Skocz do zawartości

E39 Touring instalacja tylnych świateł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam od niedawna przestało mi świecić jedno ze świateł cofania ( lewe) żarówka ok . sprawdziłem rozebrałem słupki klapy i jest to kabel żółto biały , napięcie nie dochodzi do klapy. dalej nie sprawdzałem kable wchodzą w podsufitkę i nie wiem gdzie dalej wychodzą ktoś podpowie ?? pozdrawiam .
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Cześć kolego, instalacja tylnej klapy w naszych turingach to temat rzeka, często łamią się kabelki w okolicach zawiasów, osobiście miałem ten problem ze stopem... Podpowiem, że najlepszym rozwiązaniem jest dobrać się do kabli przez głośnik w podsufitce, jak go wyjmiesz, to sięgniesz palcami czarny gumowy peszel, a środku będą kable, jak delikatnie pociągniesz ten peszel do siebie, to ukażą się kabelki, tam sprawdź czy jest napięcie, pewnie nie będzie, bo kabelek ułamał się przy zawiasach jak już wspomniałem, wymień ułamany kawałek i powinno być ok, a jak nie będzie tam napiecia, to zostaje Ci "polski" sposób, pociągnij kabelek od działającego światła w klapie do niedziałającego, to takie trochę na skróty, ale nie będę Ci proponował wymiany całej wiązki :mad2:

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano
  • Autor
wielkie dzięki za podpowiedz z głośnikiem , prawdopodobnie w okolicy zawiasu kabel się przełamał bo jak jeszcze na początku majdałem klapą to nieraz zaświeciło się . pozdrawiam