Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!!!

Niedawno zakupiłem E36 316i Sedan i mam mały problemik. Mam bardzo niskie sportowe zawieszenie - niestety jazda po warszawie z takim zestawem to koszmar.

Postanowilem więc wymienić spręzynki na standardowe i podnieść autko - i tu moje pytanie: mam możliwość zakupić oryginalne sprężyny z M3 E36 nie jestem jednak pewnien czy nie postąpię wedle przysłowia: "Zamienił Stryjek siekierkę na kijek". Chciałbym się dowiedzieć czy oryginalne spręzyny z M3 obniżają bardzo samochód w stosunku do oryginalnych do sedana. Wiem ze standardowe sprężyny do Sedana lub Compact'a mają 365 mm, te od M3 około 335 (ale są twardsze i mniej się poddają). Mam również pytanei odnoście ich twardości tzn. czy są super sztywne i czy nadają się do normalnej (w miarękomfortowej) jazdy po mieście.

Proszę więc o radę czy aby podwyższyć auto warto kupić sprezyny od M3 czy lepiej poszukać standardowych.

Dzięki wielkie za pomoc i pozdrawiam,

Opublikowano
Trzeba by sie wogóle zastanowic czy załozysz do 316 sprezyny od M-ki :nienie: Przeciez tam sa inne amorki, inne łozyska - pomijajac twardosc to taka sprezyna moze sie po prostu nie dac załozyc :|
Opublikowano
Jeśli wsadzisz sprężyny od M3 to auto może siedzieć na nich nawet wyżej jak seria :!: Natomiast można zarzucić spręzyny M-technik w połączeniu z amortyzatorami M-technik i takie połączenie kiedyś miałem w Coupe i powiem że piękna sprawa :D auto prowadziło sie znakomicie

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Trzeba by sie wogóle zastanowic czy załozysz do 316 sprezyny od M-ki :nienie: Przeciez tam sa inne amorki, inne łozyska - pomijajac twardosc to taka sprezyna moze sie po prostu nie dac załozyc :|

No to mi teraz zabiłeś ćwieka - koleś, który chce mi sprzedać sprężyny mówi, że miał je założone w sedanie i na 100% pasują. Możesz spojrzeć, to chodzi o te sprężyny: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84070925

KUJON, a co do M-Technika to wyobrażam sobie że to piękna sprawa ale niestety i kosztowna, w moje autko mnie pociągnie za kieszonkę w tym miesiącu (maglownica, amorki przód, uszczelniacz wachacza i sworznie - te długie; po prosu masakra)

Opublikowano

No to mi teraz zabiłeś ćwieka - koleś, który chce mi sprzedać sprężyny mówi, że miał je założone w sedanie i na 100% pasują. Możesz spojrzeć, to chodzi o te sprężyny: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84070925

M3 spreżyny za 80zł :shock: uważaj żeby gość na tobie jakiegoś wała nie wycioł :!:

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Tanie to one sa - tylko zeby zapasowały i nie wyszło to duuuzo wyzej niz masz - zauwaz ze masz silnik 1,6 a prawdziwa M-ka minimum 3,0 a były i 3,2 (chyba) - tak wiec motor sporo ciezszy :nienie:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

KUJON napisał:" można zarzucić spręzyny M-technik w połączeniu z amortyzatorami M-technik i takie połączenie kiedyś miałem w Coupe i powiem że piękna sprawa :D auto prowadziło sie znakomicie"

Też mogę polecić zawieszenie M Technic. Auto prowadzi się na nim idealnie, nie jest za twarde na nasze drogi. Jedyna wada to szybko zużywające się łączniki stabilizatora, bo jest on grubszy niż standardowy ( fi 26mm ). Ale za to jak auto trzyma się na zakrętach... coś za coś.

Opublikowano
Jesli to sa ori sprezyny od m3 to nie beda pasowaly do zwyklej e36. m3 ma inne srednice mocowania sprezyn w mcpersonie