Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich fanów marki bmw

mam do ściągnięcia bmke e38 z silnikiem 3l v8 i chce zrobic swap silnika do swojej e34 która jest w tds 2.5l

i tu wyciągam rękę o pomoc nie powiem ze nie szukałem na forum ale nie znalazłem nic dla mnie z tego modelu, nie wiem na co bede musiał zwrócić uwagę przy przekładce co będzie pasowało a co będę musiał wymienić, bede wdzieczny za pomoc panowie! :)

Opublikowano
Wszystko kolego musisz wymienic. Caly uklad napedowy i elektryke silnika. Trzeba tez przerobic uchwyty pod silnik itp. To normalka. Kumpel swapowal taki piec z tym ze do budy 535i.
Opublikowano
na czym polega przeróbka uchwytów pod silnik w takim wypadku? z wiązką od silnika jak jest czy przeróbka idzie w grę czy mogę się podłączyć normalnie? dasz więcej info chciałbym się dowiedzieć co nieco ? pozdro koleżko :)
Opublikowano

SWAP z TDS na M60?

Do zmiany:

1) silnik z osprzętem, wiązką i ECU + skrzynia biegów + wał kardana

2) sanki pod silnik z kompletnym zawieszeniem przednim (amortyzatory + sprężyny) i układem hamulcowym (zaciski + tarcze), łapy silnika od e34 530i / 540i

M60

3) Serwo - przenieść trzeba za przedni lewy reflektor (oczywiście od M60 podwójne), doprowadzić przewody hamulcowe

4) Kompletna tylna oś od e34 530i V8 (inne mocowania mostu) z dyferencjałem i półosiami (są grubsze), tarczami hamulcowymi...

5) układ paliwowy - wiązka, pompa pod auto i filtr, smok...

Szczerze powiedziawszy nie bawiłbym się w to.. Oczywiście nie ma rzeczy niemożliwych, ale prościej / taniej sprzedać TDS i kupić zdrowe karoseryjnie 530i V8 z zajechanym motorem - do tego wrzucić silnik, który masz. Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam

Opublikowano
wiem wiem że było by prościej czeka mnie dużo pracy przy mojej niuni jak zrobię to może wrzucę się pochwalić dzięki za odpowiedzi pozdrawiam serdecznie :) szerokosci pany :!:
Opublikowano
takie podejście mi się podoba :) nie ma, że się nie da :) nie zawsze droga na skróty jest najlepsza ;) wytrwałości stary :)
Gdyby Bóg kochał przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach ;)