Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam;)

Jestem tutaj nowy;)

BMW kręcą mnie od dawna ,ale tylko te starsze typu e30,e32,e34;)

Chce kupić sobie na pierwsze auto bmw e 32 z najmniejszym 3litrowym silnikiem:)

Możecie mi powiedzieć czy to będzie dobry wybór?

Rozmawiałem z kilkoma osobami i z tego co wywnioskowałem to nie nie problem takie auto kupić ,tylko problemem będzie ten samochód utrzymać...

Możecie powiedzieć mi o awaryjności tych samochodów ? Ceny części,czy drogie?

Spalanie w mieście takiego silnika 3.0? Jak zachowuje się na gazowni?Jakie spalanie w gazie?:)

Wszystkie informacje mile widziane;)

Pozdrawiam;)!

Opublikowano
Ja mam e32 3.0 R6 (m30b30) z gazem. Auto super, nigdy mnie nie zawiodło w trasie a mam je już z dwa i pół roku. Silnik niby najsłabszy z siódemek ale 235 km/h poszła (na gazie) do odcinki. Części nie jakieś drogie, zależy co. Mam gaz sekwencyjny Stag 300 plus i nie czuje różnicy od benzyny. Spalanie w mieście od ok 17 l/setke. Każdemu polecam ten samochód, choć jak bym miał warunki to bym zamienił na 750 bez gazu :D
Pozdrawiam
Opublikowano

Kupisz tanio - władujesz się w bagno.

To auto zawsze wymaga mniejszych czy większych nakładów pieniędzy, zawsze jest coś, co może być w lepszym stanie niż jest na samochodzie.

Zależy też o jakiej wersji silnikowej mówisz. M30B30 jest silnikiem prostym, ale wymaga opieki, jak kontrola luzów zaworowych itp.

M60B30 jest natomiast nowocześniejszy i bardziej zaawansowany technicznie i mówiąc wprost ma co się zepsuć. Za to odpada w nim kontrola luzu zaworowych.

Wspominam o luzach, bo przy instalacji LPG jest to bardzo istotne.

Instalacja tylko i wyłącznie sekwencyjna, najlepiej zlecić montaż samemu niż kupować zagazowane.

Do M30B30 dobra sekwencja podejrzewam ok. 3500zł, do M60B30 ok. 4500-5000zł.

Jeśli nie masz choć trochę pojęcia o podstawach mechaniki i nie umiesz nic przy aucie zrobić - to nie jest raczej auto dla Ciebie. Jakbyś miał jeździć z każdą usterką do mechanika, to puści Cię z torbami.

Moje E32 jest moim pierwszym autem, ale kupione stosunkowo tanio, dlatego ciągle walczę z doprowadzeniem auta do ładu po poprzednim właścicielu.

Jeżdżę nim na co dzień, po ok. 30-40km i spalanie kształtuje się od 14,5-16 litrów gazu, z tym że podejrzewam że jak doprowadzę wszystko do ideału będzie trochę mniej.

Na krótkich dystansach (3-5km) pali litr, góra dwa więcej z włączoną klimą.

Nie jest to auto dla przeciętnego użytkownika i jeśli chcesz je traktować jako dupowóz - odpuść ;)

Nikt nie będzie mi mówił, jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.

Opublikowano

Nie nie na autkach się znam dość dobrze,brat jest mechanikiem który zajmuje się tylko i wyłącznie BMW i sam jeździ e36 w M3;)

czyli spalanie w normnie,wychodzi tak jak przeciętne 1.3 w benzynie koszt;)

a jak z mocną tej 3.0 ? Nie brakuje co?:)

Opublikowano
Ja mam V8, 218KM i w Polsce więcej nie trzeba, jedynie w szybkiej trasie brakuje 6tego biegu bo obroty za wysokie, ale mocy raczej nie ma gdzie wykorzystać. Tylko jeśli to ma być Twój pierwszy samochód, to te 218KM i tylny napęd mogą Cię przerosnąć. Zastanów się dobrze ;)

Opublikowano

Mam mam;) Na codzień jeżdżę na cb4 600 f4i a moc w porównaniu do bmw jest dużo większa;)

Miałbym na ten samochód około 9 tyś,jak myślicie znajde za to coś ciekawego,zadbanego?

Opublikowano

Skoro tak to śmiało.

Ale dalej nie sprecyzowałeś czy chcesz M30 czy M60 silnik...

Opublikowano
Co do awaryjonosci silnikowej,ja jeżdze w trasy coodzienie około 100km moją betą i nic się nie dzieje.Na pierwsze auto myśle że tak,ale jest bardzo duże to autko i cięzko zaparkować gdzie kolwiek w Łodzi ... :)
Opublikowano

Ja mam m30b30 i jestem z niego cholernie zadowolony. Naczytałem się i o 3.0 V8 i o 3.0 R6 i zdecydowanie polecam R6. Prosta niezawodna kontrukcja i trzeba być mega wałem żeby zajechać ten motor. Silnik żwawy, jak na tą pojemność w miare oszczędny :) 220km/h wziąłem lekko, przy wyprzedaniu mocy nie brakuje, a zabawa zaczyna się od 3000obr/min.

Ten model był produkowany do 1994r. Zadbane modele z końca produkcji mają swoją cenę natomiast te starsze to albo zabytki albo rozjechane (pytanie w jakim stopniu)-kupno e32 dzisiaj to loteria - niestety.

Jeśli chodzi o awaryjność to napewno elektryka u mnie nie chula tempomat, w trasy jezdze 2/3 razy w miesiącu więc by się przydał no ale nie działa, okna z tyłu otwieram tylko przyciskami z konsolety kierowcy, pasażerowie sami nie otworzą, obrotomierz raz działa raz nie itd. Lata robią swoje. Ze wszystkim uporam się do zimy- kwestia wolnych weekendow, a z tym ciężko.

Ja również po byłym właścicielu robiłem i nadal robię "porządki" w aucie. Na dzień dobry sonda lambda, przepływomierz, regulacja zaworów + wymiana uszczelki pod głowicą oleje, filtry itd.

Co do spalania gazu to się nie wypowiem (wywaliłem starą instalację - za jakiś czas sekwencja), bo poprzedni właściciel jeździł na zepsutym przepływomierzu i z niesprawnym parownikiem - więc gazu brała jak jej się podobało - dodatkowo to I gen :duh:

Jeśli chodzi o spalanie beznzyny to na moim przykładzie powiem tak:

Na mieście tj. Szczecin jeżdże w godzinach 8:00-9:00 ruch spory spalanie około 13/15 PB

Trasa 90km/h -110km/h około 9l - nawet dzisiaj z ciekawości jechałem do Nowogardu coś załatwić i spalanie kształtowało się w granicach 9l.

Jeśli lecisz szybciej to wiadomo, że spalanie będzie większe przy 140km/h ja mam 11l-12l.

Koszt częsci zależy od tego z której "półki cenowej "będziesz kupował. Za "szrot" zapłacisz mało, za coś lepszego więcej - cena często idzie w parze z jakościa. Jeśli Twój brat faktycznie robi w BMW to myślę, że kwestia części, jakości oraz producentów jest bardzo dobrze znana.

Masz gdzieś link BMW, którą chcesz kupić?