondy lambda.
Opublikowano
  • Autor

Też tak coś mi się zdaje że będę musiał zdjąć turbo chodź chce tego uniknąć.

Po skasoaniu błędów auto śmiga jak trzeba aż do momentu przekroczenia 3 tyś obrotów. Po ponownym podłączeniu pod INPĘ znowu są te same błędy.

Jedynie co jest poniżej danych nominalnych z INPY to PWG ale tylko pod obciążeniam. Na wolnych obrotach jest w normie.

Ktoś wie co to jest PWG ??

Opublikowano
PWG to potencjometr pedału gazu... bynajmniej dla M47 i M47N.
Opublikowano
  • Autor

yoshimura01 dzięki za info.

Wartości dla PWG na bieugu jałowym sa zgodne z nominalnymi parametrami. Podczas jazdy próbnej z podłaczoną INPĄ PWG praktycznie nie wychayla się, nie dajeżadnych reakcji.

Czy może to być przyczyną utraty mocy w moim przypadku ??

Opublikowano

Tak, to jest zespół potencjometru pedału gazu. On podaje info o tym jak szybko chcesz podawać dawkę silnikowi.

Kiedyś linka otwierała przepustnicę, silnik łapał więcej mieszanki i ogień. Teraz potencjometr masz i elektroniczne sterowanie.

Jak źle steruje, to źle jedzie.

Opublikowano
Czytałeś resztę posta czy tylko pierwszy wpis?
Opublikowano
  • Autor
Wczoraj zrobiłem 300km i dziś rano miła niespodzianka, silnik zaczął pracować poprawnie. Sporadycznie występuje przyduszenie (przerywanie, czkawka) ale już przy wyższych obrotach - 4 tyś. Wieczorem podłącze pod Inpe i zobaczymy jakie błędy będą. Po takim zachowaniu silnika chyba najbardziej prawdopodobne jest sterowanie kkierownikami turbo?
Opublikowano
  • Autor
I wszystko stało się janse. Winą za takie zachowanie auta okazał się potencjometr pedału gazu. Dzięki wszystkim za pomoc.
Opublikowano
A jednak! Super, że tak szybko rozwiązałeś problem! :cool2: