Skocz do zawartości

(E39) Problem z modulem komfortu oraz pamiecia foteli.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to e 39 1996r 2.8 Auto posiadam od 3 tyg.

Od momentu kupna nie działa pamięć foteli, kiedy akumulator był odłączony przez 2dni zaczęła działać przez jakieś 15min. Potem przestało działać ustawienie foteli i kiery, po chwili wszystko wróciło do normy tzn. działają fotele i kiera ale bez pamięci.

Kolejny problem to moduł komfortu. Nie działają tylne szyby (słychać przekaźnik ale nie podaję prądu dalej) nie widać na module żadnych zimnych lutów czy czegoś takiego. Po otwarciu przekaźników i ich przeczyszczeniu przestał działać centralny na cały tył (drzwi, klapka paliwa). Czy ktoś mógłby podać opis przekaźników w tym module(modul jest high)? Za co odpowiadaja?

http://img155.imageshack.us/img155/7973/dscf0010l.th.jpg

Takie jeszcze pytanie. Do czego jest ta metalowa płytka. Widać, że jest nadpalona. Za co odpowiada i czym można by ją było zastąpić?

http://img844.imageshack.us/img844/3669/dscf0015tm.th.jpg

Problem jest jeszcze z gazem, po postoju całonocnym gaz co jakiś czas się odłącza całkowicie (gaśnie guzik i brak reakcji). Po kilku kolejnych odpaleniach auta gaz powraca i działa powiedzmy do końca dnia.

Siedzę na różnych forach od 2 tyg ale nic takiego nie znalazłem. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Opublikowano

Najperw rozwiaz problem z gazem - mozliwe ze gazowniki cos zle podlaczyli.

Co do przekazników to odpowiadają m.in za centralny zamek, wycieraczki, lampki wewnetrzne, swiatla przeciwmglowe itd. Kazdy z nich steruje kilkoma rzeczami. Mozna je wymienic, ale chyba latwiej wsadzic inny moduł.

Co do pamięci, to odpowiedzialny za to jest moduł w drzwiach kierowcy (z przyciskami) i pasazera (pod tapicerką).

Podpytaj kolegi MaciejV8, on sie w tym specjalizuje.

Xdrive

Koder

Opublikowano
Widzę,że jakiś wirus panuje.U mnie też cyrk z pamięcią,ale tylko lusterek. W 1996 za pamięć foteli głównie odpowiada panel w drzwiach kierowcy (ten z przyciskami od otwierania szyb).On także jest odpowiedzialny za centralny zamek. Podmień go na inny,ale taki sam wizualnie jak twój,(mam na myśli układ podpięcia kostek bo są trzy rodzaje).Jeżeli to nie da rezultatu w jednej z tych kostek podpiętych do tego panelu wyszukaj niebieski kabel z czerwonym paskiem, następnie w białej kostce przy module komfortu znajdziesz kabel o takich samych barwach.Weź miernik i sprawdź czy jest przejście.
Opublikowano

Takie jeszcze pytanie. Do czego jest ta metalowa płytka. Widać, że jest nadpalona. Za co odpowiada i czym można by ją było zastąpić?

Te 2 płytki to po prostu bezpieczniki

Opublikowano
Dzięki za podpowiedzi. Zaraz się biorę za diagnozę. Co do gazy to prawie samo się rozwiązało. Problem ustąpił częściowo po wymianie alternatora i akumulatora. Tzn dzieje się to tylko raz po odpaleniu po nocy i przejechaniu 10km (rozłączy przejedzie 2km i załączy i działa wyśmienicie). Zasilanie jest podpięte pod alternator i myślę, że jak dostawał za niskie napięcie do komputer głupiał. Na aku było ładowanie dokładnie 11.5V na alternatorze też. Pewnie jeszcze regulator napięcia do wymiany bo trzyma teraz 12,9-13V
Opublikowano
Nie ma przejscia na tym niebieskim kabelku. Gdzie szukac najlepiej przerwania zeby nie rozbierac calej dechy?
Opublikowano
Przepraszam moj blad. Nie ten niebieski wzialem. Zbyt pochopnie napisalem. Jest przejscie ale rozebralem modul do sterowania szybami i kilka lutow wyglada na zimne. Niestety innego nie mam zeby podpiac. Postaram sie przelutowac i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Opublikowano
A więc przelutowałem ten panel od sterowania lusterek. Dalej nic... Może wyciągnąć moduł spod fotela kierowcy? Jeżeli tak czy trzeba wyciągać fotel?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mialem chwile i wyciagnalem modul pamieci z fotela,wyglada w porzadku no chyba ze jest walnieta kosc pamieci. Wtyczki pod fotelem poczyszczone,kable cale. Dalej nic. Ma ktos jakis pomysl? Ewentualnie jezeli ta blaszka w module komfortu to bezpiecznik to jakiej wartosci?moze tu jest przyczyna?

Gaz juz rozwiazany,przyczyna byl komputer. Wymieniony na prawie nowy i smiga:)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Mam również problem z pamięcią foteli i kierownicy, BMW 530dA 2001r.

1. Mianowicie praktycznie za każdym razem kiedy włączam stacyjkę kierownica ustawia się w pozycji nie wiadomo skąd wziętej wciskam "M" na drzwiach ustawiam kierownicę wciskam odpowiedni numer zapamiętuje na kilka ustawie po czy znowu to samo pozycja w ogóle nie wiadomo skąd. Kiedy natomiast wyłączam silnik i wyciągam kluczyk ze stacyjki kierownica i wraca na samą górę a kiedy ręcznie podniosę ją to traci ustawienie i przy kolejnym włączaniu stacyjki stoi.

2. Kolejny problem to pamięć fotela kierowcy mam ustawione dla 2 kierowców, jednak kiedy dłużej się nie używa ustawienia numer 2 to również je gubi i po naciśnięciu nic się nie dzieje, ale nie zdarzyło mi się żeby zgubił ustawienie numer 1 zawsze kiedy przestawię fotel i nacisnę jedynkę ustawia tak jak należy.

3. Następnie kiedy wyłączam silnik i wyciągam kluczyk ze stacji raz się zaświeci światło wewnątrz a za innym razem zaświeci się dopiero po otwarciu drzwi.

Wszystkie problemy takie pierdołowate ale najbardziej denerwujące.

Opublikowano
Jeżeli tak się dzieje od kiedy masz samochód to prawdopodobnie poprzedni właściciel przypisał te ustawienia do kluczyka,można to wykasować.
Opublikowano
Jeżeli tak się dzieje od kiedy masz samochód to prawdopodobnie poprzedni właściciel przypisał te ustawienia do kluczyka,można to wykasować.

Wcześniej było dobrze. Teraz w zimę tak się zaczęło dziać.

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam. Mam ten sam problem wszystko jako elektryka działa. Problem jest z pamiecia a konkretniej ustawieniem fotela i kierownicy. Dziala jedynie do lusterek. Pomocy