Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam pytanie czy każdy diesel BMW ma dogrzewacz płynu chłodzącego potocznie zwany webastem?

Nie mam na myśli prawdziwego Webasto z opcją dogrzewania wnętrza.

Po czym poznać czy mam to w aucie i gdzie ewentualnie mieści się to urządzenie?

Opublikowano

Nie nie zupełnie nie o to.

Rest to przewietrzanie wnętrza ciepłym powietrzem korzystając z ciepła zgaszonego silnika.

Chodzi o urządzenie zazwyczaj firmy Webasto mające za zadanie dogrzać płyn chłodzący podczas temperatur poniżej +3 stopni celsjusza.

Opublikowano

Nie każda. Po rozkodowaniu wyposażenia samochodu z vin powinno być chyba napisane czy jest webasto czy nie ma.

Jeśli jest to powinno być zmontowane za przednim lewym kołem za nadkolem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niestety dekodery dostępne w internecie nie podają pełnego wyposażenia więc chyba będę musiał udać się do serwisu.

Tu wszystko sam rozkodujesz.

Opublikowano

O kurcze rewelacyjna opcja!

Nawet nie wiedziałem, że tak można.

Dziękuję bardzo:)

Tylko czy w takiej liście jest zapisane dogrzewanie silnika, które nie jest jako takim webastem?

U mnie na liście nie ma wyszczególnionego webasto ale może też dlatego, że nie jest to dodatkowa opcja tylko standard w dieslach.

Muszę jeszcze dobrze dopytać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W E60/61 w standardzie nie montowali piecyka do dogrzewania silnika, tylko w E46 i E39 i to nie we wszystkich rocznikach tak że jeśli nie masz po rozkodowaniu vin tzn. że go nie posiadasz.
Opublikowano
Ja mam pełne webasto, w opisie standheizung. Czy to webasto robi tez za dogrzewanie silnika czy tylko jako postojowe do kabiny gdy sobie sam włączę pilotem lub przez timer? W starym 320d widziałem takie co się włączało zawsze po włączeniu silnika (gdy temp niska) i powodowało szybkie rozgrzanie silnika...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam pełne webasto, w opisie standheizung. Czy to webasto robi tez za dogrzewanie silnika czy tylko jako postojowe do kabiny gdy sobie sam włączę pilotem lub przez timer? W starym 320d widziałem takie co się włączało zawsze po włączeniu silnika (gdy temp niska) i powodowało szybkie rozgrzanie silnika...

Kiedy włączam pilotem lub ustawiam poprzez I-drive webasto to ogrzewa tylko wnętrze ale część płynu chłodzącego nagrzewa się tak że kiedy uruchomisz silnik to otwiera się obieg i ciepły płyn miesza się z resztą i można odczuć że silnik ma lżej przy porannym rozruchu, natomiast webasto zaczyna dogrzewać silnik kiedy go uruchomimy i temperatura na zewnątrz spadnie poniżej +5 stoponi to wtedy włącza się automatycznie co słychać i widać spaliny wydobywające się z tej małej rurki wydechowej.

Opublikowano

Co ciekawe dowiedziałem się od speca w sprawie Webasto klimy itp. , że bmw montowało też takie elektryczne grzałki nie Webasto lecz własnej konstrukcji i one dogrzewały właśnie tylko płyn chłodzący.

Podobno na allegro można znaleźć takie dodatkowe podgrzewacze które bardzo prosto montuje się w przewodzie płynu chłodzącego ale nie mogę znaleźć nigdzie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co ciekawe dowiedziałem się od speca w sprawie Webasto klimy itp. , że bmw montowało też takie elektryczne grzałki nie Webasto lecz własnej konstrukcji i one dogrzewały właśnie tylko płyn chłodzący.

Podobno na allegro można znaleźć takie dodatkowe podgrzewacze które bardzo prosto montuje się w przewodzie płynu chłodzącego ale nie mogę znaleźć nigdzie.

Zgadza się, w E46 najpierw montowali webasto jako dogrzewacz silnika a potem zaczęli wkładać elektryczne podgrzewacze płynu chłodzącego. http://allegro.pl/bmw-e46-podgrzewacz-przeplywowy-elektryczny-i2676723562.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No tak ale jak sprawdzić czy u mnie jest takie urządzenie?

Nie musisz sprawdzać bo nie montowali tego do E60/61.

• 6 lat później...
Opublikowano

Witam.

Bardzo proszę o pomoc!! Podłączyłem e61 2004r. 3.0d pod kompa bo przestała działać z pilota Webasto. Po podłączeniu wyszły takie kody, proszę o pomoc od czego zacząć jakie to mniej więcej koszty i w ogóle z czym to się je :)

E71D

9C54

9C78

3F57

43F1

4BF3

4232

4252

4262

4B10

Sygnał z pilota Webasto jest bo kiedy chce uruchomić je to zapalają się światła wewnętrzne ale nie uruchamia się Webasto ani z pilota ani z poziomu idrive. Auto łapie normalnie temperaturę bo sprawdzałem w ukrytym menu. Jak jest zimy nie ma mocy jakby nie palił na wszystkie gary, po zatrzymaniu wyłączeniu i włączeniu auta wszystko jest ok, czyli moc i przyspieszenie działa jak powinno.