Skocz do zawartości

BMW e39 530d- problem z brakiem mocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich! Dzisiaj wracajac do domu nagle moje BMW straciło ducha w jezdzie i powyzej 50 km/h nie mogłem jechac. Brak mocy totalnej zero zycia!!! Od razu zjechałem na pobocze a za mna kupa dymu z rury wydechowej. Co mogło sie stac?? Turbina?? Licze na Wasza pomoc. Z góry dziekuje i pozdrawiam !
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To masz kolego nieszczęście :(

Przyczyn może być kilka: turbo, głowica, uszczelka pod głowicą, pęknięty tłok, pęknięte pierścienie, może też coś być nie tak z układem paliwowym....

Ciężko zdiagnozować na odległość, chyba czeka Cię wizyta u mechanika, ale dobrego, napisz skąd jesteś, to koledzy może polecą Ci kogoś konkretnego z Twojej okolicy.

Ja mogę podpowiedzieć, że jeśli padło turbo, to na końcówce wydechu skrapla się olej, jak przejedziesz tam palcem i będzie olej, to może być turbo, sprawdź wszystkie węże dochodzące to turbiny, może jakiś spadł.

Ciekawe jaki miałeś kolor dymu, olej daje niebieski kolor(turbo, tłok, pierścienie), jeśli był szaro-biały, to raczej płyn chłodzący(głowica uszczelka pod głowicą), czarny, to paliwo (układ paliwowy)...

Choć mam nadzieję, że to jakaś pierdółka, bo czasem i tak bywa, może jak inni koledzy powstają, to będą mieli inne i może lepsze pomysły.

Powodzenia

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Kolego widze że jesteś nowy na forum,więc nie będe się mądrzył. Następnym razem wpisz sobie w pozycji szukaj hasło brak mocy i wyskoczą ci takie tematy :

viewtopic.php?f=72&t=192457&p=1403683&hilit=brak+mocy#p1403683

viewtopic.php?f=72&t=191890&p=1398436&hilit=brak+mocy#p1398436

viewtopic.php?f=72&t=191890&p=1400703&hilit=brak+mocy#p1400703

viewtopic.php?f=72&t=190636&p=1402572&hilit=brak+mocy#p1402572

Poczytaj sobie je uważnie a napewno coś znajdziesz,bo tak jak kolega pisał przyczyn może być mnóstwo. POzdr i powodzenia :cool2:

Opublikowano
To masz kolego nieszczęście :(

Przyczyn może być kilka: turbo, głowica, uszczelka pod głowicą, pęknięty tłok, pęknięte pierścienie, może też coś być nie tak z układem paliwowym....

Ciężko zdiagnozować na odległość, chyba czeka Cię wizyta u mechanika, ale dobrego, napisz skąd jesteś, to koledzy może polecą Ci kogoś konkretnego z Twojej okolicy.

Ja mogę podpowiedzieć, że jeśli padło turbo, to na końcówce wydechu skrapla się olej, jak przejedziesz tam palcem i będzie olej, to może być turbo, sprawdź wszystkie węże dochodzące to turbiny, może jakiś spadł.

Ciekawe jaki miałeś kolor dymu, olej daje niebieski kolor(turbo, tłok, pierścienie), jeśli był szaro-biały, to raczej płyn chłodzący(głowica uszczelka pod głowicą), czarny, to paliwo (układ paliwowy)...

Choć mam nadzieję, że to jakaś pierdółka, bo czasem i tak bywa, może jak inni koledzy powstają, to będą mieli inne i może lepsze pomysły.

Powodzenia

Rozumiem rozumiem. Z tego co ja zauwazyłem to własnie olej znajduje sie w układzie wydechowym bo z katalizatora kapie i na koncowce wydechu tez jest i własnie dymił na taki kolor niebieski i ten dym strasznie gryzł w nos ;// ogolnie po odpaleniu silnik pracuje równiusieńko, nie grzeje sie ani nic, oleju w silniku tez nie przybyło tylko po prostu nie ma mocy. Jestem z okolic Gniezna koło Poznania. Pozdrawiam

Opublikowano
Kolego widze że jesteś nowy na forum,więc nie będe się mądrzył. Następnym razem wpisz sobie w pozycji szukaj hasło brak mocy i wyskoczą ci takie tematy :

viewtopic.php?f=72&t=192457&p=1403683&hilit=brak+mocy#p1403683

viewtopic.php?f=72&t=191890&p=1398436&hilit=brak+mocy#p1398436

viewtopic.php?f=72&t=191890&p=1400703&hilit=brak+mocy#p1400703

viewtopic.php?f=72&t=190636&p=1402572&hilit=brak+mocy#p1402572

Poczytaj sobie je uważnie a napewno coś znajdziesz,bo tak jak kolega pisał przyczyn może być mnóstwo. POzdr i powodzenia :cool2:

Dzieki wielkie kolego za pomoc. Pozdrawiam ;)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam po krotkiej przerwie :) powodem takich objawow o ktorych wspominałem była awaria turbiny. Okazało sie po demontazu z prawdopodbnie ktoras z łopatek sie urwała i strasznie poniszczyła turbine. Mechanik podejrzewał rowniez ze mogło cos "wydostac sie" z silnika i przez układ wydechowy trafic do turbiny ale po sprawdzeniu wszystkich mozliwych miejsc weryfikacji jednak raczej nic nie ucieklo ;pp turbina jest juz dawno zamontowana i bmw smiga :))) pozdrawiam :)