Skocz do zawartości

528i Kontrolka oleju i jej czujnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie pytanie, gdyż po przekręceniu kluczyka nie świeci mi się kontrolka od ciśnienia oleju. Tak to już kupiłem, ale teraz coraz częściej mnie to irytuje.

Gdzie szukać przyczyny??

Komp także nie informuje mnie i małej ilości oleju w silniku. Który czujnik odpowiada za to (czujnik poziomu oleju?) i gdzie go znajdę w M52 z 1 Vanosem?

Z góry dzięki za podpowiedzi

Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż
Opublikowano
Robilem test kontrolka nie świeci podczas testu, ale nie wiem czy powinna ona swiecic. Ładowanie też podczas testu nie świeci.
Opublikowano
No u mnie nie świeci a test zegarów to test nr.2 nie 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A spróbuj jeszcze odpalić test zegarów na włączonym zapłonie, u mnie zapaliło się pare kontrolek więcej niż na pierwszej pozycji stacyjki.
Opublikowano
Zrobilem Test ze stacyjką przekręconą w poz.2, i tu świeci ładowanie ale kontrolka od ciśnienia oleju nie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak odłączysz czujnik ciśnienia oleju to lampka się zapala, a nie gaśnie :duh:
Opublikowano
Jak odłączysz czujnik ciśnienia oleju to lampka się zapala, a nie gaśnie :duh:

wcale nie tu jest inaczej już to przerabiałem nie raz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To na 99% tak nie działa, zresztą uszkodzenie przewodu do czujnika odkąd pamiętam zawsze było sygnalizowane zapaleniem kontrolki ciśnienia.

I tutaj raczej tego nie zmienili.

Opublikowano
Witam wlasnie mialem ten sam problem tylko w bmw e 39 z silnikiem m-54 , nie mialem kontrolki oleju przy odpalaniu , zadnych innych niepokojacych objawow . Okazalo sie ze to czujnik cisnienia oleju padl , po wymianie wszystko wrocilo do normy . A i jeszcze przy tescie zegarow tez kontrolka nie palila sie , niewiem jak w innych modelach ale przyposzczam ze bedzie tak samo . Mozna latwo to sprawdzic jest to opisane w BMW seri5 Sam Naprawiam , odpiac kostke od czujnika u mnie byl tam tylko jeden pin i poloczyc z masa jezeli kontrolka sie pojawi to czujnik do wymiany .
Opublikowano
Witam wlasnie mialem ten sam problem tylko w bmw e 39 z silnikiem m-54 , nie mialem kontrolki oleju przy odpalaniu , zadnych innych niepokojacych objawow . Okazalo sie ze to czujnik cisnienia oleju padl , po wymianie wszystko wrocilo do normy . A i jeszcze przy tescie zegarow tez kontrolka nie palila sie , niewiem jak w innych modelach ale przyposzczam ze bedzie tak samo . Mozna latwo to sprawdzic jest to opisane w BMW seri5 Sam Naprawiam , odpiac kostke od czujnika u mnie byl tam tylko jeden pin i poloczyc z masa jezeli kontrolka sie pojawi to czujnik do wymiany .

dokładnie tak kontrolka zapala się po połączeniu przewodu czujnika z masą a jak jest odpięty to się nigdy nie zapali

jeżeli chodzi o test zegarów to w żadnej e39 w tym teście się nie zapala chyba że weżniemy na zapłon to wtedy się zapali podczas testu ale nie dlatego bo test to wymusi tylko dlatego bo na zgaszonym silniku nie ma ciśnienia oleju.

http://www.directtraffic.pl/tl_files/clickad/zaufali_nam_small/bmw.pnghttp://kernest.fm.interia.pl/strzalka_w_lewo.gif. Zobacz link ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓

http://www.youtube.com/user/RadekFiliks/videos?flow=grid&view=0