Skocz do zawartości

2,5 td turbina regeneracja ?? wymiana ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

e-36 2,5 td autko zamulalo przyspieszenie tez nie imponujace po zdjeciu kolektora znalazlem pelno syfu od turbiny po sam kolektor sam olej !! fakt autko kopcilo .

I tu moje pytanie czy warto regenerowac chocby w takiej firmie jak ta np. www.cartur.pl czy moze kupic uzywke ???

Jesli tak to na co zwracac uwage przy zakupie ? czy mozna ocenic jakos stan takiej wymontowanej turbiny o ile nie widac polamanych lopatek ??

I jeszcze jedno pytanie czy musze zdjac glowice ?? Przeciez ten caly syf z kolektora dostawal sie do Cylindrow.

Z gory dzieki za pomoc

Opublikowano

Witam wszystkich :?

Nie mam doswiadczenia z turbinami stosowanymi w dieslach ale wiem ze w moim drugim aucie(nissan 200sx s13) lepszym rozwiązaniem było kupienie uzywki . Dałem regenerowac turbine ale nie byłem z tego zadowolony i kupiłem uzywana.

Opublikowano
Turbo warto, a nawet trzeba regenerować ! Ale nie jest do końca tak wesoło jakby wynikało z początkowego założenia, wszystko zależy od rodzaju awarii, jeżeli koszt regeneracji wychodzi na poziomie 70% nowej, to doradzam bezwzględnie zakup nowej turbiny. Po tym co napisałeś można wywnioskować, że o turbinę zacząłeś martwić się za późno i regeneracja może być droga i nieskuteczna, miałeś szczęście, że cały olej nie poszedł przez turbinę do kolektora bo wtedy zatarłbyś silnik. Proponuję na początek oddać turbinę do jakiegoś warsztatu posiadającego autoryzację na naprawę danego producenta turbo w celu weryfikacji uszkodzeń i kosztów naprawy. Gdyby okazało się, że uszkodzeniu uległ korpus turbo to zastanów się nad jej wymianą na nową. W przypadu używanego turbo, jeśli nie znasz od początku historii eksploatacji silnika z jakiego pochodzi, to jej zakup jest prawdziwą loterią. Na pierwszy rzut oka może być ona w porządku, ale przy eksploatacji mogą pojawić się spore komplikacje np. cieknące uszczelnienia, rozregulowane zawory, wewnętrzne pęknięcia itp. Używane należy kupować tylko z pewnego źródła, większość firm zajmujących się profesjonalną regeneracją turbo ma w magazynie zregenerowane turbiny najpopularniejszych typów z gwarancją trzymania parametrów producenta, które można odkupić na wymianę zdając swoją starą sprężarkę. Najczęściej koszt za średnie turbo waha się w granicach 700 - 1700 PLN.
Opublikowano
e-36 2,5 td autko zamulalo przyspieszenie tez nie imponujace po zdjeciu kolektora znalazlem pelno syfu od turbiny po sam kolektor sam olej !! fakt autko kopcilo .

I tu moje pytanie czy warto regenerowac chocby w takiej firmie jak ta np. www.cartur.pl czy moze kupic uzywke ???

Jesli tak to na co zwracac uwage przy zakupie ? czy mozna ocenic jakos stan takiej wymontowanej turbiny o ile nie widac polamanych lopatek ??

I jeszcze jedno pytanie czy musze zdjac glowice ?? Przeciez ten caly syf z kolektora dostawal sie do Cylindrow.

Z gory dzieki za pomoc

O regeneracji nic Ci nie powiem ale jesli chodzi o procedury naprawy to np. w serwisie mercedesa wyrażnie jest napisane, żeby w przypadku uszkodzenia turbiny oczyscić kolektor ssący. Chodzi nie tylko o części metalowe turbiny, które mogą uszkodzić gładź cylindrów ale o olej silnikowy. Miałem kiedyś reklamację gościa, u którego w Actrosie po wymianie turbiny jak tylko wyjechał za bramę serwisu nastapił samozapłon i nie mógł zgasić nawet po odcięciu paliwa. Burzył się okropnie tym bardziej, że chyba jak pamiętam pękł mu wał rozrządu i chyba uszkodził się jeden tłok. Jak masz intercooler to też go oczyść bo jest tam olej.