Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem w moim e36 zapowietrza sie układ, woda sie nie gotuje ale zamarza parownik

dodam że rozszczelniła sie pompa wody i leci z nej i jest woda zamiast płynu

czy po wymianie pompy i zalaniu jej płynem wszystko wróci do normy?

pozdrawiam

Opublikowano
przy chociaz lekko \apowietrzonym ukladzie chlodzenia woda ma to do siebie ze przy temperatuze wrzenia zmienia stan skupienia staje sie para i wypycha wode z ukladu przy zalaniu ukladu woda warzne jest odpowietrzenie dokladne ukladu
jedynakk
Opublikowano

Też tak myśle że przyczyną jest to bo w sumie układ był odpowietrzony ale pompa gubi wode więc ubyło z 0.3 może 0.5 litra i zaczeła woda parować i przewody sie twarde zrobiły.

dzięki za odpowiedź jak zmienie pompe i zaleje płynem odpisze czy to tylko to.

Pozdro

Opublikowano

Wymiana pompy pomogła i dobre odpowietrzenie ale mam pytanie bo odpowietrzyłem już układ ale po zgaszeniu i odkreceniu potrafi wyrzucić troche wode do góry , po ostygnięciu robi się podciśnienie w układzie i gdy odkręcam korek to wody prawie nie ma w chłodnicy, dolewam 0.3 i znów pochodzi rozgrzeje sie ostygnie i brak wody, czy to oznacza że ukłąd może jeszcze być nie odpowietrzony?

Uszczelka pod głowicą jest dobra.

Pozdrawaim

Opublikowano
Po odkręceniu odpowietrznika na sam koniec już nic nie leciało ani bąbelki ani płyn także wydaje mi sie że odpowietrzony jest dobrze, motor był przekładany i możliwe że gdzieś złączka nie jest dociągnięta od wody