Skocz do zawartości

[E38]Nieszczęsny PIN (CODE) do odpalania samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Moj pierwszy temat na forum, a jestem strasznie zly na siebie i na moja siodemke

Otóz siedze sobie dzisiaj w garazu kluczyk byl na pierwszej pozycji no i na obc zobaczylem magiczny napis ktorego nie bylo jak jest odpalony chodzi o nieszczesny napis CODE.. oczywiscie kliknalem bo musialem to przetestowac, po kliknieciu poprosilo mnie o kod no to ustawilem "9999" no i wyjalem kluczyk ze stacyjki i to byl chyba najwiekszy moj blad odkąd posiadam ten samochod za jakies 20min chce wyjechac z garazu a tu co? Probuje odpalic i nic rozrusznik w ogole nie kreci, kontrolki od zaplonu wszystkie sie zapalaja, teraz najdziwniejsza sprawa, z tego co wiem to na wyswietlaczu OBC (tym na srodku) powinien wyswietlic sie napis CODE zebym mogl wprowadzic moj zalozony kod i co ? Za przeproszeniem go** na wyswietlaczu OBC nic sie nie pojawia po prostu czarno na pierwszej pozycji jak i na drugiej. Wciskalem wszystkie klawisze jakie sie dalo i nic sie nie zapala. OBC raczej nagle sie nie zepsulo, a raczej napewno, bo jak wyjmę kluczyk i nacisne ikonke zegara to sie wyswietla ale nic wiecej, nie udalo mi sie zapalic OBC. Nie wiem czy to ma jakis zwiazek, ale nie dziala mi przycisk "BC" przy kierownicy w manetce, aha i druga sprawa liczniki raczej byly wymieniane bo po wejsciu w opcje 7 liczb vinu jest inna niz u mnie. Poszukalem troche w internecie jak pozbyc sie tego winu i znalazlem jakies 3 instrukcje zeby po prostu odpiac aku na 15min, podlaczyc z powrotem, przekrecic kluczyk na 1 sza pozycje i powinno odliczac 15min do odpalenia, niestety u mnie nadal nic na OBC sie nie wyswietla. Probowalem tez ten sposob z restem komputera (zlaczenie klem na 10min) ale tez nic nie dalo, Panowie męcze sie z tym od godz 11 i niestety nic kompletnie nie udalo mi sie zrobic, nie wiem moze podpiąc pod INPE zeby skasowac jakies dane komputera, w ogole jest taka opcja? Aha dodam, ze rozrusznik jest sprawny, bo jesli kolega trzymal kluczyk w pozycji pracy rozrusznika a ja w tym czasie odlaczylem aku i podlaczylem do przez 1sek zakrecil i go odcieło. I moim zdaniem to na 100% wina CODE, bo nie pali sie w ogole OBC, a przeciez na zaplonie powinno normalnie dzialac. Nie wiem czy to ma jakies znaczenie, ale nie wiem dlaczego nie gasnie mi kontrolka od tempomatu, dopiero po jakis 15-20min jak zamkne samochod. Moze jest jakis inny sposob na usuniecie tego CODE? Bardzo proszę o pomoc, jesli ktos jest z Lublina to w razie czego mozemy sie umowic.

Dodam, ze moj panel wygląda tak:

http://kupsprowadzone.pl/740/www/0063.jpg

Nie jest to dokladnie moj panel, ale wyglada identycznie (lacznie z climatroniciem, jesli ma to znaczenie), aha i nie mam jeszcze oryginalnego radia, tylko jakies od Opla podlaczone, moze to robi jakąś roznice, ze nie wyswietla mi sie ten napis CODE?

Z gory dziekuje za odpowiedz

Opublikowano
To się rozpisałeś :mrgreen: radio nie ma znaczenia jakie masz, prawidłowo jak byś zakodował to powinno normalnie odpalić po wpisaniu właściwego kodu. Chyba że ktoś wcześniej ustawił inny kod. W moim byłym E34 540 na początku bawiłem się tym kodowaniem i działało a po paru miesiącach coś się stało i nie reagował na niego ale normalnie go odpalałem
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano

No troszke :D Jest postęp po odpięciu zegarów a dokladniej kostki najbardziej po prawej stronie siedząc na miejscu kierowcy samchod normalnie odpala tzn. trzeba najpierw odpiąc zegary odlaczyc aku, podlaczyc aku i dopiero odpala (nie ma znaczenia czy OBC jest podlacze albo odlaczone) jesli podlacze zegary w czasie pracy silnika, to samochod normalnie chodzi, ale jak go zgasze to juz nie odpali (trzeba powtorzyc cala procedure) No i druga sprawa ktora mnie zdnerwowala.. dzisiaj na noc odlaczylem aku i zlaczylem klemy na noc (tak jak w instrukcji resetu ecu) niestety jak przyszedlem rano do garazu, to samochod nie otwiera sie ani nie zamyka z kluczyka (wymienilem dzisiaj baterie) wczesniej dzialalo wszystko normalnie, oczywiscie probowalem programowac kluczyk, ale samochod nie reaguje, kluczyk owszem mruga. Jeszcze jedna sprawa jak są odpiete zegary i wyjmę imobilaizer z kluczyka i odpale samochod samym grotem to tez normalnie odpala. Nie wiem czy to ma jakis zwiazek.

Z gory dziekuje za odpowiedz

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Czy udało Ci się z tym "CODE" oprócz jazdy bez zegarów? Podaj przepis na to bo mam wyjazd na wakacje po jutrze a tu awaria. Please.
..:: Burzę Mity Wyobraźni ::..
Opublikowano
Procedura Code wygląda tak; ty wpisujesz swój kod i zamykasz auto, wracasz wkładasz kluczyk i fura zaczyna sprawdzać wszystkie moduły. Po autoryzacji prosi cię o kod. A u ciebie ten proces nie wyjdzie za chiny ludowe bo masz podmieniony i nie przykodowany licznik. Dodatkowo naczytałeś się pierdół o twardym resecie i rozjechał się moduł gm3 dlatego nie działa kluczyk. Proponuję ci jedno rozwiązanie,znajdź kogoś z dobrym sprzętem do ogarniania elektroniki w Bmw i powinno być ok. A inpe,ncs-a olej bo narobisz jeszcze większego bałaganu. Pozdrawiam.
Opublikowano

zastanawiam się nad tym jak poradzili sobie Ci którzy mieli podobny problem. Napiszcie czy ów problem mieliście w przypadku spolszczenia navi i BC MK2 ?

Mam wgrane spolszczenie w mk2 - może to oprogramowanie nie ma tej opcji awaryjnego odbezpieczenia?

Każda uwaga cenna.

Opublikowano
już działa - reset modułu poprzez ncs expert-a pomógł
Opublikowano
Przeprogramowac zegary mozna szybko pasoftem, zmiana vin i dokodowanie co tam potrzeba. Nie wiem czy do ogarniecia tego CODE potrzebne bedzie oryginalne radio, cos tam mi sie kojaży apropo czarnego wyswietlacza. Potrzebny ci ktos ogarniety z disem albo pasoftem. Nie odpinaj klem i kostek w zegarach bo to nic nie da.
Opublikowano
Kostka w zegarach do odpięcia przydaje się żeby gdzieś dojechać - mnie pomogła. Zegary to moduł IKE a trzeba zrestartować jak dobrze pamiętam IDE.