Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam jedna szybka - od kierowcy nie działa mi juz dawno - cos sie rozleciało - silniczek niby buczy ale nie podnosi ani nie opuszcza... :( dolinka to straszna bo nie wiem jak sie za to zabrac ... nie wiem co moze byc uszkodzone a na moim zadupiu dobrego fachowca to do konca zycia nie znajde... co to moze byc???ile ewentualnie kosztuje nowy ten mechanizm?trzeba wymieniac całość??? aha no i jeszcze jedno druga szyba znaczy ta od pasażera po tygodniu mrozów - 20 stopni tez sie zepsuła zaczeła sie opuszczac do pewnego momentu po czym nagle usłyszałem trzask i spadła tu sytuacja jest jeszcze dziwniejsza bo jakby to wytłumaczyć? :duh: spadł przód szyby patrzac od lusterka i ustawiła sie tak jakby na kant - rozebrałem boczek chwyciłem szybe no i ja podniosłem tak zeby była u góry zanczy zamknieta bo sama nie chciała - podnosiła sie ale przód był nizej niz tył... tak to mniej w. wyglada... no i zna ktoś może jakiegoś dobrego fachmana od BMW z okolic Nowego Tomyśla? pobawił bym sie sam ale mam prace która nie daje mi na to czas... :( dzieki za pomoc i pozdro
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
No coz nie martw sie pewnie poszly plastikowe spinki od mechanizmu, na allegro sa za 7 zeta, w ASO zamowisz za 12 ale sa lepsze, samemu mozesz je zalozyc, ale jesli sie nie chcesz bawic idz do mechanika za grosze ci zrobi
Opublikowano
Jeżeli chodzi o szybę pasażera to prawdopodobnie wypadła jedna strona z prowadzenia, tak jak kolega wcześniej napisał trzeba wymienić spinkę.Co do szyby kierowcy w środku mechanizmu podnoszenia jest jedna plastikowa zębatka która najprawdopodobniej się wyrobiła. Silnik będzie pracował, ale nie będzie przenosił napędu na szybę. Musisz ściągnąc silnik i go rozebrać.Jest przy tym trochę roboty.Po pierwsze musisz rozwiercić nity mocujące cały mechanizm podnoszenia szyb(będzie ich 4 szt).Następnie od wewnątrz będzie przykręcony(na 4 torxy) silnik.
Opublikowano

przerabiałem sprawę spinek latem

fakt kosztują grosze

jeśli poszła tylko spinka to wymieniaszi po kłopocie

u mnie na dodatek puścił klej co trzyma szybę z aluminiową prowadniczką

no i trza było skleić na nowo :!:

klej UNIFIX w sklepie z klejami specjalistycznymi /ok.20 zł za tubę do pistoletu /---trochę za duża tuba jak na 1 szybkę ale jest on bezbarwny/trzyma super :cool2:

wcześniej usuń stary klej i odtłuść szybę i prowadniczkę :!:

pół roku wcześniej skleiłem to samo miejsce na warsztacie klejem czarnym do wstawiania szyb samochodowych - 70 zł całość + na własne ryzyko robota bo mogło puścić klejenie,no i puściło

PODCZAS ROBOTY NASMARUJ NA NOWO WSZYSTKIE PROWADNICZKI SPINEK/ZĘBATKI/MECHANIZM najlepiej wszystkie drzwi

U MNIE SMARU FABRYCZNEGO JUŻ NIE BYŁO I CHODZIŁO NA SUCHO :idea:

• 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
nie wymieniliście jeszcze jednej usterki która powoduje wyrywanie szyby ze ślizgów i stawianie jej kątem. To co napisał kolega wyżej o odklejeniu szyny od szyby też przerabiałem, ale powód był banalny, a kleiłem, wymieniałem ślizgi i nic to nie dawało - uszczelka w przedniej cześci drzwi, w której "jeździła" szyba po prostu sparciała i popękała powodując opór przy zasuwaniu czy odsuwaniu i tą stroną szyba się zapadała, więc proponuję zwrócić uwagę w takich sytuacjach także na tą uszczelkę :)
POLSKA TO JEDYNY KRAJ W KTÓRYM PREZYDENT MA SWOJĄ KOPIĘ ZAPASOWĄ
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, podpinam sie do tematu. gdyz podobny. Niedawno postanowilem zmienic marke samochodu z VW na BMW. Kupilem sobie E36 318i, problem moj polega na tym iz nie dzialaja mi w ogole el. szyby. Pytanie moje polega, gdzie moge szukac przyczyny tego feleru. Dodam ze wciskajac przycisk nie slychac pracy rzadnego silniczka, ni nic innego. Ktos mi mowile, ze moze byc spalony "jakis" przekaznik "kostka", nie wiem tylko gdzie jej szukac, ani jak moze wygladac :mad2: . Pod siedzeniem pasazera mam jakas kostke z napisem "SBE ELEKTRONIK" ale niewiem czy to to i co z tym zrobic :jawdrop: . Proslibym o pomoc i o nie nabijanie sie z mojego laizmu :naughty: .

POZDRO 4 @ll