Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam E91 318D. Gdy kupowałem samochód dojeżdżałem do pracy jakieś 35km dziennie w jedną stronę. Wszystko jest w jak najlepszym porządku, w zimie nawet przy wielkich mrozach auto zawsze zapaliło za pierwszym razem. Moja sytuacja się lekko zmieniała (przeprowadzka) i w chwili obecnej mam do pracy jakieś 3-4km... Lato, jesień jeszcze OK, ale martwię się o zimę. Chodzi mi mianowicie o to, czy przy tak małym kursie z autem nic poważnego się nie stanie? Diesel, mały dzienny przebieg przy dużym mrozie może coś namieszać...

Moje pytanie: czy brać się za benzynę czy raczej mogę pozostać przy dieslu?

Zaznaczam, iż większe trasy też się będą zdarzać w zimie:-)

Auto ma 185tys przebiegu, jak na razie 0 problemów z użytkowaniem...

Będę wdzięczny za pomoc

Opublikowano

Zostaw sobie diesla, najwyżej będzie ci więcej palił na tej trasie do pracy bo zimny. Podstawą są sprawne termostaty i świece żarowe.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
Nie wiem dlaczego takie obawy? Jezdze 320d juz 3 lata, 95% w miescie (krotkie odcinki). Do tej pory nie mialem NAJMNIESZEGO problemu z autem. Nie pali duzo, nie zapycha sie DPF, itp,itd. Nie wiem skad biora sie opowiesci (mity) o masakrowaniu diesla na krotkich odcinkach. Poprzednie auta to TDI pracujace w tych samych warunkach....i wszysko OKI.Trzymaj diesla i sie nie przejmuj.
Opublikowano

Uff, wielkie dzięki za rady... Tą zimę przejeździłem bez problemów ale jak już mówiłem na dłuższych odcinkach. W tej chwili jeżdżę jakieś 6, 7 min do pracy:P

Na jesień zrobię przegląd świec, ale chyba jest wszystko OK - przy -25st w styczniu auto bez zająknięcia odpalało. Termostaty też OK - grzeją do 88-90st.