Skocz do zawartości

Jak odpowietrzyć układ korbowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Gdzieś na forum czytałem, że jak auto bierze olej to trzeba zacząć od odpowietrzenia układu korboweg. Mam pytanko jak to zrobić. Proszę o instrukcje. Silnik 1.6 m40

Opublikowano
A nie chodziło czasem o wentylację?
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
  • Autor
Nie, nie chodziło o wentylację :) Napewno była mowa o układzie korbowym. zresztą chyba wentylacja i olej nie mają nic ze sobą wspólnego? Podobno gdzieś na silniku jest odpowietrznik ale nie wiem gdzie.
Opublikowano

Dzwony biły, ale nie w tym kościele :mrgreen:

Silnik może żreć olej przez układ odpowietrzenia skrzyni korbowej (potencjalnie wybuchowe opary są odprowadzane z wnętrza silnika pod tłokami przewodem do układu dolotowego, dalej zasysanego do silnika i tam bezpiecznie spalane). Z tym że zwykle jest to objaw sporego zużycia silnika (M40 >300 tkm).

Jeżeli silnik jest "młody", sprawcą dużego zużycia oleju będą raczej wyjechane uszczelniacze zaworów.

BTW, wynik rzędu <1 l oleju / 10,000 km nie budziłby mojego niepokoju.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Z tego co wiem to skrzynia korbowa odpowietrza sie sama przez uklad odpowietrzania ale uzytkownik raczej nie ma na to wplywu :)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Z tego co wiem to skrzynia korbowa odpowietrza sie sama przez uklad odpowietrzania ale uzytkownik raczej nie ma na to wplywu :)

W każdym silniku jest odpowietrzanie układu korbowego... "rura" zawsze kończy się w okolicach dolotu.

Kai