Skocz do zawartości

Swad dymu z komory silnika. e39 2.0i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Moje autko to bmw e39 z 99r 2.0 benzynka 150bhp automat.

Niedawno podczas jazdy zaczalem wyczuwac swad dymu z nawiewow w moim autku. Dzieje sie zawsze tak gdy krece autko powyzej 4tys obrotow, lub kiedy uzywam Tipdowna'a. Z ciekawosci zajrzalem pod maske. Nie widac zadnych wyciekow, ale tak jakby lekki dymek (praktycznie niewidoczny) unosil sie z okolic kolektora. Temp. wody w porzadku. Dodam ze silnik wydaje sie dosyc szybko nagrzewac (a moze to normalne) Gdyz juz po ujechaniu okolo 1km temperatura wody osiaga 90stopni. Po wylaczeniu silnika caly wydech wydaje sie byc tak nagrzany, ze slychac trzaski stygnacego metalu. Czy ktos sie juz spotkal z taka dolegliwoscia? Co moze byc powodem i jak to leczyc? Dysponuje programem inpa, lecz tam nic niewidac. Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Znajomy miał podobnie w 523i gdy przegrzał silnik. Głowica się zdeformowała i olej zaczął delikatnie wyciekać właśnie na kolektor. Wszystko było ok jak jechał powoli, ale jak przycisnął, to w środku nie można było wysiedzieć(dym oleju w kabinie), przy dużych obrotach robi się większe ciśnienie w silniku. Głowica poszła do szlifowania i było ok. Wszystko kosztowało go około tysiaka.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź stan uszczelki dekla klawiatury.Bardzo często twardnieje i sączy się pod nią olej na kolektor.Jest to mało widoczne i ja też miałem taką sytuację lekkiego swądu palonego oleju w środku.Mechanik gdy wyjął starą uszczelkę z mojego auta i rzucił ją na podłogę ta pękła w paru miejscach.