Skocz do zawartości

e61 komunikat abs, opony, słabe wspomaganie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam,wczoraj na rozgrzanym silniku po trasie pokazal mi sie komunikat ze cos sie dzieje z abs,pozniej mi wyskoczyl komunikat o cisnieniu w oponach i wspomaganie kierownicy zaczelo slabo dzialac.co sie stalo?
Opublikowano
Taki ciekawy zestaw objawów, że chyba nic tego nie łączy po za akumulatorem. Zaczął bym od sprawdzenia accu - jeśli ten pada to elektronika potrafi się naprzykrzać.
Opublikowano
Ja tak miałem jak mi padł sterownik ABS-u
Opublikowano

Kolego objawy pasują w 100% do padającego koła pasowego.

Masz przez to słabiej przekazywane obroty wału korbowego na alternator i pompę układu wspomagania co powoduje słabsze ładowanie i wywalanie błędów ABS i RPA oraz słabsze wspomaganie.

Opublikowano
  • Autor
czy podlaczajac go do komputera bedzie wiadomo o co chodzi?
Opublikowano
  • Autor
wlasnie samochod zupelnie stanol.komputer zaczal wariowac,wyskakiwaly chyba wszystkie komunikaty,az zupelnie zdechl i nie mozna go odpalic
Opublikowano
  • Autor
kupilem nowy akumulator,na komputerze wykazalo ze prad jest pobierany z akumulatora,czyli awaria alternatora,ale nie pokazuje mi nic ze nie ma ladowania,lub cos takiego.jakas kontrolka w aucie lub cos podobnego.jestem ciekaw co mechanicy wymysla,czekam do jutra
Opublikowano
  • Autor
regeneracja alternatora.problem rozwiazany
Opublikowano
A więc jednak powodem było zbyt niskie napięcie w układzie? (A jego przyczyną nie ładujący alternator?)
Opublikowano
  • Autor
tydzien od naprawy zadnego problemu,wina alternatora,mam spokoj i cale szczescie