Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co to za instalka, jaki silnik, ile już na niej przejechałeś? Duże spalanie może mieć wiele przyczyn w przypadku II gen.:

- źle dobrany mixer,

- zużyty lub "za mały" reduktor,

- zle ustawienia sterownika lpg (wyłączony cut-off itd.),

- niska temp. na zewnątrz

Przerywanie było już wałkowane poszukaj, najczęściej to zużyte lub zawilgotniałe kable WN, świece, cewki...

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
jest to chyba najprostrza instalacja gazowa wiec 1 generacji a moze wiesz cos na temat sady lambda jak ja sprawdzic?? dzisiaj ja odłaczyłem i było tak samo ja zrobiłem nia jakis 1000km mam ja dopiero tydzien czego jeszcze mogłbym sie uczepic co do tego spalania
Opublikowano
Jak zrobiłeś dopiero 1kkm to pewnie będziesz miał teraz pierwszą regulacje zgłoś to gazownikowi. Skoro to Igen. to nie masz tam żadnej elektroniki a regulujesz instalke "śrubką"
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
ponawiam swojego posta bo mam cały czas ten sam problem!!! mojew auto ciagle duzo pali wymieniłem sonde, naprawiłem przepływomierz, regulacja gazu, regulacja zaworów a i tak pali 15-18 gazu na trasie w miescie powyzej 20!!!! dodam ze mam instalke 1 generacji. czekam na kogos kto mi pomoze
Opublikowano

stary sam sobie odpowiedziałeś. w mercu 190 2.0 instalka I generacji palił mi ok 18 do 20 l i nie było zmiłuj.obawiam sie, że wiele nie wyczynisz.

spróbuj wymienić jeszcze parownik , może to coś pomoże.

a tak na marginesie pali ci o kilka litrów więcej niż moja 540i na instalacji IV generacji. :twisted2:

czasami się mylę
Opublikowano
W instalce Igen. jedyny sposób jaki znam na zmniejszenie spalania to śróba na wężu max skręcona :8) a co za tym idzie dynamika godna taczki nie mówiąc o tym jak to zniosą zawory. Mój kolega ma polda na takiej instalce i pali mu 14ltr przy pojemności 1,5ltr
Opublikowano
ma jeszcze jedno pytanie na temat mojej instalki gazu o ile dzisiaj dostrzegłem to gaz wpływa do silnika razem z powietrzem a wiec jest taka mozliwos ze mam nieszczelny dopływ powietrza a przyznam nie wyglada to cudownie!!! zauwazyłem tez ze jak silnik chodzi to pod maska delikatnie smierdzi gazem co otym myslicie?????
Opublikowano

w instalce I generacji zawsze smierdzi, jeżeli u ciebie tylko troche to i tak masz szczęście.

możesz skręcić śrubę dolotu gazu zubożysz mieszankę, będzie nieco mniej zżerał ale załatwisz co najmniej zawory.

albo zmień instalację albo się przyzwyczaj.

według moich obliczeń taniej ci wyjdzie jeździć na benzynie nie mówiąc,że zdrowiej dla silnika niż na I generacji. :twisted2:

czasami się mylę
Opublikowano

takie myslenie jest bez sensu nie jest tak ze jak jest taka instalka to trzeba ja zmienic wiem z doswiadczenia wczesniej miałem omege ztakim samym gazem i paliła 12 w miescie na trasie koło 9l wiec tu tak byc niemoze czekam na odpowiedzi na moje pytania a nie na to ze instalka jest do wymiany owszem moze byc tak ze jakis element w niej jest do wymiany np. filterek czy parownik filterek zmienie jutro!!! czekam nadal na odpowiedzi na moje pytanie co jeszcze moze byc winne mojemu spalaniu????? mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto odpowie na moje pytanie

dodam ze w omedze nie smierdziało ani troche i tez było 2.0 poj. chyba ze przez 3 miesisce miałem katar :D

Opublikowano

witam

przed wszystkim: zacznij właśnie od rzeczy najtańszych

wymiana filtra gazu to koszt kilku zł + robocizna, następnie wymiana świec - przy gazie mają bardzo duże znaczenie i dopiero wtedy regulacja gazu

Jeśli się mylę ... sorki

BMW ... zbliża

Opublikowano

Aaaaaa jeszcze jedno

Napisz jak chodzi na benzynce i ile pali, bo może przyczyny nie należy szukać w instalacji

pozdro

Jeśli się mylę ... sorki

BMW ... zbliża

Opublikowano

wymieniłem juz swiece jakis 2 tygodnie temu dzisiaj wymieniłem tez przewody wysokiegoa napiecia i okazało sie ze chodzi jak by był zupelnie innym samochodem teraz jest juz ok ale ......

nie wszystko jest takie kolorowe jak sie wydaje niestety autko jeszcze drży na luzie na wolnych obrotach co ze spalaniem jeszcze nie wiem bo nie sprawdziłem (brak czasu) ale wydaje mi sie ze to było głowna przyczyna poprzedni własciciel uzywał tego auta przez jakies 3 lata tylko dojezdrzajac do pracy czasem do marketu powiedział ze raz to nawet był nim nad jeziorem cały czas jezdził tylko i wyłącznie po miescie na odcinkach 5-10km jak sprzedawał nie potrafil nawet powiedziec ile pali nawet o nie których przełacznikach nie wiedział (do czego słuza :D ) był budowlancem i ze wszystkimi rzeczami jezdził do jakiegos mechanika niezbyt dobrego ale jak juz cos wymieniał to na nowe jesli chodzi o przewody to były załozone od malucha i niezbyt dokładnie było to wszystko zrobione o czyms takim jak filtr gazu to zapewne niewiedział ani mechanik ani poprzedni własciciel widac po wielu nie dopracowaniach i niedbalstwie

Opublikowano

no proszę :D

czasami warto zacząć od podstaw ........ a filtr powietrza ? też swoje robi

pozdro

Jeśli się mylę ... sorki

BMW ... zbliża

Opublikowano

filtra powietrza wyglada dobrze wymieniłem filterek gazu (był tragiczny) ale cos dziwnego sie po tym stało kiedy prubowałem odpalic samochód nie mogłem przełączyc na gaz tak jakby go nie było a zanim odkreciłem go napewno powinno zostac troche gazu no chyba ze pali 100/100 to chyba nie mozliwe mysle ze moze kiedy odkreciłem komore filtra uszedł z butli cały gaz. dzisiaj nalałem gazu i normalnie chodzi na gazie ale nie mam pojecia ile pali na dzien dzisiejszy jak tylko sprawdze napisze!!!! Co jeszcze moze byc winne mojemu spalaniu????

Mam jeszcze jedno pytanie co z parownikiem???? jak mozna go sprawdzic i naprawic???? słyszałem ze wymienia sie w srodku jakies reparaturki

Opublikowano

dodam ze na pb chodzi nie całkiem dobrze nie zbyt równo a pali najprawdopodobniej tyle badz podobnie nie sprawdziłem tego!!!!

Przepływka moja była wygieta (os klapy) lekko ja naprostowałem zeby luzno chodziła i troche pokreciłem sprezynka teraz wskazówka stoi nieco wyzej ale nie faluje jak wczesniej moze ktos napisze jak to ma wygladac???