Skocz do zawartości

E39 530d 1999 - cd problem i radio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiec od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem BMW 530d z 1999r. Piękna jest koloru zielonej butelki... Ale jest mały problem mianowicie:

- nie umiem uruchomić zmieniarki na 6 płyt cd. Mianowicie wkładam do zmieniarki płyty, zmieniarka miesza nimi ale na monitorze/komputera od radia BMW Professional pojawia się napis CD CHECK po dwukrotnym "chrząknięciu" zmieniarki pojawia się komunikat "NO DISCK".

I tak w kołko....

Radio nie pamięta ustawień np. Języka (zmieniam z jez. Niemieckiego na angielski i po wyjęciu klucza ze stacyjki wraca do ustawienia w jez niemieckim),

Godzina- zegarek po ustawieniu godziny w ciągu godziny potrafi spóźnić się o prawie 40min!!!???

To na razie a co dalej....

Opublikowano
Co do zmieniarki to obstawiam na padnięty laser, nie umie po czytać płyt
Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż
Opublikowano
witam, ostatnio swoją rozbierałem w celu przeczyszczenia lasera bo mi przerywała na końcowych utworach na płytach i zabieg pomógł , jakby ktos mial zamiar czyścić to przestrzegam że to się robi bez żadnych płynów , po prostu bierzemy wacik do uszu i rozczapierzamy na końcu watę aby była miększa ale nie palcami aby jej nie zatłuścić i po prostu czyścimy oczko lasera, przerabiałem ten temat wielokrotnie i nie tylko ze zmieniarkami i wiem z doświadczenia że to pomaga
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Dzisiaj udało się uruchomić wreszcie zmieniarkę CD. Okazało się, że została zalana przez najprawdopodobniej płyn do spryskiwaczy wraz z navi. Niestety navi już nie jest do uratowania chyba że do wymiany. Zmieniarkę trzeba było wyczyścić i poszła. Najbardziej zabawna była odpowiedź poprzedniego właściciela, który stwierdził, że jeździł Bejką 3 lata i nie potrzebował CD...