Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziś podczas przeglądu zauważyłem wyciek oleju ze sprężarki klimy. Póki co mam zamiar zrobić przegląd z wymianą czynnika, a zatem i oleju. Klima działa i poza efektem wizualnym nic innego się nie dzieje. Czy da się coś z tym zrobić?

viewtopic.php?f=70&t=180627

Opublikowano

Olej ma zielonkawy kolor i taki też nalot pozostawia? Pytanie ile tego jest. Jako ciekawostkę dodam, że ubytek oleju może powodować wręcz wzrost skuteczności działania klimatyzacji i jednocześnie zaszkodzić sprężarce. Jego nadmiar nie zaszkodzi z kolei sprężarce, jednak pogorszy sprawność układu. Ilość podana przez producenta na tabliczce znamionowej to złoty środek.

W BWM zastosowano niestety kompresor bez sprzęgłowy DENSO (jest jedynie sprzęgło jednorazowe zrywalne przy kole pasowym na wale na wypadek przeciążenia). Kompresor pracuje przez cały czas, jego praca sterowana jest elektrozaworem wewnątrz. Wyłączony dalej tłoczy czynnik jednak na mniej więcej 2% tego co zwykle, przy czym kompresor napędzany jest cały czas i wszystkie elementy mechaniczne wewnątrz pracują. To dla Ciebie istotne, ponieważ jeżeli wyciek masz spory, to nie włączanie klimatyzacji nie wiele zmieni i również może dojść do zatarcia.

Tutaj masz dokumentację na której w głównej mierze się opieram http://tis.spaghetticoder.org/s/view.pl?1/08/84/65

Podjedź do profesjonalnego serwisu klimatyzacji, niech popatrzą fachowym okiem i stwierdzą czy jest się czym martwić czy też nie.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki za informację. Na razie z uwagi, że był to tylko nieduży ślad oleju wszystko dokładnie oczyściłem i będę obserwować.