Skocz do zawartości

e39 530i nie reaguje na pedal gazu ,czasem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:shock:

witam

mam problem od jakiegos czasu nie reaguje möj silnik m54 na pedal gazu.

stroje sam instalacje gazowä lpgtech i sprawdzajac inpa odczyty natknolem sie na blad w silniku :mad2:

nockelwelle sensor einlas.po tlumaczeniu to 65 czujnik polozenia walka -wejscie...

mam tez zbyt chyba male ladowanie bo jest 12,5 a pod obciazeniem 12v..

kiedys padl regulator i wlozylem taki z ebay za 30 euro( to mi co jakis czas migala lampka baterii na zegarach i czasem po ruszeniu mam takie ciche piii z bagaznika)

tak sie zastanawiam ze moze ten bläd i duze spalanie (gaz rzedu 22l/w miescie) to kwestia slabego ladowania albo padajacej baterii..

a jeszcze jak czyscilem przepustnice to polamalem jednä ze wtyczek (taki maly zatrzask) z tzw. domku pod kolektorem..

#

teraz zgupialem od czego tu zaczac... :mad2:

z mojä bee nie idzie sie nudzic
Opublikowano
duże spalanie i mułowatość to pewnie efekt padniętego czujnika wałka. W pewnym momencie może Ci w ogóle nie zapalić. Tylko sprawdź o który chodzi - ssący czy wydechowy - zazwyczaj pada wydechowy, jest na wierzchu z lewej strony tuż pod obudową vanosa tak że z wymianą nie ma problemu. Kupowałem wczoraj w Intercarsie bo u mnie też było podejrzenie ale okazało się co innego - 165zł, na allegro jest tego full od 90 zł... Oryginał niecałe 500zł :duh:
Tomek
Opublikowano

a co sie okazalo u ciebie :?: .dzieki za odpowiedz :idea:

wiem ze sä tansze podruby,ale kupilem podröbe regulatora napiecia i mam teraz 12v ladowania.to troszke malo, :mad2:

male napiecie tez moze powodowac warjacje czuniköw.ten blad wyskoczyl w ciagu 2 miechöw 2 razy :norty:

Opublikowano (edytowane)
:shock:

nockelwelle sensor einlas.po tlumaczeniu to 65 czujnik polozenia walka -wejscie...

Czyli czujnik polozenia walka rozrzadu zaworow ssacych.

Edytowane przez rolbas
Opublikowano

tak.

ale czy patrzac z boku auta na czujnik wydechowy- tez macie go troszki pod skosem?

bo u mnie jest tak toche w döl.nie ma 90 stopni w stosunku do obudowy silnika (przodu bloku silnika i vanosu) :mad2:

a drugie ile macie ladowanie w tescie zegaröw nr 9... ja mam przy swiatlach DRL i klimie-okolo 12,9 -13 volt.

möj mechanik möwi ze za malo to jest i dlatego czujniki mogä tak robic,auto mulic i palic wiecej.

a baterie mam z 2006 roku orginalnä bmw 640A ,80Ah....- po nocy w tescie zegaröw w garazu mam 11,8 volta..i jak odjezdzam to z kufra slysze takie ciche piiii... tak jakby z okolicy bateri(cos jak sygnal pdc -gong ale 3 razy ciszej)

i po zmianie regulatora na nieorginalny migala mi bateria na zegarach (ale po wylaczonym silniku) :norty:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

[imghttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/db279bd733ecc220.html][/img]

witam mam duze spalanie w miescie 20 l gazu w miescie :mad2:

i jeszcze znalazlem taka odlaczona wtyczke ,niewiem od czego to jest i gdzie wpiac :cry2:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b8496fd405b1232.html

pomocy :evil:

Opublikowano

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/db279bd733ecc220.html

silnik m54 z tylu kolektora przy przegrodzie tam niedaleko krokowy :idea: