Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam posiadaczy BMW,

Tak się stało że sam zostałem nieoczekiwanie właścicielem e46...

Historia była burzliwa, i tak naprawdę nawet nie planowałem zakupu tego samochodu ale najwidoczniej los tak chciał :lol:

Pojechałem na Śląsk w celu zakupu Nissana Primery GT p11, byłem umówiony z gościem na oględziny i zakup jeśli wszystko będzie w dobrym stanie... Niestety (albo stety :D ) gość nie chciał opuścić ceny o 900zł na rzeczy których nie wypisał w mankamentach samochodu, następnie stwierdził że stracił już ochotę na sprzedaż tego samochodu.

Byłem wkur... i załamany bo jechałem 450km po ten samochód a właściciel okazał się burakiem.

Zniechęcony porażką siadłem u kuzyna na komputerze i od biedy zacząłem buszować po allegro czy czasami na śląsku nie ma jakiś innych fajnych samochodów...

Od zawsze e46 mi się podobało i zajrzałem w ten dział, ku memu zaskoczeniu wypatrzyłem naprawdę nie drogą e46 touring 320d... Na początku pomyślałem sobie że to szrot i nie warto nawet sobie nią zaprzątać głową ale stwierdziłem że co mam do stracenia skoro stoi 14km od mojego miejsca pobytu.

Szybki telefon, odbiera kobieta i wali prosto z mostu że najlepiej żebym przyjechał to wszystko powie co i jak.

Tak też zrobiłem, podjeżdżam pod blok, widzę stoi srebrne e46 w całkiem fajnym stanie, wychodzi właścicielka grubo po 40...

Miła, sympatyczna itp. Nie wnikając w szczegóły zapragnęła go sprzedać aby kupić cabrio bmw...

Cała akcja od momentu znalezienia aukcji do otrzymania kluczyków samochodu nie trwało więcej niż 3h...

Muszę powiedzieć że tak szybko chyba jeszcze nikt nie kupował samochodu :8) :lol:

A teraz do sedna tematu:

Jest to BMW e46 Touring 320d 136KM (05.2001) w kolorze srebrnym.

Wyposażenie:

-komputer pokładowy (nie wiem czy wszystkie miały)

-podgrzewane fotele przednie

-tylni podłokietnik z miejscem na napoje

-odtwarzacz cd z małą navi (BMW Navigation system)

-klimatronik

-elektryczne lusterka

-elektryczne przednie szyby

Samochód nie jest idealny bo wydaje mi się że kupiłem go za śmieszne pieniądze, jest wiele rzeczy do poprawki ale z moich oględzin wynika że silnik jest zdrowy i buda prosta tak więc to jest najważniejsze, ma parę rys i zadrapań ale to jest do ogarnięcia.

Przebieg na blacie to 210 000km, ile ma naprawdę? Nie wiem, jutro jestem umówiony z mechanikiem to oszacuje mi czy jest to realny przebieg.

Co mam do zrobienia:

-amortyzatory przód

-przepływomierz (zamula na obrotach w granicach 3k) na 4 biegu nie mogę zamknąć ekonomizera. (zamówiona boscha)

-poduszki pod silnik (straszne wibracje na budzie) zamówione

-brak lewej listwy zbierającej przy oknie kierowcy (zamówiona)

-drzwi do regulacji skrzypią i opadły

-ogrzewanie tylnej szyby nie działa (jeszcze nie wiem czego to przyczyna)

-sprzęgło, strasznie wysoko bierze nie wiem co tu będzie do wymiany ale może być kosztownie :|

-zacinająca się zmieniarka płyt

-tapicerka do prania

Samochód posiadam od 4 dni i tak naprawdę już się zakochałem, mimo że w środku bieda to ten samochód ma to coś. Ze spalania jestem zachwycony średnie spalanie z trasy 450km to 6l, rewelacja.

Mimo że zamula mi na obrotach to samochód czuć że ma moc i nie spodziewałem się ze te 136km będzie tak żwawe.

Ogólnie cieszę się że spotkała mnie taka historia, mam nadzieję że nie spotka mnie przykra niespodzianka i nie wyjdzie więcej ukrytych wad. Jutro mechanik bierze go na warsztat i zrobi dokładny przegląd to się dowiem wszystkiego dokładnie.

Jest to moje pierwsze BMW tak więc dopiero co zaczynam historię z tą marką, jeśli nastrzelałem jakiś głupot to proszę poprawcie mnie. :wink:

Edytowane przez raptor
Opublikowano

proponuje zacząć od ponownego poskładania przodu, nieudolne próby poprzednika powodują że przód "straszy", brak zaślepek przód i tył też pewnie zauważyłeś

a resztę to tak jak piszesz ... oby z czasem jak najmniej rzeczy do wymiany wyskakiwało

Opublikowano

@mikan, wiem o tym, samochód jest do porobienia, rysy, brak zaślepek, spasowanie elementów ale to etap późniejszy najpierw chce doprowadzić stan techniczno/mechaniczny do porządku bo to podstawa.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Heh , kolego widzie podobna sytauacja z zakupem e46 co u mnie ;D 2 dni temu też stałem się posiadaczem takiego auta :D

Też mam do ogarnięcia dużo rzeczy mechanicznych i chyba wiecej wizualnych i też wydaje mi się , że za smieszne pieniądze kupiłem :D

Jeżeli dużo pracujesz przy komputerze to polecam -> http://pic.20dollars2surf.com/ban_pl_8831_666001.gif http://pl.20dollars2surf.com/?ref=666001 zarejestruj się i zarabiaj przy okazji ;)
Opublikowano

No u mnie zakup to był totalny spontan, ale nie żałuję tego.

Po paru tygodniach użytkowania już raczej wiem że moim planem będzie doprowadzenie samochodu pod względem mechanicznym do składu i ładu a wizualne aspekty sobie odpuszczę, ale to tylko z tego powodu że myślę nad kupnem e46 po FL i raczej 330xd, wtedy można się bawić w pieszczenie zewnętrzne i wewnętrzne.

Na dzień dzisiejszy powymieniałem:

- wszystkie filtry i płyny

- przepływomierz (bosch)

- poduszki pod silnikiem (lemforder)

- dodana listwa zbierająca w drzwiach kierowcy (brakowało)

- amortyzatory są już w drodze

- wycieraczki ze spojlerami bosch (genialne)

- uporałem się z zacinającą zmieniarką - czyszczenie plus lekka podkładka aby lepiej amortyzował)

Nie za bardzo wiem jak się uporać z niedziałającym podgrzewaniem tylnej szyby.

Panowie mam jeszcze jedno pytanie, czy może ktoś na forum rozkodować numer VIN abym wiedział co mój egzemplarz powinien mieć na wyposażeniu ? (WBAAX71040PE59529)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dane pojazdu

Art. Wartość

Numer podwozia WBAAX71040PE59529

Kod typu AX71

Typ 320D (EUR)

Typoszereg E E46 (3)

Seria 3

Rodzaj konstrukcji TOUR

Układ kierowniczy LL

Drzwi 5

Silnik M47

Pojemność skokowa 2.00

Moc 100

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor TITANSILBER METALLIC (354)

Tapicerka STOFF FLOCK RAUTE/ANTHRAZIT (E3AT)

Data prod. 2001-04-26

Wyposażenie

Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)

S279A LM RAEDER/STERNSPEICHE 45 Obr. BMW, st. le. spr. gwiaz. 45

S354A GRUENKEIL-FRONTSCHEIBE Szyba przednia ziel. z klinem ziel.

S386A DACHRELING Reling dachowy

S423A FUSSMATTEN IN VELOURS Dywaniki podłogowe Velours

S428A WARNDREIECK Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S433A INTERIEURLEISTEN Listwy wewnętrzne

S441A RAUCHERPAKET Pakiet dla palących

S494A SITZHEIZUNG FUER FAHRER/BEIFAHRER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera

S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna

S550A BORDCOMPUTER Komputer pokładowy

S606A NAVIGATIONSSYSTEM BUSINESS Radionawigacja

S672A CD WECHSLER 6-FACH Zmieniarka CD na 6 płyt CD

L801A DEUTSCHLAND-AUSFUEHRUNG Wersja krajowa Niemcy

S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa

S879A DEUTSCH / BORDLITERATUR Literatura pokładowa, niemiecki

Wyposażenie seryjne

Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)

S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów

S832A BATTERIE IM KOFFERRAUM akumulator w bagażniku

S851A SPRACHVERSION DEUTSCH Wersja językowa, niemiecki

Opublikowano
@zielo dzięki za szybką odpowiedź, a taka rzecz jak podgrzewana szyba tylna czy np podgrzewane lusterka boczne ? Można też to wyczytać ? Nie ukrywam, zastanawiam się czy moje lusterka boczne są podgrzewane nie wiem jak to sprawdzić, czy w ogóle je mam, czy po prostu nie działają bo są sprzęgnięte z niedziałającym podgrzewaniem tylnej szyby i stąd ten klops.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Obu tych informacji w VINie nie będzie.
Opublikowano

@zielo a jak mogę sprawdzić czy mam podgrzewane lusterka ? (zakładają że podgrzewanie jest zepsute)

Różnią się czymś wizualnie od innych ?

Czy podgrzewanie lusterka powinno się uruchomić wraz z włączeniem podgrzewania tylnej szyby ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niepodgrzewany wkład nie ma maty.

Lusterko włącz się po włączeniu zapłonu, czyli ogrzewa się cały czas, lato, czy zima.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zielo, jesteś pewien że grzeje cały czas, a nie tylko poniżej jakieś temperatury??

PZDR>

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jestem pewien :cool2: Wiem, o czym myślisz - czujnik temperatury po prawej stronie pod zderzakiem steruje dyszami spryskiwaczy, ale nie steruje lusterkami.
Opublikowano

U mnie dziś rano temperatura około 8 stopni i lustro ciepłe (jedno bo drugie nie bangla :cry2: ) , ogrzewania tylnej szyby nie włączałem bo i taknie działa :duh:

Heh kolego widze ,że też się zajarałeś BMW jak ja :D Ja miałem kupic passat b5fl wyszło e46 kombi gdzie nawet bmw nie brałem pod uwagę :D Ja mam lifta ale też mam ten problem czy tylko o mechanike zadbać i później szukac 330d lub 320d 150 cr.. Ciężki temat bo też nie wiadomo jak długo się będzie szukało tego czego się chce :mad2:

Jeżeli dużo pracujesz przy komputerze to polecam -> http://pic.20dollars2surf.com/ban_pl_8831_666001.gif http://pl.20dollars2surf.com/?ref=666001 zarejestruj się i zarabiaj przy okazji ;)
Opublikowano

grzybek141 hmm może troszkę się zajarałem ale też nie chcę robić z tego najlepszego samochodu pod słońcem :cool2:

Samochód godzien polecenia tylko z tego co mi powiedział znajomy to m47 najgorszy silnik w tej budzie (awaryjny) tak więc za bardzo mnie nie pocieszył. Na szczęście mój na razie klekocze bardzo ładnie i nie ma żadnych niepokojących oznak.

Opublikowano

Panowie i jeszcze jedno pytanie, czy z mojego numeru VIN można wyczytać jakie jest zawieszenie, a dokładnie sprężyny. Zamówiłem amory Bilsteina ale teraz coś wyczytałem że wychodziły wersje mtechik gdzie zwykle amory nie będą pasować :duh:

M

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Da się wyczytać. Masz zawieszenie zwykłe.
Opublikowano
A nie myślałeś o 2.0d cr 150 koni ? Gdziesz wyczytałem ze to dużo lepsze silniki ;p ja szczerzę nie wiem czy natakiego bym się nie skusił jakbym aktualne BMW sprzedał :D
Opublikowano

@grzybek141 no oczywiście że wolał bym takiego bo podobno są 100x lepsze ale wyszło jak wyszło, zakup impulsywny i po sprawie. Podobno 2.0 cr po virusie jedzie bardzo ładnie (jakieś 190KM musi robić robotę) ale jakoś kręci mnie silnik 3.0 to już jest wyższa szkoła jazdy :cool2:

Na dzień dzisiejszy samochód spełnia moje oczekiwania chociaż jak każdy wie mocy zawsze mało. Pewnie pojeżdżę nim z 1rok doprowadzę do fajnego stanu sprzedam i wtedy będą poszukiwania czegoś lepszego.

EDIT:

@zielo widziałem w Twoim temacie że wymieniałeś zwykłą kierownicę na multifunkcję, powiem mi czy jest z tym dużo roboty ? Bo rozumiem że wszystkie przyciski masz sprzęgnięte z radyjkiem itp. Nie ukrywam jest to jeden z niewielu modów które bym chciał u siebie zrobić bo kierownica mi się bardzo podoba.

Opublikowano

No ale właśnie mi chodzi o to że w zamian obecnego BMW :D 3 litry napewno jest spoko i też chętnie bym takim posmigał ale aktualnie chyba spróbuje sprzedać swoje i poszukać CR , zakup spontaniczny w dobrej cenie to moze i w dobrej cenie sie sprzeda ;) No nic , już nie OT bo się zapędziłem troche :oops:

pozdrawiam

Opublikowano

Gratuluje zakupu i mam nadzieje ze nie bedzie z nia problemow bo to 320d :)

Co do kierownicy (multifunkcja) sprawa jest prosta i pracy 1h max. Kup kierownice na allegro i podlacz tak -> viewtopic.php?f=15&t=69277

Jak ci moc spadnie to sprawdz przeplywke + nowy soft :P

Opublikowano

Listwe zbierającą nową zamawiałeś czy używkę gdzieś ? Dużo płaciłeś ? u mnie są spuchnięte przy lusterkach, jak nie sprzeda się auto to je wymienie.

Szyba u mnie też nie grzeje ale sprawdź scieżki od grzania szczególnie na czarnej powierzchni , u mnie tam są braki i już kupiłem lakier przewodzący.

Poduchy silnika też jak coś pewnie będe zamawiał ;)

Opublikowano

@grzybek141 listwę kupiłem nową z tej strony (fajna stronka) http://www.qservices.pl/ppkat/1123/czeci-nadwozia-oslony-pokrywy-listwy.html :cool2:

No o ile ogrzewanie samej tylnej szyby mnie aż tak nie denerwuje to brak ogrzewanych lusterek doprowadza mnie do szału... Nie da się z rana normalnie jeździć bo cały czas zaparowane, przetarłem raz z rana to i tak po 1min znów zaparowane... Przyzwyczaiłem się że mam to zawsze w samochodzie i dziwię się że tutaj to nie było w standardzie. Nie wiem czy są jakieś możliwości przeróbki czy kupienie lusterek z ogrzewaniem a jeśli tak czy dużo z tym zabawy ? Idzie zima i jakoś nie uśmiecha mi się co rano skrobać i wycierać lusterek...