Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Panowie

Jestem tu nowy i mam problem :/

ze dwa tygodnie temu padał bardzo ostry deszcz i auto zdeczka zalało i zapaliła mi się kontrolka poduszki powietrznej

i po podłączeniu do kompa jest błąd 23 MRSA_right MRSA returns error

i nie wiem co to może być

proszę o pomoc

tylko wspomnę że z tyłu za siedzeniem pasażera leży u mnie pióro od podgrzewanych siedzeń (siedzenie w pełni sprawne lecz jakaś mata leży) i to było zamoczone po tej małej "powodzi" :(

wygląda to następująco http://images45.fotosik.pl/1448/82b885fab3119a5egen.jpg

co zrobić z tym błędem ??

jak to rozwiązać??

proszę o pomoc

pozdrawiam

Edytowane przez TMS0805
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To jest mata zajętości pasażera od układu poduszek powietrznych, nie żadne tam grzanie tyłka :duh:

Jakim cudem masz ją za fotelem, jak powinna być w środku?

Jak ją zalało, to nie dziwne że SRS wywalił błąd.

Opublikowano

jakim cudem to nie mam pojęcia auto mam od miesiąca a kupiłem od znajomego i sam mówił że nie wiem skąd się tam pojawiła

czyli jak bym wymienił ta mate (ale powinna być w siedzeniu) :( to może wtedy po podłączeniu do kompa błąd da się skasować i układ będzie działał poprawnie??

jakieś propozycje jak to naprawić??

Opublikowano
Może tak może nie. Nikt Ci tak naprawdę nie odpowie. i tak i tak musisz spróbować skasować błąd. Jak to nie pomoże to masz w zrób to sam patent jak zgasić kontorlkę.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Koledzy mam pewien problem otóż posiadam kierownice z ///M i chciałem se ją wymienić za moją starą (Zwykła po lift na Multi) i po pierwsze gdy wsadziłem piny do wejścia nie działała w ogóle multi funkcja ani podświetlenie nic, nie wiem czy to wina kabelków bo wydają się poprzecierane?? Ale druga rzecz najważniejsza założyłem z powrotem starą kiere i BŁĄD poduszki nagle się pojawił, czym to może być spowodowane i czy zwykłe skasowanie błędów pomoże?? Obawiam się tylko żeby mi podczas jazdy nie dupła bo nie będzie ciekawie...
Opublikowano
Błąd zawsze Ci wyskoczy bo odpiąłeś poduszke kierownicy i po włączeniu zapłonu sterownik jej nie wykrył dlatego zanotował awarie. Teraz musisz podłączyć komputer i zwyczajnie skasować błąd i owszem w razie kolizji poduszka nie zadziała przy zapalonej kontrolce.
Opublikowano

Ok czyli podpięcie pod kompa i skasowanie pomoże tak?? I wszystko będzie cacy ? Lecz mam jedno ALE kiedyś chciałem zobaczyć jaką mam taśmę kierownicy i wykręciłem poduchę i potem znowu zakręciłem i nic żadnego błędu wtedy nie było.. ??

A propos tej kierownicy może mi czegoś brakować jakiegoś kabelka czy po prostu nie będzie mi działać ??

Opublikowano
Bo wtedy może nie włączyłeś zapłonu? A poza tym nie wiem co masz na myśli pisząć "wykręciłem"? Jeżeli odkręciłeś tylko śrubki no to oczywiste że nie złapie błedu bo nie odpiąłeś wtyczki. Jeżelu natomiast odpiąłeś wtyczke a nie właczyłeś zapłonu to podejrzewam że nie złapał błędu bo komputer sprawdza poduszki w momencie zapłonu. A co do taśm od poduszek to należy z nimi uważać i jeżeli skasowanie błędu nie pomoże to tam szukaj przyczyny.
Opublikowano
Teraz tak myślę i rzeczywiście wtedy chyba nie włączyłem zapłonu. I to wyjaśnia teraz ten błąd. Dzięki za pomoc :)
  • 2 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz tylko w fotelu pasażera.

Przecież kierowca w aucie jedzie zawsze, to raczej bezsensowne było by montowanie czujnika :mrgreen:

Opublikowano
To prawda kierowca jedzie zawsze :) więc ten fotel zawsze masz zajęty,inaczej jest z pasażerem. Ale skąd ta pewność kolego, że akurat mata nawaliła?? Sprawdzałeś kompem i masz podane nr usterki?? Uruchom INPĘ wybierasz w menu Nadwozie-->Airbag i tam sprawdzasz status wszystkich danych odnośnie airbagu
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli mówicie że na 100% to nie od maty kierowcy?

My mu tłumacz a on dalej swoje. :mad2:

Nie ma czegoś takiego jak mata zajętości fotela kierowcy.

No pomyśl, po co w aucie potrzebny czujnik który określa czy ktoś siedzi na miejscu kierowcy?

Wyobrażasz sobie sytuację że auto jedzie bez kierowcy? :roll:

Opublikowano

Witajcie

temat z poduchą rozwiązany

padł mi czujnik zderzenia bocznego po prawej stronie

wymiana pomogła a mate po prostu zastąpiłem emulatorem i teraz układzik działa poprawnie :D

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam,

Pozwolę się podłączyć do tematu. Błąd kasowałem już kilkukrotnie i niekiedy kontrolka zaczyna świecić po tygodniu, niekiedy po skręceniu kierownicą. Załączam zrzut błędu z INPY - za każdym razem ten sam. http://zapodaj.net/d396f07cb6cc9.png.html

Od czego najlepiej zacząć, taśma w kierownicy?

U mnie to samo tylko bez słowa "Stufe 1". jak byłby ktoś uprzejmy napisać jednym słowem czy to taśma byłbym wdzięczny :)

Opublikowano
no właśnie multi działa ale pewnie coś na chwile nie styka i wywali błąd, jak odbiorę autko od mechaniora to zerknę ( i teraz pytanie czy coś tam bedzie widać czy to jest nie naprawialne i całość do wymiany?)