Skocz do zawartości

530d e39 automat - koputer oszukuje spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
min tez oszukuje komputer... nawet na niego nie patrze ale spalanie moje jest niskie mam 2.5 diesla 163 km i za 100 zl wychodzi 17,5 litra robie 260-280 km w w miescie 200km
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witajcie pierwsza trasa moją 530 łącznie 1400km spalanie komputerowe to dokładnie 6.0 l , lecz po przeliczeniu litrów i kilometrów na moje wychodzi troche ponad 7 l. Czy przekłamanie o litr jest dopuszczalne ?
Opublikowano

Przekłamanie komputera to rzecz najbardziej normalna i popularna nie tylko w BMW. We wszystkich autach które miałem komputer zaniżał spalanie. Może nie tak hardcorowo jak powyżej u kolegi o 3-4 litry, ale do 1 litra to standard. Poza tym wystarczy, że zmienisz felgi na cal większe bez kalibracji kompa i już będziesz miec przekłamanie (we wszystkim prędkości, przebiegu, nie tylko spalaniu).

Średnie spalanie mojej 530dA to 9.4L (liczone po kilometrach - średnia z 18tys km) - a mam dość ciężką nogę, jeżdżę 40% miasto - 60% trasa. Ale jak kiedyś zrobiłem testa - reset spalania na autostradzie przy 100km/h i jednostajna jazda na tempomacie przez 80km - to komputer pokazał 4,8 ;)

A na poważnie - nie wierzcie w bajki, że "miałem nadzieję że będzie palić tyle co passat". To są 3 litry i prawie 200KM, galopujące z 6 cylindrów, wyprodukowane przynajmniej 10 lat temu. To musi spalić. Ale wg mnie daje za to bardzo dużo od siebie :D:D:D

Opublikowano

Witam kolegę z Grodziska ;)

Ja właśnie wczoraj zakończyłem mój test spalania liczony po realnie przejechanych kilometrach. Jazda była prawie wyłącznie po Grodzisku, na krótkich odcinkach, od świateł do świateł. Wynik 8,44 l/100 km, przy czym komputer pokazuje 8,3. Myślę, że różnica jest akceptowalna. 525d touring w manualu. Stąd spalanie z trasy do Włoch i z powrotem, które na komputerze wyszło 6,5 l realnie zapewne było o ten litr - półtora więcej. Moim zdaniem wynik rewelacyjny.

Jednostajna jazda po autostradzie 100 km/h na tempomacie - jak najbardziej możliwy jest wynik 4,8. Tyle, że on się natychmiast zmieni jak będzie się przyspieszać.

Opublikowano
Witam kolegę z Grodziska ;)

Ooo! Witam witam :) Wyślij coś więcej na PW, może się poznamy, trza się trzymać w kupie :)

Tyle, że on się natychmiast zmieni jak będzie się przyspieszać.

I o to chodzi. Z czystej ciekawości zrobilismy z kolegą to samo w jego Touaregu 5.0 V10 - jemu średnia wyszła 7,4 (!!!!!) przy 90km/h na tempomacie.

Tyle że w drodze powrotnej chcieliśmy sobie udowodnić, które auto jest lepsze do autostrady (w sensie kto szybciej dojedzie), no i dojechał jakieś 3 minuty wczesniej, ale mi wyszła średnia 11,8, a jemu 26,3 - i za to kocham moja dziunię :D :D :D

P.S.

Może ten temat jest częściej czytany i ktoś mi pomoże z webasto: KLIK