Skocz do zawartości

elektrozaworek od EGR e46

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przeglądąlem temat pewnego użytkownika który miał problem z brakiem mocy na niskich obrotach, okazało się że jak zaślepił EGR to usterka ustąpiła, dlatego też chce zaślepić ten EGR i sprawdzić czy u mnie także pomoże, tylko nie wiem jak to zrobić, znalazłem fotke:

http://desmond.imageshack.us/Himg404/scaled.php?server=404&filename=egrv.jpg&res=landing

zapoznałem się z nią, teraz tylko pomóżcie, jak zaślepic EGR, pozdro

Opublikowano

ten co pokazujesz jest od sterowania turbo (są takie same)

ten od EGR jest po drugiej stronie, tam w pobliżu filtra oleju. Jest on mało widoczny, ciężko dośc go odkręcić.

Odłączenie EGR można zrobić na kilka sposobów

- odpinając gumowy/silikonowy wężyk od EGR i go jakoś zaslepiając (węzyk aby podciśnienie sie utrzymywało, ja swoj silikonowy zagiałem i zacisnałem trytytką), no i kawałek weżyka wziałem i założyłem w miejsce z którego zdjałem wcześniejszy węzyk i rownież go zagiałem i zacisnąłem.

- wstawić kawałek blachy, grubej aby spaliny tego nei przepaliły aby zablokować dopływ spalin.

Ja stosuje ten pierwszy sposób ponieważ w 2 minuty moge EGR właczyć czyli nałożyć węzyk od zaworka na krócieć EGR i już działa :)

szukam
Opublikowano
  • Autor

czyli to co oznaczyłem czerwonym kółkiem mam odpiąć pozatykać z obu stron np, śrubką?

http://desmond.imageshack.us/Himg7/scaled.php?server=7&filename=egrr.jpg&res=landing

Opublikowano

widze że coś słabo czytasz. To jest zaworek od turbo!!, zaworek od EGR jest po drugiej stronie.

na to zdjęcie patrz, to jest EGR i węzyk sterujacy EGR które idzie do zaworka.

http://i668.photobucket.com/albums/vv45/320dslowtech/egrbypass.jpg

jest EGR i jest wężyk, sciagasz ten wężyk co widzisz na zdjęciu i go zaślepiasz, jak to już twoja sprawa.

Ja jeszcze zaślepiłem element z którego ściągnałem wężyk, ale nie jest to chyba konieczne.

tutaj wlasnie widzisz jak ktoś węzyk zaslepił, zacisnął go czymś i przypiał jakaś gejową trytytką (różowa ? ) hehe.

szukam
Opublikowano
  • Autor
taaak mam zdecydowane problemy z mechaniką, mało potrafie zrobić, dzięki za zdjęcie, szkoda tylko że jest w takim przybliżeniu, ale postaram sie znaleźć to miejsce, przynamniej wiem że jest po prawej stronie, jeszcze raz dzięki! :o
Opublikowano

http://www.eksploratorzy.neostrada.pl/bmw/egr.jpg

prosze, to duże srebrne na środku zdjęcia to EGR. Warto od razu tam zajrzeć i wyczyscić wszystko bo się możesz przerazić co tam w środku jest.

Ściagnij tą gumową duża rure co wchodzi do EGR i zajrzyj do środka.

szukam
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kolego jak zdejmiesz osłonę silnika to zobaczysz kolektor ssący, a patrząc na niego po prawej stronie, przed Twoimi oczami będzie EGR (takie srebrne ustrojstwo, wpisz na allegro i zobaczysz jak to wygląda) i do niego przypięty jest ten wężyk co na zdjęciu :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
wszystko jasne dzięki wam panowie, rozumiem, poradze sobie :)
Opublikowano

No i jak kolego? Sprawdzałeś -jakieś zmiany na lepsze?

A swoją droga podobno po takim teście wywali od razu błąd niedoładowania...

Przejmować się tym?

I czy po obsadzeniu ponownie wężyków tak jak było pierwotnie ,błąd zniknie sam.....czy trzeba go samemu skasować np.przy pomocy INPY ?

Opublikowano

ja ostatnio sprawdzałem bo jeżdze pól roku chyba już z odpiętym i był błąd od EGR w inpie.

Błedy sie same nie kasują. Jedynie kontrolke klocków można zgasić samemu bez interfejsu.

szukam
Opublikowano
  • Autor
tak sprawdziłem, przyznam że pokładałe w tym wielkie nadzieje, odpiąłem ten wężyk, pozatykałem jak rzeba, ruszam, i ... niestety nie pomogło, chociaż w wyobraźni już widziałem jak samochód dostaje moc na poziomie 2000 obrotów, trudno, edukuje się dalej i szukam
Opublikowano

To wiedziałem.

Co do błędu od EGR w INPIE to skasowałeś go normalnie przy użyciu tego programu?

...wchodzę na ten błąd - CANCEL i po sprawie.

Czy należy go skasować? Biorąc pod uwagę,że będę tak jeździł jakiś czas.

Czymś ryzykuję?

Wiem-docelowo najlepiej ograniczyć jego działanie DISEM..."

Opublikowano
nie przeszkadza ten błąd w niczym. Tak wchodzi się w odczyt błedów a potem wyczyść/usuń błędy (zależy jaka wersja jezykowa inpy będą te komunikaty brzmieć inaczej)
szukam
Opublikowano
  • Autor
Kemot czytalem ten materiał już, ale jak wczesniej pisąłem nie mam pojęcia na temat mechaniki pojazdu, jutro wypłata, więc zajade do gościa z dobrym sprzetem podepnie pod komputer, i tak musze air baga wykasowac bo swieci się kontrolka
Opublikowano
ja miałem zaślepiony i postanowiłem podłączyć z powrotem ponieważ zamulał do 1800 a teraz normalnie ruszam i lepiej jedzie z dołu. Na wyższych obrotach nie ma różnicy. Nie jestem znawcą ale chyba jak autko nie ma mocy w jakimkolwiek przedziale to trzeba szukać prawdziwej przyczyny bo z tego co czytałem tu wcześniej to zaślepienie nie jest najlepszym rozwiązaniem
Opublikowano
  • Autor
zaślepiłem ale nie pomogło, ale nawet gdyby pomogło to już bym wiedział gdzie twki problem i bym to podłączył spowrotem, tyle że naprawił
Opublikowano
Kemot czytalem ten materiał już, ale jak wczesniej pisąłem nie mam pojęcia na temat mechaniki pojazdu, jutro wypłata, więc zajade do gościa z dobrym sprzetem podepnie pod komputer, i tak musze air baga wykasowac bo swieci się kontrolka

Jeśli chodzi o kontrolkę poduszek powietrznych, to może to być mata zajętości pasażera, częsta usterka w e46. Tutaj temat jak można spróbować to naprawić http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=150928 robiłem to ostatnio u siebie i na razie działa, zobaczymy jak długo. Na kompie wyjdzie Ci czy to na pewno mata powoduję palenie się kontroli.

Opublikowano
  • Autor
nigdy w życiu nie zrobie takiej skomplikowanej operacji, wiem tylko że kontrolka zaświeciła się gdy czekałem na mame która weszła do sklepu;D zacząłem ustawiać sobie siedzenie bo ojciec który chciał sie przejechać ustawił jak chciał i tak zostawił, ustawiłem sobie fotel wszystko fajnie jade, a tu matka do mnie, że mi się kontrolka świeci.. i tyle :wink:
Opublikowano
Nie jest to takie trudne jak się wydaję, trzeba mieć tylko czas i cierpliwość przy odpinaniu tych okrągłych zapinek. Najlepiej mieć do tego jakieś szczypce, w normalnych fotelach jest trochę łatwiej. W fotelach sportsitze trzeba wymontować oparcie i dobrać się do maty od tyłu siedzenia. Ale najpierw na kompie sprawdź co powoduje palenie się kontrolki, żeby mieć pewność.
Opublikowano
i po co to robić jak dioda plus rezystor to jakas złotówka w sklepie i wlutowanie tego to 5 minut ? bo wystarczy odpiąć kostke i sobie w domku przy piwku przylutować ?:) a prasowanie tej maty potem trzeba chyba powtarzać etc.
szukam