Skocz do zawartości

E36 COMPACT, Luz tarcz hamulcowych.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem że po wymianie tarcz hamulcowych na nowe podczas hamowania na początku słychać po obu stronach samochodu stuknięcia. Tak jakby tarcza się lekko obracała i opierała o szpilki. A jak po tym zdarzeniu będę cofał to stuknięcie jest znów. Zauważyłem, że tarcze mają dość duże otwory na szpilki ale porównywałem do starych oryginalnych tarcz BMW i niby średnica jest taka sama. Co to może być? Czy tarcza może lekko się przesuwać przez to że jest nowa i jeszcze w środku nie zaszła korozją?

Dla rozwiania wątpliwości koła są mocno przykręcone.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale tarcza jest przykręcona jedną śrubą, masz ją? Jeśli nie to musi ona być. Jeśli jednak masz to pewnie stukają Klocki. Temat omawiany kilkanaście postów poniżej.

PZDR>

Opublikowano
Kolcki też wymieniałem. Owszem jednej śruby mocującej nie miałem ale wykręciłem urwaną i wkręciłem nową. tarcza jest dokręcona. Też myślałem że to klocki po wymianie więc założyłem stare które miałem wcześniej i wcześniej nie stukały a teraz stukają. jarzma tez dokręcone. przed wymiana nic nie stukalo a wymia\enialem tarcze i klocki
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
Witam ponownie. Poczytałem post podany przez kolegę wyżej. I wczoraj wziąłem się do sprawdzanie. Wszystko przykręcone na maxa. Tarcze mają śruby. Stare klocki założone i miały mały luz na jarzmie około 1-2mm. Delikatnie i starannie rozgniotłem na imadle zaczepy żeby luzu nie było. Nie ma luzu na jarzmach. Nie ma luzu między klockiem a zaciskiem. Wszystko na pewno dobrze poskładane. Śruby mocujące tarcze przykręcone. Sprężyny od klocków dodatkowo nagięte aby mocniej trzymały i nadal coś stuka. Powiem dodatkowo że stuka po obu stronach. Wszystko w zawieszeniu wymieniane na czas. Jakieś pomysły?? Jedyny element po wymianie to tarcze. To mogą one się minimalnie przemieszczać i stąd te stuki??