Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam , mam pytanie dotyczące różnicy w E46 z sil. o poj . 1.6 a 1.8 ,

(BMW z roku od 1998 do 2001) zaznacze ze nie chodzi mi o moc tylko o różnice mechaniczną lub elektroniczną , z tego co sie orientuje to komputery sa te same , wtryski paliwa te same , jak i pojemność oczywiście .Wiem ze jest różnica w przełożeniu w dyfrze ale czy tylko to ???? :?: :?: :?:

• 1 rok później...
Opublikowano
kwestia o jakie 316i chodzi? bo jeżeli o pojemności 1.9 litra to tłoki i korbowody są takie same, cały silnik jest taki sam, jedyne różnice to klapka sterująca długością kanałów w kolektorze ssącym w 316i jej nie ma, i inne oprogramowanie sterownika (moc 105 KM) a w 318i jest 118 KM i jest klapka w kolektorze. w starszych silnikach o pojemności 1,6 litra i oznaczeniu modelu 316i są zupełnie inne silniki i był one montowane do 02/2002r. natomiast o 05/2001r były montowane nowe silniki z oznaczeniem N42 a to już zupełnie inna bajka :D
powoli dochodzę do wniosku że BMW to nie marka samochodów - to nieuleczalna choroba :)