Skocz do zawartości

Przebieg w kluczyku (BMW e36 1.8)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam pytanie, słyszałem dyskusję na temat przebiegu samochodu który liczy sie również w kluczyku, po pierwsze czy coś takiego wg. istnieje w e36 z 1993r, jeśli tak to rozumiem że odczytać te dane mogę TYLKO w serwisie BMW?
Opublikowano
Nie w e36. Tylko nowe modele. Bodajże od E60/E90.
Opublikowano
  • Autor
a LCM oraz EWS? ktoś rzuci jakimś linkiem objasniającym?
Opublikowano
E36 nie posiada LCM, światła są na przekaźnikach. W EWS też nie znajdziesz. W tym modelu nie da się sprawdzić prawdziwego przebiegu. Pozostaje tylko serwis i ostatni wpis. Można się podłączyć pod licznik programem inpa, wtedy masz rok produkcji licznika oraz kody wyposażenia (SA, VM, GM), porównujesz to z wyposażeniem auta. Jeśli spec był kiepski to tego nie ruszał i kody będą inne (jak ktoś wymieniał licznik na taki z mniejszym przebiegiem). Bardzo często brakuje też końcówki vinu w teście licznika. Liczniki VDO (nie wszystkie)mają kostkę kodującą z tyłu, jest zabezpieczona plastikiem, jak było coś kombinowane z licznikiem to ten plastik będzie wyłamany.
Opublikowano
  • Autor
E36 nie posiada LCM, światła są na przekaźnikach. W EWS też nie znajdziesz. W tym modelu nie da się sprawdzić prawdziwego przebiegu. Pozostaje tylko serwis i ostatni wpis. Można się podłączyć pod licznik programem inpa, wtedy masz rok produkcji licznika oraz kody wyposażenia (SA, VM, GM), porównujesz to z wyposażeniem auta. Jeśli spec był kiepski to tego nie ruszał i kody będą inne (jak ktoś wymieniał licznik na taki z mniejszym przebiegiem). Bardzo często brakuje też końcówki vinu w teście licznika. Liczniki VDO (nie wszystkie)mają kostkę kodującą z tyłu, jest zabezpieczona plastikiem, jak było coś kombinowane z licznikiem to ten plastik będzie wyłamany.

Dzieki za ten wpis, o to mnie chodziło, jutro kupuję (tak myślę) e36, mam nadzieję że to będzie dobry zakup.

Opublikowano
Co do zakupu to mała rada: nie sugeruj się stanem licznika (większość liczników była cofana) a patrz na stan blacharki, bo nie wyprowadzisz zardzewiałego samochodu na prostą. Silnik i wyposażenie, wiadomo jak w każdym aucie ma działać.
Opublikowano
Witam. To prawda nie rokiem się jeździ a stanem. Nawet lepiej jesli na liczniku jest te 300 tys bo to bardziej wiarygodne niż 140 ;)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Podobno w e46 tez w kluczyku sie zapisuje przebieg? Może ktos to potwierdzic?
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
wydaje mi sie że takie coś to dopiero w serii E90 lub końcówce e46
Opublikowano
w e46 tez zapisuje bylem w serwisie i odczytywali mi z kluczyka :D
KOZIOL
Opublikowano
A no tak, zapomniałem o e46/e39 tam też się da odczytać.