Skocz do zawartości

Wymiana progów e34 520i sedan.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przed zimą planuje wymienić progi (oczywiście nie sam), bo stare są w stanie katastrofalnym. Gdy wrócę z urlopu wybieram się na oględziny, czy jest sens i czy będzie do czego wspawać nowe.

Używałem wyszukiwarki i wujka google, ale ciężko o konkrety w kwestii e34.

Teraz pytanie. Skąd wziąć nowe progi? Reparatury? Gdzie można dostać i jakie polecacie? Gdzieś czytałem, że można szukać używanych, ale to raczej w grę nie wchodzi, bo najnormalniej w świecie mi się nie chcę jeździć po szrotach i szukać w nieskończoność. Wiadomo, że zamienniki nie będą tak trwałe jak fabryczne, ale chciałbym, żeby spokojnie wytrzymały 2-3 lata. Powoli dochodzę do ładu ze staruszką i jeżeli się okaże, że da radę wymienić progi, to ma u mnie już dożywocie.

Kolejna kwestia, czy orientujecie się z cenami? Czytałem, że są "fachowcy", którzy biorą za takie usługi około mniej jak 100zł za sztukę i robią to po najniższej linii oporu. Ja chcę żeby to było zrobione porządnie i jestem w stanie przeznaczyć na robociznę około 1000zł.

Czekam na waszą pomocy

Opublikowano

Około miesiąca wstecz brałem znajomemu nowe na allegro cena chyba za szt 90 zł . To były dokładnie te progi. Cena wymiany 250 do 300zł , ale ten co wymieniał to wszystko w środku czyścił i zabezpieczył od rudej.

http://allegro.pl/prog-progi-bmw-e34-sedan-kombi-lewy-i2529609705.html

Opublikowano
  • Autor
Są w tych progach wzmocnienia pod lewarek?
Opublikowano
Nie nie ma wzmocnień ,zwykły kawałek wytłoczonej blachy. Wymiana progów to dla blacharza wyjątkowo podłe zadanie. Trzeba pozdejmowć przednie błotniki a co się z tym wiąże to i zderzak ,dżwi ,uszczelki,listwy progowe,podchylać dywany czyli najlepiej wyjąć fotele i już mamy pół samochodu rozebranego. Do tego nie wiadomo co bedzie pod zewnętrznymi blachami ,ile dorabiania przerdzewiałych elementów. Na sztuke to można zrobić szybko i tanio .Ale porządna robota niestety kosztuje.