Skocz do zawartości

528i Zapala się ładowanie z rana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio gdy rano zapaliłem auto nie zgasła mi kontrolka ładowania, dziwne bo po trzeciej próbie problem zniknął i nie było go ponad tydzień.

Dzisiaj rano to samo lecz trochę inaczej.

Zapaliłem auto z rana, kontrolka zgasła normalnie a po chwili się zapaliła i świeciła przez może min i zgasła i znowu jest ok. Problem jak na razie nie wystąpił.

Czego to może być przyczyna. Szczotki ? jak szybko do tego dojść.

Z góry dzięki za pomoc

Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż
Opublikowano
Sprawdz właśnie szczotki - jako pierwsze.Może być jeszcze problem z diodą.
Opublikowano
kolego mialem tak samo od jakis 2tyg. okazalo sie ze nie szczotki ani diody tylko uzwojenie ;p ale to u ciebie moze byc inaczej posprawdzaj ww
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
... okazalo sie ze nie szczotki ani diody tylko uzwojenie ;p ale to u ciebie moze byc inaczej posprawdzaj ww
U mnie było podobnie,padło uzwojenie :mad2:
Opublikowano
  • Autor
Czyli najlepiej poczekać aż padnie całkiem i kupić jakiś używany od razu wymienić w nim szczotki i założyć
Opublikowano
  • Autor
Dzis rano znowu wszystko ok.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mimo wszystko sprawdź szczotki :!: Jeśli jeździsz blisko miejsca zamieszkania a padnie alternator to dojedziesz później na akumulatorze ale problem będzie gdy pojedziesz dalej.
Opublikowano
  • Autor
Da się wyjąć szczotki bez wyciągania alternatora? Czy trzeba go wyjąć
Opublikowano
  • Autor
Tak też myślałem.
Opublikowano
czesto uzwojenie.....zacznij od tego....puzniej szczotki itd...
Opublikowano
  • Autor

Powtarza się to w wilgotne dni, autko stoi na podwórku.

Dziś było sucho i cieplej i problem nie występował

Opublikowano

Wyciągnij alternator i wręcz go komuś dobremu do regeneracjii.W benzynowej e36 328 mialem ten sam problem w 320 tez ten klopot.Z doswiadczenia wiec wiem ze problem ten wystepuje w tych silnikach poraz pierwszy przy przebiegach miedzy 330/390tys km./w obu przypadkach po zdemontowaniu okazywalo sie ze alternatory byly fabryczne.

W obu przypadkach po wymianie łożyska szczotek i diód i powrotnym zamontowaniu alternatora po kilkuset kilometrach szlag trafial uzwojenie wiec moja dobra rada zregeneruj sobie caly w komplecie zaplacisz za to maks 200zl w Zielonej Górze moge poleic ci zaprzyjaznionego dobrego i zaufanego fachowca...wiem ze on tez dziala na wysylke... ale wtedy to niestety trwa... :8)

Opublikowano
  • Autor
Dokładnie mam przebieg 332tyś km :roll:
Opublikowano
to pora na regeneracje...wez tez po uwage ze jezeli zregenerujesz caly alternator z lozyskam to albo rolka napinajaca albo prowadzaca albo pompa wody jesli byla dawno nie robiona to sie wysypie....przynajmniej tak bylo u mnie...rozchulane rolkki i pompa dostana wiekszy opor po zregenerowanym alternatorze i najslabsze ognisko sie wysypie...polecam wiec jednorazowo zajac sie calym przodem silnika w komplecie tzn alternator rolki termostat z pompa wody....chyba ze cos niedawno robiles i to alternator okazal sie slabym ogniwem...
Opublikowano
  • Autor
Nie, nie robilem jeszcze nic