Skocz do zawartości

540iA problem z domykaniem jednej szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

wymieniłem wczoraj drzwi (miałem uszkodzoną blacharkę) pasażera z przodu, wszystko przełożyłem oprócz mechanizmu opuszczania szyby. Wszystko ładnie działa poza domykaniem tej szyby. opuszcza sie automatycznie do samego doła, natomiast nie podnosi się automatycznie (działa tylko pierwsze kliknięcie - podnosi się jak trzymam przycisk). gdy używam przycisku w boczku kierowcy jest to samo - nie podnosi sie automatycznie. podpiąłem na krótko stary mechanizm szyby ale jest to samo. Co może być przyczyną? dodam że przed wymianą było wszystko ok. Programuje sie to jakoś? uszkodziłem wiązke?

Drugie pytanie - w maskownicy ramki okna idzie kabelek podwójny, zakończony jakimś czujnikiem, podpięty jest do kostki przy głośniku w drzwiach. Co to jest? (ciekawość). Dodam że jest we wszsytkich drzwiach takie coś.

Fiat 126p --> Vw polo 1.4D --> Opel Vectra B V6 --> BMW 540iA + Nissan Micra k12 --> vauxhall meriva (chwilowo) --> BMW 520d auto F11 --> BMW 545i E60
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ten kabelek, to czujnik "ścisku", nie wiem jak to inaczej nazwać.

Jeśli szyba leci w górę na auto, i naciśniesz palcem uszczelkę górną szyby, zadziała właśnie ten czujnik, i szyba odbije na dół.

Takie zabezpieczenie przed przycięciem czegoś/kogoś szybą.

Jest to we wszystkich drzwiach.

EDIT:

Jeśli szyba sama nie chce iść do góry, to prawdopodobnie ten czujnik jest zwarty, lub został uszkodzony przy montażu.