Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Może mi ktos powie ile mogą kosztować cewki do mojej bejcy E36 325i 24V z 92roku. Czy trzeba wymnieniac komplet i czy warto kupić używane .

Dziękuję

Opublikowano

Moim zdaniem kupowanie uzywek to poroniony pomysł :!:

Sam miałem problem z cewkami zaczalem kupowac uzywane - ktore dzialaly dobrze przez kilka dni - potem juz sprzedawca nie chciał gadac o zwrocie ,potem doszedł gaz i kolejne problemy, załapałem nerwa kupiłem sobie 6 nowiutkich cewek niemieckich BERU - cena jakos 160zł sztuka - jak narazie jestem z tej firmy bardzo zadowolony :)

Pozdro.

Opublikowano

u mnie padły prawie wszystkie,po dłuzszej jezdzie kiedy sie nagrzeja iska przeskakuje na uzwoieniach i cewki juz traca własciwosci-na bezynie jeszcze smigaja,ale na LPG juz nie wiec wymieniam pokolei wszystkie.

Sprawdz wpierw 1,moze sie tylko 1 skopsała. Ja kupiłem okazyjnie 2 nowe po 100(nowe podrobki mozna kupic od 160zl),a uzwywki sa w roznej cenie. Zostało mi do wymiany jeszcze 1 szt. U mnie objaw był taki-po rozgrzaniu silnika(jakies 300km jazdy),zaczeło szarpac na gazie(obiaw braku 1 cyl)

Opublikowano

Usłyszałem ostatnio ciekawą opinię od swojego [dobrego] mechanika, takiego który jeździ się regularnie doszkalać.

Statystycznie cewki współpracujące bezpośrednio ze świecami "padają" o wiele wiele częściej niż cewki tradycyjne, podające iskrę najpierw na rozdzielacz zapłonu.

Okazuje się, że są po prostu bardziej wrażliwe na przeciążenia.

Świeca zapłonowa zużywa się, chociaż tego po niej nie widać.

Po 30 tys. km pracy wymaga podania nawet dwukrotnie wyższego napięcia minimalnego, żeby działała poprawnie. Wysokonapięciowy, bezstykowy układ zapłonowy poradzi sobie z tym bez problemu, ale cały wysiłek bierze na siebie cewka współpracująca z wiekową świecą.

Tak więc - kupujcie wyłącznie świece zalecane przez producenta i zmieniajcie je dość często.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).