Skocz do zawartości

[320d] choinka na liczniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dawno nie pisalem o zadnej przypadlosci mojego bolidu...no i w koncu stalo sie :duh:

Problem jest dosc dziwny...Wsiadam rano do auta odpalam i na desce pojawia sie choinka (czyli zapalaja sie kontrolki) auto gasnie. Po tym odpalam 2 raz i jest wszystko ok.

Dodam, ze problem nie wystepuje caly czas rano tylko od czasu do czasu. Auto stoi noc w garazu.

Pytanie - o co kaman ??

Dzieki za rady.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
Czasem sie tak zdarza, ze wskaznik od temperatury leci na maxa. Co do wykrzyknika, to z tego co widze, zapala sie kazda mozliwa kontrolka na liczniku.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Ja miałem bardzo podobnie. Okazało się, ze zimny lut na ECU się zrobił. Brak komunikacji z ECU

Link do mojego problemu:

viewtopic.php?f=69&t=176483

Ps. Jeżeli okaże się, że masz tak samo to zalecam szybki zrzut ze sterownika silnika i szukanie egzemplarza z takim samym numerem wraz z "pestką" immobilizer....

Opublikowano

U Ciebie to juz bylo masakrycznie. U mnie moze dopiero poczatek, ale temat trzeba ogarnac.

Powiedz mi jeszcze czy jakis kumaty elektryk ogarnie ??

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
Wątpie :/. Można przelutować niby kości ale to wszystko jest hermetycznie zamykane, trzeba by wymienić od razu te kości pamięci. U mnie taka operacja zakończyła się dużo drożej niż bym wymienił na inny sterownik DDE. Są magicy którzy przerzucają dane na drugi sterownik ale o takich co robią uszkodzony sterownik nie słyszałem. Wszyscy mnie ostrzegali, że dłubanie może zakończyć się stratą danych ze sterownika...
Opublikowano
Ja robiłem w serwisie zajmującym się sterowniakami silników. Wyszło drożej o około 35% ale bałem się, że jak kupię sterownik za około 500zł + robocizna za przerzucenie danych (około 1000), nie będę miał absolutnej pewności, że problem nie powróci. Ponoć to wada fabryczna lutów w niektórych sterownikach. Okazało się, że po roku problem powrócił... Na szczęście zrobili to na gwarancji lecz psioczyli strasznie, że tym razem co innego walnęło.
Opublikowano

Dobra dzis rozkrecam sterownik i zobacze co i jak...mam nadzieje, ze to rzeczywiscie styki....

Dzi po robocie chcialem odpalic to wskazowka uciekla na maxa od temperatury i nie odpalil. Zgasilem zaplon i za drugim razem wszystko ok.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Auto stoi caly dzien w garazu, a wczoraj tez wariowalo ( na dworze prawie 30 stopni).

Dzis to samo chce odpalic auto, przekrecam na zaplon i wskazowka od temperatury leci na maxa dobija do konca i opada. Auto odpalilo, po 2-3 sekundach troche sie zadlawilo (zaplaila sie choinka na liczniku) i chodzi normalnie. Co ciekawa zalaczyl sie tryba awaryjny - nie mialem ze soba kompa zeby sie podpiac wiec chyba jutro go wezme i jak to sie znow stanie to zobacze co wywali, ale ciezko mi sie wydaje , ze nic nie pokaze... :mad2:

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Na 99% wydaje mi sie, ze tak :D

Wine za cale zamieszanie na liczniku ponosi kostka stacyjki. Pisze 99%, bo jeszcze jej nie wymienilem (zawsze jest cos pilniejszego).

Jednak, gdy problem sie pojawia poruszam nia i licznik przestaje szalec.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789