Skocz do zawartości

Jaki olej do mojego BMW - wszystkie modele i silniki

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lepszy był by z specyfikacją LL01. Płukankę możesz zastosować ale nie musisz.
Opublikowano

Model: E91

Silnik: 318i N46B20BY

Przebieg: 90 000 km

Styl jazdy: spokojny

Użytkowanie: ok 10 000 tyś. rocznie 60 %trasa/40 %miasto

Zużycie bieżące na l/1000km: ml

Instalacja LPG: NIE

DPF: nie

Dotychczas: Motul 8100 X-Clean + 5W30

Zastanawiam się czy coś zmieniać czy zostać na tym oleju, dodam, że nic niepokojącego się nie dzieje i nie było żadnych dolewek. Jedyne co mnie tylko zastanawia to parametr LL-04. W instrukcji piszę, że może być taki lub LL-01.

Z góry dzięki za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Obecny olej jest ok ale lepszy był by LL01 np. Valvoline synpower 5w30
Opublikowano

A kurde nie zapytałem jeszcze, czy przy zmiania oleju na innego producenta w tym przypadku na Valvoline zrobić płukankę, jak tak daj mi namiar którą kupić. Nie dodałem jeszcze przy pierwszym moim pytanku, że robię raczej krótkie traski ale chyba to i tak wybór zostanie ten sam myślę.

Z góry dzięki jeszcze raz za odpowiedź.

Opublikowano

Model: E90

Silnik: 2.0d 177km N47 D20A

Przebieg: 99 000 km -100% oryginał

Rok produkcji: 2007

Użytkowanie: głównie trasa

Zużycie bieżące na l/1000km: nie ubywa

Instalacja LPG: nie

DPF: tak

Dotychczas: Prawdopodobnie SRS Viva1 SLV plus 5W-30. Dostałem jeszcze osobiście od poprzedniego właściciela z Niemiec 5 l tego oleju.

Jaki olej zalecacie do tego modelu?

Pytanie jak często wymieniać olej w silniku N47 177km? Poprzednio był wymieniany średnio co 20-25 tys km.

Auto przy przebiegu 88 tys km było na akcji serwisowej wymiany napinacz łańcucha rozrządu w Niemczech.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dotychczas: Prawdopodobnie SRS Viva1 SLV plus 5W-30. Dostałem jeszcze osobiście od poprzedniego właściciela z Niemiec 5 l tego oleju.

Pytanie jak często wymieniać olej w silniku N47 177km? Poprzednio był wymieniany średnio co 20-25 tys km.

Auto przy przebiegu 88 tys km było na akcji serwisowej wymiany napinacz łańcucha rozrządu w Niemczech.

Do twojego silnika 5w30 z specyfikacją LL04 np. Valvoline synpower Xtreme MST C3 5w30. Olej wymieniaj maksymalnie co 15 tys. lub co rok.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Model: F10

Silnik: 2.0d biturbo 218KM dodatkowo napęd x-drive

Przebieg: 200 000

Rok produkcji: 2012

Użytkowanie: miasto trasa

• Partnerzy klubu
Opublikowano
Model: F10

Silnik: 2.0d biturbo 218KM dodatkowo napęd x-drive

Przebieg: 200 000

Rok produkcji: 2012

Użytkowanie: miasto trasa

Polecam przyjrzeć się olejowi BMW TwinPower Turbo LL-04 0W-30 (w naszej ofercie w cenie 43 zł za 1 litr), ponieważ łączy w sposób nieosiągalny dla innych znanych mi olejów typu LL-04 0W-30 oraz 5W-30 osiągi 'na zimno' i 'na gorąco'. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale moim zdaniem niezależna analiza tego oleju, wskazuje na jego doskonałe parametry:

http://www.oil-club.ru/forum/topic/19237-19237/

Indeks lepkości: 175

Min. temperatura płynięcia: -44°C

Temperatura zapłonu: 242­°C

Lepkość przy -35°C: 5760

Pozdrawiam

Maciej Ziółkowski

.

Opublikowano

Jezeli to sa prawdziwe dane to olej godny polecenia dla kazdego dizla BMW.

lepkosc przy -35 i temp zaplonu 242 to poziom LL01 a nie LL04.

Reszta danych bez zarzutu, przy tej cenie to bym bral! ale mam Benzyne. :)

Dla ciekawosci tenolej jest zalewany dowszystkich dizli BMW we francji w ASO.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Partnerzy klubu
Opublikowano
Jezeli to sa prawdziwe dane to olej godny polecenia dla kazdego dizla BMW.

lepkosc przy -35 i temp zaplonu 242 to poziom LL01 a nie LL04.

Dziękuję za Twoją opinię. Dodatkowo przy tych parametrach jest to olej lowSAPS co również (szczególnie w zderzeniu z jego pozostałymi parametrami) w przypadku Diseli z DPF ma znaczenie.

Pozdrawiam

Maciej Ziółkowski

.

Opublikowano

Model: E46

Silnik: 318i M43 B19 TU

Przebieg: 150 000

Styl jazdy: średni

Zużycie bieżące na l/1000km: -

Dotychczas: MOTUL 6100 Synergie+ półsyntetyk SAE 10W-40

Cena nie gra roli. Ogólnie planuję zrobić płukankę liqui moly i przejść na olej dedykowany (Longlife -98 bądź -01). Wyżej wymieniony 10w40 lany był wcześniej przez Niemca nie wiem dlaczego. Auto użytkuję głównie na trasie Niemcy-Polska klika razy do roku 700km w jedną stronę, po mieście sporadycznie. Przy szybkiej jeździe powyżej 160km/h silnik bierze olej i trzeba robić dolewkę powiedzmy raz na 3-5 kursów czyli 2100-3500km w tym przedziale. Auto nie posiada żadnych modyfikacji, seria.

• Partnerzy klubu
Opublikowano
Model: E46

Silnik: 318i M43 B19 TU

Przebieg: 150 000

Styl jazdy: średni

Zużycie bieżące na l/1000km: -

Dotychczas: MOTUL 6100 Synergie+ półsyntetyk SAE 10W-40

Cena nie gra roli. Ogólnie planuję zrobić płukankę liqui moly i przejść na olej dedykowany (Longlife -98 bądź -01). Wyżej wymieniony 10w40 lany był wcześniej przez Niemca nie wiem dlaczego. Auto użytkuję głównie na trasie Niemcy-Polska klika razy do roku 700km w jedną stronę, po mieście sporadycznie. Przy szybkiej jeździe powyżej 160km/h silnik bierze olej i trzeba robić dolewkę powiedzmy raz na 3-5 kursów czyli 2100-3500km w tym przedziale. Auto nie posiada żadnych modyfikacji, seria.

Polecam Motul 8100 X-cess 5W-40 ze względu na HTHS na poziomie 3,7 oraz indeks lepkości 172.

Pozdrawiam

Maciej Ziółkowski

.

Opublikowano
Motul xcess 5W40 oprocz innych zalet ogranicza w sposob dosadni przez swoja gestosc problem przeciekajacych srub aluminiowych pod glowica w modelach ktore sa w nie wyposazone.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Model: E87

Silnik: 120d 143KM

Przebieg: 120 000 km

Styl jazdy: agresywny

Użytkowanie: 70% miasto 40% trasa

Dotychczas: nie mam pojęcia - ostatni serwis w BMW przed zakupem auta

Ok 15000 km rocznie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Model: E87

Silnik: 120d 143KM

Przebieg: 120 000 km

Styl jazdy: agresywny

Użytkowanie: 70% miasto 40% trasa

Dotychczas: nie mam pojęcia - ostatni serwis w BMW przed zakupem auta

Ok 15000 km rocznie

Lepkość 5w30 i specyfikacja LL04 np. Valvoline synpower Xtreme MST C3 5w30

Opublikowano

Model: e39

Silnik: M54 B25

Przebieg: 276k

Styl jazdy: sredni-dynamiczny

Użytkowanie: 50% miasto

Zuzycie bierzące na l/100 - ???

dotychczas:nie mam pojęcia w niedziele go kupiłem

moze zrobic mu plukanke?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Model: e39

Silnik: M54 B25

Przebieg: 276k

Styl jazdy: sredni-dynamiczny

Użytkowanie: 50% miasto

Zuzycie bierzące na l/100 - ???

dotychczas:nie mam pojęcia w niedziele go kupiłem

moze zrobic mu plukanke?

Lepkość 5w40 z specyfikacją LL01 np. Valvoline synpower 5w40, płukankę możesz zastosować, polecam tą: https://czescidobmw.pl/partscatalogue/lm2662-liqui-moly,11-LM2662-0222-0-0-LM2662.aspx

Opublikowano

Do twojego silnika 5w30 z specyfikacją LL04 np. Valvoline synpower Xtreme MST C3 5w30. Olej wymieniaj maksymalnie co 15 tys. lub co rok.

A co Koledzy myślicie o Castrol EDGE 5W30? Podobno ASO BMW w niemczech leje olej Castrol? i zastanawiam się skoro auto było do tej pory cały czas sewisowane w Niemczech to czy nie jest lepiej zalać olej Castrol który był lany cały czas.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A co Koledzy myślicie o Castrol EDGE 5W30? Podobno ASO BMW w niemczech leje olej Castrol? i zastanawiam się skoro auto było do tej pory cały czas sewisowane w Niemczech to czy nie jest lepiej zalać olej Castrol który był lany cały czas.

Już nie leją Castrola bo związali się umową z Schell. Poza tym jest wiele złych opinii o castrolu, sam się przekonałem o tym, pisałem już wiele razy w tym temacie o tej marce.