Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kilka dni temu miałem kolizję.

Auto będzie naprawiane w OC sprawcy w ASO BMW.

Załączam zdjęcie uszkodzonego zderzaka.

http://imageshack.us/photo/my-images/337/img9978j.jpg/

Proszę, napiszcie czy widoczne uszkodzenie kwalifikuje się do wymiany całego elementu na nowy?

We wstępnym kosztorysie rzeczoznawca uwzględnił jedynie lakierowanie zderzaka, a nie wymianę na nowy.

Opublikowano
Moim zdaniem ten element nadaje się do lakierowania, nie trzeba go wymieniać. Pytanie tylko czy pod zderzakiem wszystko ok, czy nie uszkodziły się żadne mocowania itp. Czy rzeczoznawca zdejmował zderzak?
Opublikowano

Rzeczoznawca nie zdejmował zderzaka. Czy po takim lakierowaniu grubość lakieru mierzona miernikiem będzie odbiegała od przyjętych norm?

Oprócz tego elementu są jeszcze dwa dużo mocniej uszkodzone, ale to już tylko wymiana i tak tez jest w kosztorysie. Jednak rzeczoznawca wycenił wymianę drzwi na 780 zł a lewej tylnej ćwiartki na 900 z groszami :) Ceny chyba z używek z allegro.

Na szczęście daje do ASO BMW i rozliczenie bezgotówkowe, więc chyba nie będzie problemów.

Opublikowano
Na elementach plastikowych nie zmierzysz grubości lakieru tradycyjnym miernikiem, więc się nie przejmuj że powłoka będzie odbiegała od fabryki. Rozumiem że chodzi Ci o ewentualną sprzedaż auta i obawiasz się że ktoś Ci zarzuci że auto było rozbite. zawsze możesz pokazać to zdjęcie :wink:
Opublikowano

Drzwi tylne do e60 kosztuja 2600zł, natomiast błotnik tylny ok 2800zł. Wiec strasznie mało policzyli:( Co to za ubezpieczyciel?? jesli można wiedziec to na ile wycenili cała naprawe??

Chyba skonczyły sie juz czasy gdy sie dobrze zarabiało na szkodach z oc:(

Opublikowano
Drzwi tylne do e60 kosztuja 2600zł, natomiast błotnik tylny ok 2800zł. Wiec strasznie mało policzyli:( Co to za ubezpieczyciel?? jesli można wiedziec to na ile wycenili cała naprawe??

Chyba skonczyły sie juz czasy gdy sie dobrze zarabiało na szkodach z oc:(

jak bierzesz szkode z wyceny to tak licza na faktury wyjdzie pewnie x5

Opublikowano

Na szczęście daje do ASO BMW i rozliczenie bezgotówkowe, więc chyba nie będzie problemów.

Koncepcja dobra, choć najpierw niech ASO wstępnie wyceni naprawę, bo szkoda całkowita może z tego wyjść, chyba że oddasz do niezależnego warsztatu lakierniczego.

na całke to za mało

Opublikowano

Więc tak.

Rzeczoznawca wycenił całość z robocizną na 7100 zł, natomiast ASO BMW Olsztyn sporządził swój kosztorys i wyszło 19800 zł :)

Różnica spora, teraz ASO czeka na akceptację TU i dopiero przystąpią do naprawy. Z kolei likwidator jest zdania, że serwis nie musi czekać na ich akceptację i mogą dokonać naprawy. Serwis bez akceptacji nie podejmie się naprawy, gdyż ma obecnie jadą sprawę sądową z TU gdzie TU wypłaciło mniej pieniędzy niż wynikało to z kosztorysu ASO.

Ja do naprawy nie zamierzam dopłacać ani złotówki, dlatego czekam na akceptację kosztorysu przez TU, a im się nie spieszy, chociaż dziwne, gdyż mam auto zastępcze i każdy dzień dłużej to większy koszt dla TU.

Jak to jest z oponami? Opona nadaje się do wymiany gdyż ma nacięcia, jednak rzeczoznawca uznał, że ma ona bieżnik tylko 4,5 mm chociaż przejechała zaledwie 10 tysięcy a nie jestem "rajdowcem".

Jak rzeczoznawca mógł dokładnie zmierzyć bieżnik nie zdejmują koła? Zrobił jakiś pomiar na boku opony, że wyszło 4,5 mm? Bo raczej ciężko było mu zmierzyć środek opony.

Czy nowa opona może mieć na boku opony niższy bieżnik niż na środku?

http://imageshack.us/photo/my-images/32/img9974e.jpg/

Opona to: vredestein ultrac sessanta

http://nokautimg4.pl/p-c1-8b-c18bf46c6d7b2d8a28aabd19800548b5500x500/vredestein-ultrac-sessanta-225-45r17-94-y-xl.jpg

Opublikowano
Nie polecam napraw w aso bo dużo z nich, choc nie wszystkie, wykonują naprawy lakiernicze na poziomie przysłowiowego Staśka ze stodoły. Osobiście poszukał bym dobrego, nieautoryzowanego warsztatu. Szkode rozliczysz bezgotówkowo z OC także nic Cie nie powinno obchodzić. Na ogół przy naprawach bezgotówkowych z oc w prywatnych warsztatach nie ma problemów z ubezpieczycielami, w aso ze względu na ich kosmiczne stawki czasami TU protestują. Przypominam tez, że należy CI się samochód zastępczy na czas naprawy, a w zasadzie od chwili powstania szkody. Oczywiście darmowy samochód. Gdybyś go wziął to TU bardzo szybko by zaakceptowało wycene aso bo za każdy dzień zwłoki musieli by płacić ok 150zł za Twój samochód zastępczy :lol: Zapewne o samochodzie Ci nawet nie wspomnieli, a jakbyś naprawiał w prywatnym dobrym warsztacie to już byś smigał za darmo samochodem zastępczym :wink:
Opublikowano

Ja też olałbym ASO, nawet nie wyobrażasz sobie kto dla nich lakieruje samochody.

Albo dobry - zaufany warsztat bezgotówkowo.

Albo zakwestionuj wycene, zwróc sie o podwyższenie kwoty, w piśmie uwzględnij ceny czesci itp... I kup drzwi gołe i błotnik z używki wyjdzie Cie jakos 800zł zawieź do dobrego (ale dobrego) blacharza który za naprawe policzy jakies 300zł a później dobry lakiernik 3elementy 1200zł a za reszte zrób sobie dobre wakacje.

Opublikowano
Ja też olałbym ASO, nawet nie wyobrażasz sobie kto dla nich lakieruje samochody.

Albo dobry - zaufany warsztat bezgotówkowo.

Albo zakwestionuj wycene, zwróc sie o podwyższenie kwoty, w piśmie uwzględnij ceny czesci itp... I kup drzwi gołe i błotnik z używki wyjdzie Cie jakos 800zł zawieź do dobrego (ale dobrego) blacharza który za naprawe policzy jakies 300zł a później dobry lakiernik 3elementy 1200zł a za reszte zrób sobie dobre wakacje.

No i właśnie mamy w Polsce patologie przez takie podejście :duh: Jak warsztat ma się rozwijać, kupować samochody zastępcze dla klientów, najnowszys sprzęt, naprawiać na najwyższym poziomie jak klienci mają takie wyślenie :nienie: Chcesz naprawić samochód na bardzo dobrym poziomie czy zarobic na szkodzie? Jedyne słuszne wyjście to oddanie na naprawe bezgotówkową.

Opublikowano

Ja tylko podałem 3 wyjscia w jaki sposób mozna to naprawic..

A skad wiesz ze naprawa bezgotówkowa bedzie wykonana lepiej niż u zaufanego blacharza??

Opublikowano
Ja tylko podałem 3 wyjscia w jaki sposób mozna to naprawic..

A skad wiesz ze naprawa bezgotówkowa bedzie wykonana lepiej niż u zaufanego blacharza??

Tego nie wiem. Są różne warsztaty tak samo jak i aso, jedni robią bardzo dobrze a drudzy partolą. Ale przy naprawie bezgotówkowej w pożądnym warsztacie masz pewność, że wszystkie uszkodzone elementy zostaną wymienione na nowe orginalne a nie chińskie zamienniki i zostaną prawidłowo zabezpieczone antykorozyjnie, dostaniesz za darmo samochód zastępczy na czas naprawy no i oczywiście pisemną gwarancje na wykonaną naprawe blacharsko-lakierniczą. A zaufany blacharz założy części z giełdy które w 99% zawszet trzeba gdzieś szpachlować i które zapewne już rdzewieją ze względu na warunki w jakich są przetrzymywane i jak się z nimi obchodzą chandlarze i to jest dla mnie najważniejszy argument. O samochodzie zastępczym i gwarancji na piśmie raczej nie ma co marzyć.

Oczywiście nie można generalizować bo nawet profesjonalnie wyglądający warsztat z super sprzętem potrafi oszukiwać i nacągać klientów, albo naprawiać jak u Stasia w stodole bo włąścicile nie ma zabardzo pojęcia i pracownicy robia jak chcą. Ale i tak uważam, że najwieksze prawdopodobieństwo wykonania porządnie naprawy występuje w porżądnym nieautoryzowanym warsztacie, poprzez naprawe bezgotówkową.

Opublikowano

witam. powiem Ci kolego że u mnie bardzo podobnie jest uszkodzenie z tym że z drugiej strony (uderzenie stałem w korku a gosc z tyłu sie zagapił i nie zdarzył uciec . stało sie to w niemczech. u mnie zderzak do wymiany , błotnik tył i do malowania drugi tylny błotnik, bez wymiany drzwi dam fotki poniżej

czekam na odpowiedz od TU .niemiecki rzeczoznawca wycenił na ok 29 tysi zł.zdecydowałem sie na pieniążki

http://imageshack.us/photo/my-images/52/zdjcie046p.jpg