Skocz do zawartości

Leci olej na połączeniu skrzyni i silnika! Co to może być?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W mojej 524TD aut., gdy samochód jest na chodzie, leci dosyć mocno olej ze skrzyni (czerwony), na połączeniu skrzyni i silnika. Co może być tego przyczyną, jak to naprawić i ile to może kosztować? Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano
Dokładnie - częsty przypadek a automatach, znajomy w tdsie miał to samo. Zimering kilka groszy ale skrzynię trzeba wyciągać niestety.
http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

to kosztuje chyba okolo 150zl oryginal bmw

wymienialem kiedys w e34 w 530 przy okazji wymiany sprzegla

mi doradzili zeby kupic oryginal bo te podrobki podobno i tak szybko puszczaja

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
to fakt - simering musi byc bardzo dobrej jakosci - poniewaz olej w skrzyni automatycznej ma wlasnosci zroce - musi byc przystosowany do pracy z takim olejem .... wiec radze sie zaopatrzec w dobry simering jezeli zamierzasz autem jeszcze jedzic dluzszy czas - orginal bmw moze byc drogi - polecam orginal ZF - koszt chyba kolo 80 zł ( przedstawiciel ZF na polske - firma peter renz . tel - 0 48 664 56 35 )
Opublikowano
Mam ten sam problem ale w E36 i tez od strony wału ciekawe czy należy wyjaćskrzynię czy mozna tego nie robic?? wyciek jest nieznaczny ale jednak jakiś jest na zimeringu od strony wału
Opublikowano

nie jestem pewnien jak to jest w waszych skrzyniach - ze schematow wynika ze tylna flansza sie odkreca z zewnatrz - a jak ja sciagniemy to mamy simering na wierzchu - ale te schematy sa bardzo pogladowe i moaga sie mylic .... jezeli jest tak jak na schematach to powinno bez problemu sie da to zrobic bez wyciagania skrzyni :cool2:

w automacie jest prosciej - sciagamy tylny dekiel od skrzyni razem z flansza i mozemy sie bawic - nie ma problemu