Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam Kolegów.

Moje pytanie jest pewnie banalne, ale mam pytanie o lampkę/kontrolkę przy włączniku świateł. Wydaje mi się że raz czy dwa świeciła się na zielono... ale mogę się mylić. Do czego ona służy i jak działa? Mam zwykłe lampy bez ksenonów, pozdrawiam

Opublikowano
Pytasz o włącznik świateł przeciwmgielnych? zielony to przód a żółty to tył (albo na odwrót) zaraz koło pokrętełka od świateł.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie znam żadnej innej kontrolki przy włączniku świateł (a już z pewnością nie kojarzę żadnej zielonej, czy żółtej), niż ta, która de facto nie jest kontrolką, tylko czujnikiem natężenia światła w kabinie.

Chyba, że mowa nie o włączniku świateł, tylko o liczniku, tam kontrolek od groma.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie chodzi mi o kontrolki na desce rozdzielczej tylko o tą przy włączniku świateł. Konkretnie o tą lampkę/kontrolkę:

http://img213.imageshack.us/img213/6660/e46i.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I wszystko jasne. To nie jest kontrolka. Jest to czujnik jak wyżej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jakie zadania ma w takim razie ten czujnik? Czym steruje? Czy możliwe aby świecił się na zielono?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem. czy powinien świecić, nie zwracam na to uwagi. Ma zadanie mierzyć naświetlenie kabiny i odpowiednio sterować intensywnością podświetlenia deski rozdzielczej - licznik, radio, klima...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ok, dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam i temat uważam za zamknięty
Opublikowano
W wersji z automatycznym włącznikiem świateł jest na włączniku kontrolka i ona świeci na zielono, jeśli światła się uaktywniły.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No właśnie, tak mi się wydaję że kiedyś paliła się na zielono... Chociaż nie mam opcji auto... A w sumie od oświetlenia wnętrza jest oddzielna regulacja....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w sumie od oświetlenia wnętrza jest oddzielna regulacja....

No jest. I co z tego wynika? Oczywiście nie musisz wierzyć w to, co pisałem wyżej.

Ja mam opcję auto, ale jakoś nie zaglądam w stronę włącznika (pewnie właśnie dlatego, że mam auto i czujnik zmierzchu).

EDIT: zaobserwowałem dziś rano, jw - czujnik zmierzchu + zakodowane DLRy, nic nie świeci podczas włączania świateł, ręcznie, bądź automatycznie.

Opublikowano
No to ja się postaram dzisiaj wrzucić fotkę od siebie :) U mnie po aktywacji świateł z pozycji 'A' pali się zielona dioda :)
Opublikowano

Hej,

wrzucam zdjęcia: http://imgur.com/a/UO9zg. Na 2 zdjęciu kluczyki w pierwszej pozycji, zapaliły się postojówki, na 3 zdjęciu włączyłem zapłon i zapaliły się również mijania i... to mnie właśnie zdziwiło. Dlaczego światła się zapaliły, skoro na zewnątrz było jasno? Czujnik natężenia światła mam sprawny, bo widzę wieczorem, że ściemniają mi się zegary, jeśli robi się ciemniej (zasłonię czujnik ręką).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To się wstrzeliłeś w temat :duh: Dopiero teraz zajarzyłem, że ty mówisz o całkiem nnejo kontrolce, niż ta, o którą pyta autor tematu. Nie ma on włącznika automatycznego, więc nie ma też diody. Poza tym na fotce wyżej jasno pokazuje, o co mu chodzi. Temat do zamknięcia.
Opublikowano
Nie no, ja od początku wiem, o czym piszę :) Pytanie brzmiało, czy czujnik światła na włączniku może świecić :P Odpowiedź - nie, ale jest wersja włącznika, w której świeci zielona dioda - informacja w ramach poszerzania wiedzy :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No TY wiesz, o czym piszesz. Diodę od autmatycznych świate to i ja mam, żadna nowość. Zamieszałeś nieźle, myślałem, że i ja się douczę, a tu lipa. No nic, sprawa wyjaśniona.
Opublikowano
W wersji z automatycznym włącznikiem świateł jest na włączniku kontrolka i ona świeci na zielono, jeśli światła się uaktywniły.

Co tu jest niejasnego? :)

Zresztą - temat przewałkowany, zdjęcia wklejone, nie ma co dalej tego ciągnąć :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niejasnego? Wydaje mi się, że raptem w poście powyżej napisałem, że sprawa wyjaśniona.